Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chýba nám sebavedomie, vravel po nočnej more Löw. Holanďania môžu byť ešte lepší

Futbalisti Holandska zdolali na domácej pôde v Amsterdame rozdielom triedy (3:0) hráčov Nemecka v sobotňajšom stretnutí 1. skupiny A-divízie Ligy národov.

14.10.2018 10:07
Nemecko, Holandsko Foto: ,
Nemeckí futbalisti po prehre 0:3 v Holandsku.
debata

Skóre otvoril v 30. min stopér Virgil van Dijk. Na rozdiel troch gólov upravili v závere stretnutia Memphis Depay a van Dijkov spoluhráč z liverpoolskeho FC Georginio Wijnaldum.

Holanďania sa po sobotňajšom víťazstve dostali v tabuľke so ziskom 3 bodov na druhé miesto práve pred Nemecko, ktorému momentálne patrí tretia priečka s jedným bodom. Na čele tabuľky zostalo Francúzsko so štyrmi bodmi.

Nemecká reprezentácia zvíťazila iba v troch z posledných dvanástich zápasov. Ako obhájcovia titulu skončili svoje pôsobenie na tohtoročnom svetovom šampionáte v Rusku už po zápasoch v základnej skupine. Ani v prebiehajúcej Lige národov sa im nedarí.

Po domácej remíze 1:1 s Francúzskom v úvodnom zápase skupiny, stratili zverenci 58-ročného Joachima Löwa ďalšie tri body. Nedopriali mu tak osláviť víťazstvom rekordný 168 zápas v úlohe hlavného trénera „Nationalelf“. Doterajším rekordérom bol so 167 zápasmi tréner majstrov sveta z roku 1954 Sepp Herberger.

„Prečo nedokážeme skórovať? Na to je náročné nájsť odpoveď, najmä keď si vypracujeme množstvo šancí,“ uviedol nemecký kouč po stretnutí a dodal:

„Ak by sme prehrali 0:1, bolo by to akceptovateľné. No taký záver, aký sme predviedli v posledných desiatich minútach stretnutia, je veľmi zlou vizitkou. Chýba nám sebavedomie. Nemáme formu a chýba nám mnoho zranených hráčov.“ Löw nemohol pre zdravotné problémy počítať s dvojicou Marco Reus a Ilkay Gündogan.

Tŕň z päty nevytrhol Nemcom ani Mark Uth, 27-ročného útočníka Schalke 04 zaradil kouč do základnej zostavy, hoci v tejto sezóne ešte neskóroval. „Na tréningu premieňa šance ako na bežiacom páse. Preto dostal šancu, ale bol to pre neho ťažký zápas,“ obhajoval sa Löw.

Opačné pocity mal po stretnutí tréner holandského výberu Ronald Koeman. „Samozrejme, že som hrdý. Toto je fantastický výsledok, na ktorý sme dlho čakali,“ uviedol po zápase 55-ročný kormidelník a dodal: „Stále musíme myslieť na to, že môžeme hrať ešte lepšie.“

Koeman pracuje systematicky ne prebudovaní mužstva a opäť dal šancu viacerým mladým hráčom. Debut v najcennejšom drese si v sobotu v Amsterdame odkrútili hneď traja. „Mladí hráči priniesli do mužstva čerstvý vzduch. Na druhej strane sa prejavila ich neskúsenosť, pretože sme nepremenili ďalšie vyložené šance,“ povedal Koeman.

„Oranjes“ sa nepodarilo kvalifikovať na uplynulé dva veľké turnaje – EURO 2016 a MS 2018, ďalšiu absenciu na šampionáte si nepripúšťajú.

„Zdolať 3:0 silné Nemecko nie je maličkosť. Výsledok hovorí jednoznačne, ale nebolo to také ľahké. V istých úsekoch hry nás Nemci dostali pod tlak a vytvorili si šance, no dokázali sme to ustáť a udreli, keď to bolo najviac potrebné. Verím, že toto víťazstvo nám dodá chuť pracovať na sebe a zlepšovať sa,“ poznamenal Van Dijk.

debata chyba
Viac na túto tému: #nemeckí futbalisti #holandskí futbalisti