Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Najzbytočnejšia súťaž. Liga národov potrebuje reformu

Hlavná myšlienka, s ktorou odvážny projekt vznikal, dostáva trhlinu už na začiatku. Izrael privíta v Tel Avive štvornásobných futbalových majstrov sveta z Nemecka. Na Sliezkom štadióne si Poliaci zmerajú sily s Fínmi. Súboj susedov medzi Čiernou Horou a Chorvátmi.

20.10.2018 11:00
futbal škrtel Foto: ,
Kapitán Slovenska Martin Škrtel v súboji s Patrikom Schickom z Česka v zápase Ligy národov.
debata (3)

UEFA chcela duelom, v ktorých môže nastať veľký výkonnostný rozdiel, predísť. Rozhodla sa, že vytvorí Ligu národov. Rozdelí národné tímy podľa kvality a minimalizuje počet priateľských zápasov.

„Priateľské stretnutia nikoho nezaujímajú. Divákov, sponzorov, hráčov, médiá ani federácie. Je to správna cesta,“ hovoril jeden z hlavných iniciátorov vzniku Ligy národov Michel Platini pred štyrmi rokmi.

Platini má momentálne svoje problémy a veľkolepý projekt taktiež. Trápiaci sa Nemci i vicemajstri sveta z Chorvátska sú na pokraji vyradenia z A-divízie. Poliakov už tento osud postihol.

Marek Hamšík sa teší z gólu proti Česku, ale... Foto: TASR, Pavel Neubauer
SR futbal SR Liga národov Slovensko Hamšík Marek Hamšík sa teší z gólu proti Česku, ale Slováci sú v Lige národov stále bez výhry.

V druhej výkonnostnej skupine sa veľmoci môžu stretnúť aj s krajinami, ktoré postúpili z C-divízie. Nová súťaž rozdeľujúca reprezentácie do štyroch divízií podľa výkonnosti a celkovo 16 skupín má viacero zástancov i odporcov.

„Je to zábava. Stretávame sa s tímami, ktoré sú na podobnej úrovni ako my. Je to lepšie ako naháňať skóre proti slabším krajinám,“ vravel krídelník Belgicka Dries Mertens. „Doteraz nechápem, o čo v tej súťaži ide,“ kontruje poľský kanonier Robert Lewandowski.

„Je to najzbytočnejšia súťaž v histórii futbalu. Len dúfam, že moji hráči odohrajú náročné zápasy Ligy národov a vrátia sa zdraví do ľahkej Premier League, Ligy majstrov či FA Cupu. Súťaži, v ktorej môžete vyhrať jedine miestenku na turnaj v lete, nerozumiem,“ pridal sa tréner Liverpoolu Jürgen Klopp.

Prvá fáza Ligy národov ešte ani nie je ukončená a už na pôde UEFA padli návrhy, ako ju vylepšiť. Podľa prezidenta poľského futbalového zväzu Zbigniewa Bonieka musí prísť reforma, ktorá by zastavila odliv financií a sponzorov pre reprezentácie ohrozené zostupom z najvyššej divízie.

„Môže dôjsť k tomu, že Nemci alebo Chorváti zostúpia. V ďalšej edícii sa môžu stretnúť s tímami, ktoré pôjdu hore z C-divízie. Nepomer, ktorému sme chceli zabrániť, je hneď späť. B-divízia by napríklad pre Nemcov znamenala odliv financií i menší záujem sponzorov. To bude opačný efekt, aký sme na začiatku chceli,“ povedal Boniek pre Polsat Sport.

Nateraz zostáva formát nezmenený. Aký bude ten ďalší v boji o miestenky na majstrovstvá sveta 2022 v Katare, je otázne.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #UEFA Liga národov