Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Téma jesene u susedov. Českému futbalu hrozí, že príde o jedno miesto v LM

Českému futbalu stále reálnejšie hrozí, že o dva roky bude mať len štyroch zástupcov v európskych pohároch. Kluby sa v rebríčku podľa koeficientu UEFA počas tejto sezóny prepadli už na 17. pozíciu a ak sa im vo zvyšku sezóny nepodarí posunúť aspoň o dve priečky späť do elitnej pätnástky, prídu pre ročník 2020/21 o jedno z dvoch miest v kvalifikácii Ligy majstrov.

09.11.2018 14:26
Plzeň, prehra Foto: ,
Futbalisti Plzne po prehre s Realom Madrid. V popredí Lukáš Hejda.
debata

České kluby si ešte vlani na jar držali 11. miesto, ktoré prinieslo v tejto sezóne priamy postup do Ligy majstrov šampiónovi z Plzne. Lenže odvtedy sa začali tamojšie kluby v rebríčku prepadať.

Do tohto ročníka pohárov vstupoval český futbal na 14. mieste a v priebehu jesene už klesol o ďalšie tri priečky. Aj kvôli tomu, že Jablonec a Plzeň išli rovno do skupiny a nemohli zbierať body v predkole.

Pozíciu kluby nevylepšili ani tento týždeň, kedy bodovala iba Slavia po domácej remíze 0:0 v Európskej lige s Kodaňou. Jablonec v rovnakej súťaži gólom v 88. minúte prehral 1:2 v Astane a Plzeň v Lige majstrov utrpela doma debakel 0:5 s Realom Madrid.

Česko je v tejto sezóne najhoršie krajín z prvej dvadsaťštvorky rebríčka, viac bodov uhrali aj Cyprus, Bielorusko, Škótsko či Kazachstan.

Ako Real Madrid zdemoloval Plzeň Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Karim Benzema strieľa prvý zo svojich gólov v...

Na šestnástych Chorvátov, ktorí majú v hre už len Dynamo Záhreb, strácajú české kluby 0,6 bodu, na pätnástych Švajčiarov s dvoma pohárovými zástupcami však už viac ako bod a na ďalšie dve krajiny skoro dva. Kým štrnásti Gréci majú v pohároch ešte tri kluby, trinásti Dáni už len FC Kodaň.

Ak sa teda české kluby vo zvyšku sezóny nezlepšia, veľmi reálne im hrozí, že zostanú mimo elitnej pätnástky a v sezóne 2020/21 budú mať popri troch zástupcoch v Európskej lige už len jediné miesto v Lige majstrov.

„Dúfajme, že Slavia postúpi do jarnej časti. Plzeň to bude mať (s postupom do EL) asi ťažké, ale vylúčené ešte nie je nič. Jablonec zatiaľ taktiež veľa bodov nenahral. Keď české kluby neurobia prenikavejší výsledok, dostaneme sa po sezóne pod 15. miesto. A to je vec, ktorú by sme si nikto neželali,“ povedal novinárom predseda Ligovej futbalovej asociácie Dušan Svoboda.

Miroslav Stoch v drese SK Slavia Praha. Zahrá... Foto: SITA/AP, Petr David Josek
Stoch Miroslav Stoch v drese SK Slavia Praha. Zahrá si tím z českej metropoloy v play off Európskej ligy?

„Stále verím, že sa nám podarí dostať sa na to 15. miesto, že Chorvátov a Dánov stlačíme pod seba. Podľa mňa je to najväčšia téma jesene, nie videorozhodca alebo že niekde chýbalo prenosové vozidlo. Vnímam to ako veľkú tému a do istej miery i veľké ohrozenie,“ dodal Svoboda.

Aby české kluby zmazali už výraznú stratu na Dánsko, potrebovali by uhrať niekoľko výhier a zároveň, aby Kodaň nepostúpila zo skupiny Európskej ligy.

Za víťazstvo sa udeľujú dva body a za remízu jeden vydelený počtom pohárových zástupcov, v českom prípade piatich. Udeľujú sa aj bonusové body za postupy, v prípade Európskej ligy je to ale v tejto fáze až od štvrťfinále.

V aktuálnej sezóne zatiaľ najviac uhrala Slavia, ktorá získala 5,5 bodu. Plzeň si pripísala päť bodov (z toho štyri ako bonus za účasť v základnej skupine Ligy majstrov), Jablonec s Olomoucom dva body a Sparta jeden.

Dovedna teda české kluby získali 15,5 bodu, čo je delené piatimi 3,1. V budúcej sezóne má ešte český futbal istotu piatich pohárových zástupcov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Viktoria Plzeň #SK Slavia Praha #FK Jablonec