Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Klamal o civilnej službe. Kórejčana doživotne vylúčili z reprezentácie

Kórejský futbalista Čang Hjon-su dostal doživotný zákaz štartu v reprezentácii za to, že podvádzal pri civilnej službe.

01.11.2018 15:46
Čang Hjon-su Foto: ,
Čang Hjon-su v kórejskom drese za uruguajskou hviezdou Edinsonom Cavanim.
debata

Účastník tohtoročných majstrovstiev sveta navyše musí zaplatiť pokutu 30 miliónov wonov (približne 23-tisíc eur).

Čang Hjon-su dostal vďaka triumfu na Ázijských hrách v roku 2014 výnimku z takmer dvojročnej povinnej vojenskej služby. Musel len absolvovať verejnoprospešné práce v oblasti športu, o ktorých ale úradom klamal.

V dňoch, v ktorých uvádzal, že trénoval s mladými futbalistami, totiž panovalo zlé počasie a husté sneženie, ktoré neumožňovalo tréning pod otvoreným nebom.

„Pokorne prijmem trest od zväzu aj kritiku verejnosti za to, že som nesplnil očakávania a za obrovskú chybu, ktorú som urobil,“ povedal dvadsaťsedemročný Čang Hjon-su, ktorý v národnom tíme odohral 58 zápasov vrátane všetkých troch na tohtoročných majstrovstvách sve­ta.

Kórejský futbalový zväz uviedol, že prakticky nie je možnosť, aby bol stredopoliarovi FC Tokio dištanc zmiernili. „Zvolili sme taký prísny disciplinárny trest, aby sme zabránili podobným prípadom v budúcnosti,“ oznámili predstaviteli­a zväzu.

V Kórei je pre mužov vo veku 18 až 28 rokov povinná vojenská služba na 21 mesiacov, ktorá platí aj pre profesionálnych športovcov. Výnimku môžu získať olympijskí šampióni a víťazi Ázijských hier, ktorí potom absolvujú iba šesťdesiatdňovú základnú vojenskú službu a odpracujú si cez 500 hodín verejnoprospešných prác v športe.

debata chyba
Viac na túto tému: #kórejskí futbalisti #Čang Hjon-su