Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ronaldo sa zbavil Messiho. Ale ohrozuje ho Modrič

Úspešná dvojkoalícia výnimočných futbalistov Cristiana Ronalda a Lionela Messiho sa skončila. Desať rokov vo svetovom futbale kráľovali a na trón nepustili nikoho iného. V pondelok večer to už môže byť všetko inak.

23.09.2018 22:30
Cristiano Ronaldo, Luka Modrič Foto: ,
Cristiano Ronaldo a Luka Modrič.
debata (2)

V ankete o najlepšieho futbalistu sveta päťkrát vyhral Portugalčan, päťkrát Argentínčan. Teraz sa Ronaldo svojho večného súpera striasol, Messi sa medzi troma kandidátmi na najvyššie ocenenie po dvanástich rokoch prvý raz vôbec neocitol.

Využije to Ronaldo a stane sa šiesty raz najlepším futbalistom planéty? Výsledky prestížnej ankety Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) pod nátvom The Best (najlepší) vyhlásia v pondelok večer v Londýne.

Na Ronalda útočí donedávna jeho spoluhráč z Realu Madrid – Chorvát Luka Modrič. Mnohí práve jeho považujú za favorita.

„Myslím si, že v tomto roku budeme mať nového víťaza,“ vyjadril sa v rozhovore pre CNN Peter Schmeichel, bývalý legendárny brankár Manchestru United (jeho syn Kasper je kandidát na cenu pre najlepšieho brankára). „Modričove výkony boli fantastické, zaslúžene získal poctu najlepšieho hráča aj na majstrovstvách sveta.“

Chorvátsky stredpoliar, ktorý sa v Reale tento rok takisto tešil z tretieho triumfu v Lige majstrov za sebou, na šampionáte v Rusku senzačne doviedol Chorvátsko až do finále. Získal Zlatú loptu pre najlepšieho hráča šampionátu.

Luka Modrič. Foto: SITA/AP, Darko Bandic
Luka Modrič Luka Modrič.

V trojici kandidátov na titul sa premiérovo ocitol Egypťan Mohamed Salah. Jeho reprezentácia na MS prepadla, ale v drese Liverpoolu sa stal najlepším strelcom Premier League. Jeho 32 gólov v ročníku je nový rekord súťaže.

Okrem tejto kategórie vyhlásia aj držiteľov ďalších kategórií – najlepšia futbalistka, najlepší brankár, najlepší tréner, najlepší tréner ženského tímu, najkrajší gól (Puskásova cena, futbaloví priaznivci vyberali z desiatich gólov v internetovom hlasovaní) a Cena fanúšikov. Vo všetkých kategóriách (okrem Puskásovej ceny) sú zatiaľ traja kandidáti na trofej.

Anketu Najlepší futbalista FIFA vyhlasujú od roku 1991, ale na šesť rokov (2010 – 2015) ju spojili s tradičnou anketou francúzskeho časopisu France Football a niesla názov Zlatá lopta FIFA. Od roku 2016 sa ankety opäť oddelili a fungujú samostatne.

FIFA pripravila novú trofej a hľadá optimálnu podobu vyhlásenia, aby bol dôstojný a moderný, zodpovedal dobe. Už vlani vyhlásenie presunuli z tradičného Zürichu, kde je sídlo svetovej federácie, do Londýna. Podobne ako pred rokom bude hostiteľom slávnosti hollywoodská hviezda, britský herec a hudobník Idris Elba.

Už vlani posunuli tradičný termín vyhlasovania zo začiatku nasledujúceho roka na október a teraz sa uskutoční ešte o mesiac skôr. Z pódia legendárneho londýnskeho divadla Palladium sa podujatie opäť sťahuje. Najlepších futbalistov budú dekorovať v Royal Festival Hall

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Cristiano Ronaldo #Luka Modrič #Mohamed Salah