Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ronaldo ani Messi neprišli zablahoželať novému kráľovi Modričovi

Futbalový svet oslavuje nového kráľa. The Best (najlepší), ako nazvala Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) novú podobu svojej prestížnej ankety, je Chorvát Luka Modrič.

24.09.2018 22:00 , aktualizované: 25.09.2018 15:10
Luka Modrič Foto: ,
Luka Modrič so vzácnou trofejou.
debata (6)

Päťnásobný víťaz neobhájil

Ronaldo si pred rokom prevzal cenu a potom si urobil súkromnú párty so spoluhráčmi z Realu Madrid vo vychytenej londýnskej reštaurácii Novikov na Berkeley Street.

Futbalový suverén triumfoval v ankete o najlepšieho futbalistu sveta štyri razy za päť rokov a celkovo ju vyhral päťkrát. Vlani sa ešte zdalo, že ju bude vyhrávať večne.

„Dúfam, že o rok budem opäť prvý,“ vravel, keď sa lúčil so spiacim synom na ramene. „Moje šťastné číslo je sedmička, rád by som vyhral anketu sedemkrát.“

Po uplynulom pondelku je jasné, že ak to chce CR7 ešte stihnúť, čaká ho poriadna fuška. Má 33 rokov a v Londýne ho zosadil z trónu ešte donedávna jeho spoluhráč z Realu Madrid, s ktorým roky ťahali hviezdny tím.

Vyhlásenie hráča roka 2018 podľa FIFA Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Luka Modrič s najlepšou futbalistkou roka 2018,...

Chorvátsky futbalový líder Modrič oslávil Kristove roky len pred pár dňami. Je rovnako starý ako jeho úspešnejší predchodca, ale v podobnej situácii sa ocitol prvý raz. Nikdy predtým sa nedostal ani do užšieho výberu a ani na jedno z prvých troch miest.

Stálice ankety dali organizátorom košom

Za prísnych bezpečnostných opatrení v pondelok večer kráčali najväčšie futbalové hviezdy po zelenom koberci neďaleko Temže do londýnskej Royal Festival Hall, kde udeľovali futbalové Oscary.

Minuloročné komornejšie prostredie legendárneho divadla London Palladium vymenila FIFA za veľké koncertné a kongresové centrum. Za zábranami sledovali defilé futbalovej smotánky stovky priaznivcov. Očami márne hľadali dve v súčasnosti najväčšie hviezdy.

Rekordéri ankety Ronaldo a Messi, ktorí si desať rokov delili prvé miesto v ankete a v počte trumfov je ich skóre vyrovnané 5:5, na slávnosť nedorazili.

Luka Modrič pózuje so vzácnou cenou a rodinou. Foto: Reuters, JOHN SIBLEY
Luka Modrič Luka Modrič pózuje so vzácnou cenou a rodinou.

Obhajca trofeje Ronaldo sa ospravedlnil, pretože má nabitý program v novom klube Juventuse, ale v zákulisí sa hovorilo o inom dôvode – portugalská superstar tušila, že toto jeho večer nebude.

Messi sa medzi troch kandidátov na najvyššiu poctu po dvanástich rokoch prvý raz nedostal. Pozvaný však bol a mal nachystanú aj trofej – zvolili ho do najlepšej jedenástky roka.

Ronaldo: 1. Varane, 2. Modrič

Ronaldo pozná Modriča ako málokto iný a nepochybuje o jeho výnimočných kvalitách. Už vlani ho ako jeden z mála dal v hlasovaní na prvé miesto.

V tomto roku uprednostnil iného bývalého spoluhráča z Realu Raphaela Varana, ktorý bol oporou zlatých Francúzov na svetovom šampionáte v Rusku. Modriča posunul na druhú priečku (Messi ho dal najvyššie). Modrič v hlasovaní takisto uviedol na prvom mieste Varana a Ronaldovi prisúdil miesto hneď za ním.

Víťaz ankety sa ani po novinárskych otázkach nechcel púšťať do debaty a špekulácií, prečo dve najväčšie osobnosti súčasnosti do Londýna nepricestovali. „Určite mali na to svoje dôvody. Samozrejme, bol by som rád, kedy tu boli,“ vravel.

