Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nemecko či Turecko? Rozhodne o ME 2024 krutá vojna v Sýrii?

Európska futbalová únia UEFA vo štvrtok zvolí usporiadateľa majstrovstiev Európy pre rok 2024.

26.09.2018 11:26
futbal, futbalová lopta, futbalová bránka,... Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Vyberať bude medzi dvoma kandidátmi – Nemeckom a Tureckom. Ich ponuky vyhoveli požiadavkám a niekoľko mesiacov ich skúmali odborníci UEFA. O niečo lepšie hodnotenie dostala nemecká kandidatúra vedená bývalým kapitánom národného tímu Philippom Lahmom, o víťazovi rozhodne tajné hlasovanie členov výkonného výboru UEFA.

Usporiadateľ musí prvýkrát plne dodržiavať Hlavné zásady podnikania a ľudských práv podľa Spojených národov, musí mať k dispozícii tri štadióny pre aspoň 50 tisíc fanúšikov, tri pre štyridsať tisíc a štyri pre 30 tisíc. Hostiť bude 51 zápasov počas 32 dní. Kandidatúru si nakoniec rozmysleli Holanďania, Rusi s Estóncami a tiež spolok severských krajín Dánsko-Fínsko-Nórsko-Švédsko.

V hre tak zostali dve tradičné futbalové krajiny. Nemecko je najúspešnejšou krajinou európskych šampionátov. Má kvalitnú infraštruktúru a dobre dopravne prepojené plánované hostiteľské mestá Berlín, Mníchov, Dortmund, Gelsenkirchen, Stuttgart, Hamburg, Düsseldorf, Kolín, Lipsko a Frankfurt. Takisto má veľmi dobré fanúšikovské zázemie.

Vášeň pre futbal ale majú aj fanúšikovia v Turecku, ktoré sa môže oprieť o len nedávno otvorené moderné štadióny v Gaziantepe, Eskisehire, Izmite, Antalyi, Ankare, Istanbule, Konye, ​​Trebisonde a Burse. Všetkým navyše vládne 92-tisícový olympijský štadión v Istanbule. To je turecká výhoda.

UEFA však pri svojom rozhodovaní bude musieť brať do úvahy aj politickú situáciu v Turecku a najmä v susednej Sýrii, kde prebieha vojna. A to nie veľmi ďaleko od jedného z hostiteľských miest. Dnes sa dá ťažko odhadnúť, ako bude situácia v regióne vyzerať za šesť rokov.

Komplikáciou pre Turecko je aj náročnejšie cestovanie pre fanúšikov. Tí by museli využívať prevažne lietadlá, čo by ale malo uľahčiť novobudované letisko v Istanbule, ktoré má byť najväčšie na svete. V Nemecku však fanúšikovia bez problémov stihnú prechádzať medzi štadiónmi automobilmi, autobusmi a vlakmi.

Nemeckou nevýhodou však je, že už hostilo európsky šampionát v roku 1988 a majstrovstvá sveta 1974 a 2006. Naopak Turecko doteraz žiadnu vrcholnú futbalovú akciu neorganizovali. V roku 2010 sa uchádzalo o ME 2016, vtedy ale dala UEFA prednosť Francúzsku.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #tureckí futbalisti #nemeckí futbalisti #ME 2024