Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Čísla, ktoré vás šokujú. Messi Barcelone vôbec nechýba, Ronaldo v Reale veľmi

Futbalové El Clasico rezonuje v španielskom futbale i v globálnych rozmeroch nezúčastnených superhviezd.

31.10.2018 18:00
Lionel Messi, Cristiano Ronaldo Foto: ,
Lionel Messi a Cristiano Ronaldo.
debata (1)

Nedeľňajšia madridská potupa na Camp Nou znovu nastolila tému zmeny dresu i ligy v podaní Cristiana Ronalda a výsledkových tortúr, ktoré bez neho zažíva Real Madrid. Plus „topik“, že FC Barcelona to vie aj bez Lionela Messiho. A to nielen pre triumfálnych 5:1, ktorým pokorila rivala.

Svetové médiá sa predstihujú v nadšených hodnoteniach superzápasu La Ligy, ešte okázalejších, ako po predchádzajúcich stretoch s mikrosúbojmi dvoch najjagavejších futbalových hviezd tejto éry. Pripomínajú aj nedávny presvedčivý zápas Ligy majstrov proti ambicióznemu Interu Miláno a víťazstvo 2:0, tiež bez zraneného Lionela Messiho.

Luis Suárez sa blysol hetrikom a Barcelona... Foto: SITA/AP, Manu Fernandez
Suárez Luis Suárez sa blysol hetrikom a Barcelona strápnila Real Madrid v El Clásicu po výsledku 5:1. Uruguajský ostrostrelec venoval góly svojmu synčekovi Lautarovi, ktorý sa narodil v utorok.

„Kým Real skutočne bojuje o to, aby sa dostal na správnu cestu aj bez CR7, Barcelona v priebehu týždňa dvakrát ukázala, že vie, ako to urobiť aj bez Messiho,“ konštatuje francúzsky L'Équipe.

Taliansky Tuttosport ironizovali zahanbujúcu prehru Realu a pýtal sa, kde je CR7. La Gazzetta dello Sport sa na udalosť pozrela optikou jeho príťažlivosti: „Dokonca aj bez Lea Messiho a Cristiana Ronalda je klasika stále skvelý zápas.“

Britský Mirror išiel viac pod kožu: „Hoci je najlepší barcelonský hráč zranený, Katalánci majú stále veľa potenciálu, zatiaľ čo Madrid nikdy nenahradí Ronalda.“ Znie to ako odvážne a až silácke proroctvo, lenže iní analytici tiež pripomínajú súčasné štatistiky Realu bez portugalského velikána i predchádzajúce absencie argentínskeho futbalového kúzelníka.

Barcelona ovládla El Clásico Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Luis Suárez oslavuje svoj gól do siete Realu...

Deje sa to v rozprplanom rozpore s mnohými predchádzajúcimi konštatovaniami a úvahami, vychádzajúcimi nie z faktov, ale z automatických predpokladov a navzdory štatistickému prekonaniu. Aj v nedávnom priamom prenose LM z úst komentátorov odznela „hotová vec“, že Barcelona vždy prežívala krušné časy, ak bol Lionel Messi mimo.

Ono je to však trochu ináč, ak sa štatistika berie do úvahy ako pomocný faktor v kontextuálnom posudzovaní a ak jej absolútne a odchýlkové hodnoty nepodliehajú spochybňovaniu. Potom možno aplikovať ako relevantné aj konštatovanie Marcy, najvýznamnejšieho centrálneho športového periodika v Španielsku o tom, že „štatistiky neklamú“. V prípade excentrických a unikátnych bilančných hodnôt Messiho a Ronalda neklamú určite.