Slávni futbalisti a ich polovičky v Londýne Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Hráč klubu  Paris St Germain, Dani Alves a jeho...

Kapitána Realu Sergia Ramosa mrzelo, že sa všetci najlepší v Londýne nestretli. „Škoda, Cris i Leo tu mali byť. Luka je výborný futbalista, spoluhráč i kamarát. Zaslúžil si byť najlepší. Som šťastný, akoby som túto anketu vyhral ja.“

Pre Luku je najlepšia Vanja

Modrič divákov pozdravil v angličtine, potom krátko aj v španielčine a chorvátčine. „Je to úžasný pocit stáť tu s touto trofejou. Som šťastný a hrdý,“ vravel.

Neskôr na stretnutí s novinármi hovoril najmä po španielsky. V Madride pôsobí už siedmy rok, najdlhšie zo všetkých futbalových zastávok (predtým prežil po štyri roky v Dyname Záhreb a Tottenhame Hotspur).

V ďakovnej reči nezabudol na nikoho, vyzdvihol podiel fanúšikov, Realu Marid i chorvátskeho národného tímu na jeho úspechoch, im venoval svoju cenu. A obrátil sa aj na manželku Vanju, ktorá sedela v hľadisku.

„Pre mňa je The Best ona,“ usmieval sa. Brali sa v roku 2000 a majú spolu tri deti – osemročného Ivana, päťročnú Emu a len ročnú Sofiu.

Galavečer FIFA - The Best 2018 Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Raphael Varane s manželkou Camille Tytgatovou.

Futbalovou inšpiráciou boli pre neho na začiatku kariéry predchodcovia v národnom drese Chorvátska, ktorí na MS 1998 vybojovali senzačné bronzové medaily. Jeho generácia ich prekonala. „Kapitán Zvonimir Boban bol mojím vzorom. S celým mužstvom ukázali, že si môžeme trúfať aj na najvyššie méty.“

Deschamps vymenil Zidana

Francúzov, ktorí triumfovali na MS v Rusku, zastupovali traja hráči v najlepšej jedenástke. Hlavnú trofej však získal ich kouč Didier Deschamps, ktorý vymenil na poste najlepšieho trénera Zinedina Zidana. Tretím medzi kandidátmi bol Chorvát Zlatko Dalič, ktorý doviedol tím do finále MS.

Egyptský útočník Liverpoolu Mohamed Salah kandidoval s Modričom a Ronaldom na titul najlepšieho futbalistu. Skončil tretí, ale jeho gól do siete Evertonu v Premier League zvolili v hlasovaní za najkrajší v tomto roku a získal Puskásovu cenu.

Najlepším brankárom sa stal Thibaut Courtois z Realu Madrid, ktorý na jar pôsobil v Chelsea Londýn a v belgickom drese prispel k zisku bronzových medailí na MS v Rusku.

Z titulu futbalistka roka sa emotívne tešila Brazílčanka Marta, ktorá pôsobí aktuálne v Orlando Pride a na konte má viac ako sto reprezentačných gólov. Anketu vyhrala päťkrát po sebe (2006–2010) a po ôsmich rokov sa vrátila na trón.

Brazílčanka Marta sa vrátila na trón po ôsmich... Foto: Reuters, Frank Augstein
Marta Brazílčanka Marta sa vrátila na trón po ôsmich rokoch.

Cenu pre trénera ženského tímu si odniesol Reynald Pedros, ktorý získal s Olympique Lyon prvenstvo v Lige majstrov.

Cenu Fair Play udelili nemeckému útočníkovi Lennartovi Thyovi z holandského VVV Venlo, ktorý oželel ligový zápas s PSV Eindhoven a išiel darovať krv pacientovi trpiacemu leukémiou. Venlo podľahlo 0:3, no jeho vyhlásili za hráča zápasu a zožal ovácie fanúšikov.

Cena fanúšikov patrí priaznivcom Peru, ktorí v desiatkach tisícoch prišli povzbudiť do Ruska svoj národný tím, ktorý sa predstavil na MS po 36 rokoch.

