Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Strelec z papierika zariadil postup a utešoval plačúceho rozhodcu

Výnimočné situácie si (niekedy) žiadajú prekvapivé riešenia. Časomer vo Veltins Aréne ukazoval, že sa jeden z posledných zápasov prvej edície Ligy národov blíži ku koncu.

20.11.2018 15:18
Virgil van Dijk Foto: ,
Holanďan Virgil van Dijk sa teší z vyrovnávajúceho gólu do nemeckej siete.
debata

Holanďanom unikal postup na záverečný turnaj pomedzi prsty. S Nemcami im stačilo získať aj bod. Lenže v šlágri Ligy A ešte v 85. minúte prehrávali 0:2.

Krátko predtým začal hosťujúci kouč aj so svojimi asistentmi kuť pikle. Ronald Koeman už nemohol striedať. Dochádzali mu nápady i možnosti. Pri autovej čiare spoločne so svojimi asistenmi Dwightom Lodewegesom a Keesom van Wonderenom mali v hlave chrobáka.

„Dwight a Kees mi dali do ruky papierik. Bolo na ňom navrhnuté nové rozostavenie. Pýtali sa ma, či by sme to trochu nepoprehadzovali. Hovorili mi, aby som Virgila (van Dijka, pozn.) posunul na hrot. Dochádzal nám čas, tak sme to skúsili,“ vysvetlil Koeman pre stránku súťaže.

Spomínaný papierik sa nakoniec dostal k Van Dijkovi. Ten neotáľal. Naznačil spoluhráčom nové rozostavenie a vybral sa pred súperovu bránku. V nadstavenom čase druhého polčasu vyrovnal na 2:2.

„Bol to nádherný a dôležitý gól od strelca, ktorý šiel do útoku len vďaka papieriku,“ usmieval sa Koeman.

Historicky najdrahší obranca Van Dijk – v prvý deň tohto roka prestúpil zo Southamptonu do Liverpoolu za 79 miliónov eur – si v závere duelu našiel miesto v pokutovom území trápiacich sa Nemcov.

Po parádnom voleji posunul svoju krajinu na budúcoročný finálový turnaj Ligy národov do Portugalska. A Nationalelf do ešte väčšej krízy. Majstri sveta z roku 2014 nevyhrali v piatich súťažných zápasoch, čo je najviac za ostatných 40 rokov.

„Je to fantastický deň. Cítime sa ako v nebi. Dokázali sme predčiť veľmi silných súperov a postúpiť na Final Four. Nepredviedli sme najlepší výkon. Na začiatku zápasu sme nedokázali nájsť odpoveď na nemecký tlak. Počíta sa však výsledok na konci stretnutia. A vďaka nemu máme byť na čo pyšní,“ tešil sa Van Dijk.

Kapitán Oranjes postup nepreceňuje. Júnový turnaj chce so svojimi spoluhráčmi vyhrať. V konkurencii Švajčiarska, Portugalska a Anglicka ich čaká veľmi náročná úloha.

„Takou bol aj postup zo skupiny s Nemeckom a Francúzskom. Ostatných dvoch majstrov sveta sme dokázali zdolať a zaslúžene sme postúpili,“ pripomenul Van Dijk a doplnil: „Verím, že výkony v Lige národov nám zdvihnú sebavedomie pred kvalifikáciou na majstrovstvá Európy 2020. Dostať sa na ne je náš hlavný cieľ.“

Kredit 27-ročného stopéra sa po záverečnom hvizde arbitra Ovidia Hategana dramaticky zvýšil. Rumunský rozhodca sa podľa informácií Digi Sport cez polčasovú prestávku dozvedel, že jeho mama odišla na večnosť. Van Dijk ho po zápase objal a adresoval mu ľútostivé slová.

„Povedal mi, čo sa stalo s jeho mamou. Zlomilo ho to a rozplakal sa. Pochválil som jeho výkon a povedal, že mi je to ľúto. Snáď mu to aspoň trochu pomôže prekonať žiaľ,“ uzavrel Van Dijk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nemeckí futbalisti #Virgil van Dijk #holandskí futbalisti