Marca síce inklinuje viac k madridskému futbalu, ale jej analytik na webportáli si pred španielskou klasikou dovolil prognózu, jasne favorizujúcu Barcelonu: „Bez významnejších posíl Realu Madrid chýba Ronaldo oveľa viac, ako bude Barcelone chýbať Messi. Barcelona už proti Interu Miláno v Lige majstrov demonštrovala, ako si vie poradiť aj bez muža, ktorý je v epicentre tímu. To nie je len predtucha, sú poruke štatistiky a tie neklamú. Ronaldova neskutočná schopnosť dávať góly nebola proste nijako nahradená. Naopak tím Ernesta Valverdeho ukazuje, že má aj iné spôsoby skórovať, cez Philippa Coutinha, Ousmanea Dembeleho a Luisa Suareza. Hoci Uruguajec v tomto období zápasí so streleckou smolou, stále je nebezpečný a nahrádza to prihrávkami na góly.“

Lionel Messi sa zranil týždeň pred derby. Foto: Reuters, ALBERT GEA
Lionel Messi Lionel Messi sa zranil týždeň pred derby.

Bác! Suarez odpálil madridský tím hetrikom… A preto Mundo Deportivo, ktoré zase radšej analyzuje barcelonský futbal, mohlo spokojne konštatovať, že „Ernestovi Valverdemu sa podarilo urobiť aj bez najlepšieho hráča krok vpred, takže neprítomnosť Lea Messiho až tak veľa neznamenala ani proti Interu, ani proti Realu.“

Ako keby výslednicu El Clasica tušili aj v inom populárnom periodiku AS. V ňom sa objavili zaujímavé čísla: „Odvtedy ako sa Leo Messi stal v sezóne 2008/09 neoddiskutovateľným členom základnej jedenástky, Barcelona vyhrala percentuálne viac zápasov bez neho (76%) ako s ním (72%). Barca bez Messiho tiež inkasovala menej gólov (priemerne jeden za 122 minút) ako s ním (jeden za 109 minút). Na druhej strane Barcelona o čosi častejšie strieľa góly s argentínskou hviezdou v hre (každých 33 minút), pričom bez nej potrebuje na gól priemerne 37 minút.“

Po nedávnychn udalostiach sa štatistiky priklonili ešte jasnejšie v prospech bilancie zápasov bez Messiho a usvedčujú klišé o tom, že Barcelona stojí a padá na ňom. Nikdy to tak nebolo, tento mýtus sa rozšíril na základe dvoch-troch zápasov počas celej jeho kariéry. Všeobecne sú to zanedbateľné rozdiely a dá sa konštatovať, že je jedno, či populárny tím z Katalánska nastúpi so svojou jagavou hviezdou alebo bez nej.

Lionel Messi. Foto: SITA/AP, Manu Fernandez
Lionel Messi Lionel Messi.

Autor článku pripomína, že tieto čísla môžu byť sčasti ovplyvnené skutočnosťou, že niekoľko zápasov Messi vynechal proti slabším súperom, napríklad v domácej pohárovej súťaži. Tieto údaje by sa však vôbec nemuseli brať do úvahy, lebo niektoré pohárové zápasy vynecháva väčšina základnej jedenástky a na ihrisku sa prezentuje takmer kompletné béčko.

Naporúdzi je aj iná štatistika: „V sezónach 2013/14 a 2015/16, keď Messi chýbal dlhší čas pre zranenia a nie pre odpočinok, jeho tím si aj tak počínal statočne. V prvom prípade v 13 zápasoch Barcelona 11-krát vyhrala a dva razy prehrala, potom tiež z 13 zápasov vyhrala 10, dvakrát remizovala a len raz prehrala,“ uvádza AS.

Druhý prípad mal čaro spolupráce Suareza s Neymarom. Citácia zo správy TASR z 5. novembra 2015: „Futbalisti Barcelony sa vezú na víťaznej vlne. Ako uvádza Reuters, v katalánskej metropole vládli obavy, či absencia zraneného Lionela Messiho nebude príliš citeľná. V nadväznosti na niekoľkoročné polemiky o tom, do akej miery je mužstvo závislé od prítomnosti fenomenálneho Argentínčana. Pochybnosti sa však rýchlo rozplynuli, v útoku žiaria Neymar s Luisom Suarezom. Obe juhoamerické hviezdy pália aj bez tej najväčšej tretej ostošesť, veď počas Messiho absencie dali v 7 zápasoch najvyššej domáce súťaže a Ligy majstrov až 15 gólov (z celkových 18-tich). Barcelona odohrala v tejto sezóne 14 súťažných zápasov v oboch celosezónnych ligách, najprv sedem so svojím futbalovým drahokamom, potom rovnaký počet bez neho. Kým s Messim je to bilancia 5 víťazstiev, jedna remíza, jedna prehra (16 bodov) a skóre 12:8, bez neho má bilancia podobu 6–0–1 (18 bodov) a skóre 18:6.“

