Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nesprávna hymna ich nakopla. Gibraltárski futbalisti lietajú v nebi

Dvadsaťdva majstrovských zápasov v priebehu necelých piatich rokov bez jediného bodu. Päť strelených gólov, 107 inkasovaných. Čierna séria trpaslíka je preč.

14.10.2018 13:53
Liam Walker Foto: ,
Futbalista Gibraltáru Liam Walker (na archívnej snímke) bol tiež pri historickom víťazstve svojej reprezentácie.
debata

Vďaka novému futbalovému projektu – Lige národov – zažil Gibraltár v sobotu veľký deň. Zámorské územie Spojeného kráľovstva sa ako riadny člen UEFA dočkal prvého víťazstva v súťažnom zápase pod jeho hlavičkou.

Napriek drvivej prevahe Arménska si menej ako štyridsaťtisícové územie na juhu Pyrenejského polostrova vybojovalo na Národnom štadióne v Jerevane najtesnejšie víťazstvo 1:0. Nakopol ju k nej – paradoxne – veľký lapsus domácich organizátorov.

"Arménci sa nám ospravedlnili, že pred začiatkom stretnutia namiesto našej zahrali hymnu Lichtenštajnska,” uvádza sa v oficiálnom komuniké Gibraltárskej futbalovej asociácie. "Nemyslím si, že nás to rozhodilo. Skôr naštartovalo,” pridal sa obranca Joseph Chipolina.

Práve úradník Chipolina, ktorý sa po práci venuje aj futbalu v klube Red Imps, bol najväčším hrdinom futbalového trpaslíka. Na začiatku druhého polčasu premenil pokutový kop. Húževnatý Gibraltár odolal 35 strelám favorita vedeného hviezdou Arsenalu Henrichom Mchitarjanom i takmer 80-percentnému držaniu lopty Arméncov.

"Práve lietame v oblakoch, hoci sme poriadne unavení. Privítanie doma bolo fantastické. Je to super výsledok pre celý Gibraltár. Padol nám kameň zo srdca. Nie sme profesionáli, máme zamestnania. Zdolať hviezdy, ktoré sa futbalom živia, je pre nás sviatok,” povedal pre Sky Sports Chipolina.

So spoluhráčmi – finančníkmi, pedagógmi či šoférmi – sa popri práci a rodine spoločne stretávajú v lige i na reprezentačných zrazoch. Terajší chcú zakončiť vo veľkom štýle.

"Prvé víťazstvo v oficiálnom zápase (predtým Gibraltár zdolal Maltu aj Lotyšsko v priateľských, pozn.) je ďalšia veľká vzpruha pre našu sebadôveru. Čaká nás duel s Lichtenštajnskom. Radi by sme pokračovali vo víťaznej sérii,” usmieval sa 30-ročný Chipolina.

Napíše s priateľmi v kopačkách ďalšiu nevídanú futbalovú rozprávku?

debata chyba
Viac na túto tému: #UEFA Liga národov #gibraltárski futbalisti #arménski futbalisti