Nominovaní na ocenenie pre najlepšieho hráča v roku podľa FIFA:
Cristiano Ronaldo (Portug. / Real Madrid), Mohamed Salah (Egypt / FC Liverpool) a Luka Modrič (Chor. / Real Madrid)

VIZITKA LUKU MODRIČA

  • Meno: Luka Modrič
  • Dátum a miesto narodenia: 9. septembra 1985, Zadar (Chorvátsko)
  • Výška a hmotnosť: 172 cm / 66 kg
  • Pozícia: stredopoliar
  • Aktuálny klub: Real Madrid (Šp., od roku 2012)
  • Predchádzajúce kluby: mládežnícky tím Zadaru (1996 – 2001), mládežnícky tím Dinama Záhreb (2002 – 2003), Dinamo Záhreb (2003 – 2008), HŠK Zrinjski Mostar (hosťovanie 2003 – 2004), NK Inter Zaprešič (hosťovanie 2004 – 2005), Tottenham Hotspur (2008 – 2012), Real Madrid (2012 – súčasnosť)

Poradie finalistov v ankete Hráč roka podľa FIFA

  • 2018: Luka Modrič, nasledujú Mohamed Salah a Cristiano Ronaldo
  • 2017: 1. Cristiano Ronaldo, 2. Lionel Messi, 3. Neymar
  • 2016: 1. Cristiano Ronaldo, 2. Lionel Messi, 3. Antoine Griezmann
  • 2015: 1. Lionel Messi, 2. Cristiano Ronaldo, 3. Neymar
  • 2014: 1. Cristiano Ronaldo, 2. Lionel Messi, 3. Manuel Neuer
  • 2013: 1. Cristiano Ronaldo, 2. Lionel Messi, 3. Franck Ribéry
  • 2012: 1. Lionel Messi, 2. Cristiano Ronaldo, 3. Andrés Iniesta
  • 2011: 1. Lionel Messi, 2. Cristiano Ronaldo, 3. Xavi Herdnández
  • 2010: 1. Lionel Messi, 2. Andrés Iniesta, 3. Xavi Hernández
  • 2009: 1. Lionel Messi, 2. Cristiano Ronaldo, 3. Xavi Hernández
  • 2008: 1. Cristiano Ronaldo, 2. Lionel Messi, 3. Fernando Torres
  • 2007: 1. Kaká, 2. Lionel Messi, 3. Cristiano Ronaldo
  • 2006: 1. Fabio Cannavaro, 2. Zinedine Zidane, 3. Ronaldinho
  • 2005: 1. Ronaldinho, 2. Frank Lampard, 3. Samuel Eto'o
  • 2004: 1. Ronaldinho, 2. Thierry Henry, 3. Andrij Ševčenko
  • 2003: 1. Zinedine Zidane, 2. Thierry Henry, 3. Ronaldo
  • 2002: 1. Ronaldo, 2. Oliver Kahn, 3. Zinedine Zidane
  • 2001: 1. Luís Figo, 2. David Beckham, 3. Raúl González
  • 2000: 1. Zinedine Zidane, 2. Luís Figo, 3. Rivaldo
  • 1999: 1. Rivaldo, 2. David Beckham, 3. Gabriel Batistuta
  • 1998: 1. Zinedine Zidane, 2. Ronaldo, 3. Davor Šuker
  • 1997: 1. Ronaldo, 2. Roberto Carlos, 3. Dennis Bergkamp a Zinedine Zidane
  • 1996: 1. Ronaldo, 2. George Weah, 3. Alan Shearer
  • 1995: 1. George Weah, 2. Paolo Maldini, 3. Jürgen Klinsmann
  • 1994: 1. Romário, 2. Christo Stoičkov, 3. Roberto Baggio
  • 1993: 1. Roberto Baggio, 2. Romário, 3. Dennis Bergkamp
  • 1992: 1. Marco Van Basten, 2. Christo Stoičkov, 3. Thomas Hässler
  • 1991: 1. Lothar Matthäus, 2. Jean-Pierre Papin, 3. Gary Lineker

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Cristiano Ronaldo #Luka Modrič #The best