Barcelončania Luis Suárez (vpravo) a Neymar sa... Foto: Reuters, SERGIO PEREZ
Luis Suárez, Neymar, FC Barcelona, radosť Barcelončania Luis Suárez (vpravo) a Neymar sa tešia z gólu v sieti Leverkusenu.

Suarez-Neymar potom ešte v ďalších dvoch zápasoch pridali každý po 3 góly a po jednej asistencii. Mužstvo vyhralo nad Villarrealom 3:0 a nad Realom Madrid 4:0, pričom do debaklového El Clasica 21. novembra 2015 už nazrel na záverečnú polhodinu po zranení aj Messi, za „vymaľovaného“ stavu 3:0. Nápadné paralely s koncom októbra 2018, zvýraznené aj v paralelnej uruguajsko-brazílskej dvojici, pričom teraz robí Suarezovi garde Coutinho, Neymarova reprezentačná dvojička.

Sú stovky údajov o Messim a Ronaldovi, ktoré hovoria, že také výrazné duo hviezd vo svetovom futbale nikdy nepanovalo a zrejme ani dlho nebude panovať. Potom sú tu aj fakty, ktoré všeličo hovoria o nadväznosti na tímy, v ktorých pôsobia a pôsobili. V prípade Messiho je to všetko priehľadné, na futbalového génia ho vychovali v Barcelone, v dospelosti v inom klube nehral a slávil v jeho drese triumfy, ktoré mu v národnej reprezentácii chýbajú.

Vstúpil do éry Ronaldinhovej Barcelony a športovou supersar sa stal v ére Xaviho a Iniestu, ktorí ovládali najväčšiu futbalovú dynastiu v histórii futbalu. Len najvýznamnejšie úspechy, teda dvakrát triumf v Lige majstrov, dva tituly majstrov Európy a titul majstrov veta v intervale 5 rokov, to vyráža dych. Na klubových triumfoch excelentným príspevkom participoval aj Lionel Messi, ale je zrejmé, že exceloval vo svojom materskom podhubí a za chrbtom mal vtedy najlepších stredopoliarov a najúspešnejších hráčov sveta.

Takisto je štatistický fakt, že post-Xaviovskej ére katalánske ruže na medzinárodnej scéne až tak nekvitnú. Barcelona sa trikrát po sebe nedostala do semifinále Ligy majstrov, v predchádzajúcich siedmich rokoch sa to charizmatickému futbalovému orchestru stalo len raz. Tento vývoj je pre klub mrzutý najmä v tieni troch dominantných rokov „nenávideného“ rivala Real Madrid. Nevdojak prichádzali opäť a opäť porovnania s Ronaldom. Portugalec dal v týchto troch sezónach LM 43 gólov v 35 zápasoch, Messi 23 gólov v 29 zápasoch, čo je nepochybne značný rozdiel. V prospech Ronalda hovorí aj pomer asistencií 13:5.

Lionel Messi. Foto: SITA/AP, Manu Fernandez
FC Barcelona Lionel Messi.

