Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Košiciach už začínajú stavať štadión. Skromnejší ako sa predpokladalo

V úvode nasledujúceho týždňa by mal odštartovať projekt výstavby košického futbalového štadióna, ktorý má vydané prvé stavebné povolenia.

25.10.2018 10:12
Košice futbalová aréna, stavenisko Foto: ,
Na tomto mieste vyrastie Košická futbalová aréna. Štadión by sa mal stavať po etapách, na stavenisku sa zatiaľ nepracuje.
debata (12)

Tie sa zatiaľ vzťahujú na prístupové cesty, parkoviská alebo vodné stavby. Vedenie mesta zároveň očakáva, že v najbližších dňoch bude zverejnené stavebné povolenie aj pre samotný štadión, ktorého investorom je spoločnosť Košická futbalová aréna (KFA) s 99-percentným podielom mesta. Informáciu priniesol denník Korzár.

Podľa spomenutého zdroja sa začnú stavebné práce na mieste budúceho stredového kruhu hracej plochy. Z dôvodu nedostatku financií sa však bude v úvodnej etape realizovať skromnejší projekt, ako sa pôvodne predpokladalo. Štadión nenaplní kritériá najvyššej kategórie 4 Európskej futbalovej únie (UEFA), a tak môže hostiť len zápasy domácej najvyššej súťaže a nie reprezentácie. Zatiaľ bude mať len dve tribúny s kapacitou menšou ako 6-tisíc divákov.

"Mesto pristúpilo k rozdeleniu výstavby do troch fáz. V 1. etape bude vybudovaná západná a východná tribúna s prestrešením a osvetlením hracej plochy. Zároveň sa vybuduje prevádzkový blok pri západnej tribúne. Náklady na 1. etapu sú vo výške 14,1 milióna, na 2. etapu 2,9 milióna a posledná fáza si vyžiada ešte 2,4 milióna eur.

Stavenisko Košickej futbalovej arény.  Štadión... Foto: TASR, František Iván
Košice futbalová aréna, stavenisko Stavenisko Košickej futbalovej arény. Štadión by sa mal stavať po etapách, na stavenisku sa zatiaľ nepracuje.

Realizácia nielen prvej, ale aj druhej a tretej etapy je stále cieľom mesta Košice v spolupráci so Slovenským futbalovým zväzom (SFZ). Po dokončení 3. etapy bude mať KFA kapacitu necelých 13 000 divákov," povedal pre Korzár šéf komunikačného referátu košického magistrátu Jozef Marko.

Navzdory rozdeleniu projektu do troch fáz a blížiacemu sa začiatku výstavby mesto priznáva, že stále nemá dostatok financií na ukončenie prvej fázy.

"Spolupracujeme so SFZ, aby sa nám podarilo túto čiastku zabezpečiť. V prípade, že by sa táto alternatíva ukázala ako neúspešná, v návrhu rozpočtu mesta na rok 2019 bude táto čiastka na tento účel uvedená,“ vyjadril sa Marko.

„Žiaľ, v súčasnosti nemáme v rámci rozpočtu SFZ možnosť podporiť výstavbu futbalového štadióna v Košiciach dodatočnými finančnými prostriedkami nad rámec dotácie, ktorá je už zazmluvnená,“ reagovala hovorkyňa SFZ Monika Jurigová.

Stavenisko Košickej futbalovej arény Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Na tomto mieste vyrastie Košická futbalová...

Výkonný výbor SFZ ešte v apríli rozhodol o posunutí termínu ukončenia výstavbu košického štadióna na 31. decembra 2019. Mesto však deklaruje, že prvú etapu realizácie stavby vykoná v období 19 mesiacov, čo znamená, že Košičania by stanovený termín nestihli.

„Momentálne toto nie je téma, čiže sa tým budeme zaoberať až v reálnom čase. Pokiaľ by sa projekt z objektívnych dôvodov omeškal, tak sa tým bude opätovne zaoberať výkonný výbor SFZ,“ doplnila Jurigová.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #FC Košice