Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kocian povedie na šampionáte bojujúci Jemen: Nešlo mi o peniaze ani o slávu

Po Vladimírovi Weissovi, ktorému sa momentálne darí na lavičke gruzínskej reprezentácie, bude ďalší Slovák viesť reprezentáciu inej krajiny. Ján Kocian (60) sa stal trénerom futbalovo exotického Jemenu.

16.10.2018 16:28
Ján Kocian Foto: ,
Ján Kocian.
debata

Oficiálne nastúpil do funkcie tento pondelok, ale ešte stále je na Slovensku. „Je to len otázka krátkeho času, keď odcestujem. Zatiaľ sa ešte vybavujú víza, aj moje, ale najmä niektorých hráčov. Technicky je to dosť náročné,“ informoval bývalý úspešný československý reprezentant a aj kouč slovenského národného tímu.

V Jemene vládne mimoriadne zložitá situácia, v krajine zúri vojnový konflikt, umierajú tisíce ľudí a hrozí veľký hladomor. „Mužstvo sa bude pripravovať len na kempoch v zahraničí. Prvý raz sa stretneme tento mesiac v Saudskej Arábii, neskôr aj v Katare i v Spojených arabských emirátoch. Prídu futbalisti, ktorí pôsobia v cudzine, ale docestujú aj takí, ktorí žijú priamo v Jemene,“ vysvetlil Kocian.

Úlohou slovenského trénera je pripraviť jemenské mužstvo na budúcoročné majstrovstvá Ázie v Spojených arabských emirátoch, na ktoré sa prebojovalo. „To je pre mňa zaujímavá šanca, je to obrovské podujatie, kde štartuje 24 najlepších tímov. Veľmi sa na to teším, nešlo mi ani o peniaze, ani o slávu či šancu na veľký výsledok, ale možnosť to zažiť. Pre mňa je veľká výzva predstaviť sa ako tréner na takom prestížnom kontinentálnom turnaji, nie každému sa niečo podobné podarí,“ pokračoval Kocian.

Jemenčania nemajú podľa neho vysoké ambície, prvý raz štartujú na tomto šampionáte a majú ťažkých súperov. „V skupine nás čakajú silné tímy: Irán, ktorý hral aj na tohtoročných majstrovstvách sveta v Rusku, Irak a Vietnam. Pre Jemen je mimoriadne náročné presadiť sa v tejto konkurencii. Ale aj malí snívajú o veľkých víťazstvách,“ pripomenul slovenský kouč.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Kocian #jemenskí futbalisti