Ponúka sa opäť paralela s tímovou štruktúrou. Messiho (tiež úžasné čísla) jasne zaostávajú za konkurentovými v čase po ére Xaviho ako charizmatickom špílmachrovi predchádzajúcej éry, pričom Ronaldo „narástol“ do neskutočných streleckých dimenzií v čase, keď žezlo najlepšieho svetového dispečera futbalovej hry po Xavim prevzal Luka Modrič z Realu Madrid…

V celkovom vyjadrení je ale azda najviac kritériový údaj bilancia v takpovediac ťažkých zápasoch, teda vo vyraďovačke Ligy majstrov. Tam Ronaldo práve v uplynulých sezónach exceloval spôsobom, aký nemá obdobu. Dvoj- až trojgólové duely proti gigantom od Juventusu, cez Bayern po Atletico Madrid. Vo svojej kariére play off LM odohral Ronaldo 75 zápasov a dal v nich 60 gólov (priemer 0,80), Messi sa pri počte 62 štartov dostal na číslo 40 (priemer 0,65).

Opäť aj v prihrávkach na gól má navzdory všeobecnej mediálnej doktríne navrch Portugalec, ktorý z celkových 40 asistencií nazbieral 15 vo vyraďovacej fáze, kým z Argentínčanových 34 kusov bolo v play off 12. Pravda, obaja svojim tímom prispeli oveľa väčšími rozmermi výkonnosti.

Osobnostne vyniká Ronaldo a nielen tým, že to triumfálne potvrdil na troch frontoch (Manchester United, Real Madrid, reprezentácia), kým Messi len v Barcelone. CR7 momentálne exceluje aj na štvrtom fronte, zatiaľ čo sa jeho predchádzajúci klub trápi. Potupa 1:5 na Camp Nou sa zrodila v okolnostiach All Star zostavy mužstva, ktoré ovládlo svet v predchádzajúcich troch sezónach, zostavy, ktorej chýbal okrem Ronalda len Carvajal. Na druhej strane chýbali len Messi a Umtiti.

Samozrejme že negatívny faktor môže byť aj odchod úspešného trénera Zinedinea Zidanea a mentálna únava Modriča a spol. Ale aj tak, kríza Realu vykazuje „ronaldovské korene“, nielen faktom, že mužstvo v priebehu mesiaca 5-krát prehralo, raz remizovalo a zdolalo len jasného outsidera z Plzne. Veľavravné je totiž skóre 4:14, v ponímaní súčasnej dynastie Realu Madrid totálne neúctivé. Štyri góly v 7 zápasoch, aj to tri v podaní obrancu Marcela…

Lionel Messi (vpravo) a Cristiano Ronaldo, dve... Foto: SITA/AP, Manu Fernandez
Lionel Messi, Cristiano Ronaldo Lionel Messi (vpravo) a Cristiano Ronaldo, dve najväčšie hviezdy súčasného futbalu. Ako sa im bude dariť na MS v Rusku?

Triumfálna perióda Realu (4 tituly v Lige majstrov za 5 rokov) mala svojho burcujúceho a vždy namotivovaného lídra a ten sa nevyhrieva len tak na výslní slávy. Ronaldo svojimi výkonmi nasadzuje ďalšie parametre aj tak už skvelej a overenej výkonnosti Juventusu Turín.

Ešte je predčasné bilancovať, na konci sezóny môže byť všetko ináč, vstať z popola môže Real a prepadnúť Juve, no zatiaľ to vyzerá na spanilú jazdu Turínčanov. Majitelia, funkcionári i fanúšikovia si mädlia ruky, rozdielová hviezda po zahrievacích prvých kolách žiari naplno, 7 gólov a 4 asistencie v 10 zápasoch Serie A, z toho bilancia 7+3 v predchád­zajúcich 7 zápasoch sú toho faktickým dôkazom.

„Stará dáma“ je momentálne unikátny úkaz, ako jediná – po zhruba štvrtine sezóny top líg v Európe a po polovici základnej fázy Ligy majstrov – totálne dominuje. Všetci gigantickí konkurenti už prehrali a dokonca viackrát zakopli, len Juventus má v 13 zápasoch bilanciu 12 víťazstiev a jednej remízy so skóre 27:7.

Symbolické sedmičky v ukazovateli, do ktorého CR7 prispel 7 gólmi.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Cristiano Ronaldo #Real Madrid #fc barcelona #Lionel Messi