Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

UEFA chystá tretiu klubovú súťaž, nástupcu slávneho Pohára víťazov pohárov

Predseda Asociácie európskych futbalových klubov (ECA) Andrea Agnelli potvrdil, že Európska futbalová únia UEFA plánuje od sezóny 2021/22 zavedenie tretej klubovej súťaže popri Európskej lige a Lige majstrov.

12.09.2018 11:25
Európska liga trofej Foto: ,
Trofej pre víťaza Európskej ligy UEFA.
debata

Zatiaľ nie je jasná podoba súťaže, ale malo by ísť o nástupcu bývalého Pohára víťazov pohárov, ktorý sa hral v rokoch 1960 až 1999.

„Na základe schválenia výkonným výborom UEFA dostala zelenú tretia súťaž, čím sa celkový počet klubov v pohároch zvýši na 96. A to od sezóny 2021/22,“ povedal na zasadnutí ECA v Splite Agnelli, ktorý je zároveň členom výkonného výboru UEFA a aj šéfom Juventusu Turín.

Podľa skorších informácií nemeckého magazínu Sport Bild by novú súťaž malo hrať 32 klubov. UEFA a ECA si od zavedenia novej súťaže sľubujú okrem iného zvýšenie atraktivity a príjmov z Európskej ligy, v ktorej by bol počet tímov znížený zo 48 na 32.

Zároveň by vďaka novému poháru bola zaistená účasť pre kluby z menších krajín a zrušili by sa plány zvýšiť počet klubov v Európskej lige na 64.

Tri pohárové súťaže sa v Európe hrali naposledy v roku 1999, keď okrem Ligy majstrov a vtedajšieho predchodcu Európskej ligy Pohára UEFA existoval ešte Pohár víťazov pohárov.

Jeho posledným šampiónom sa stalo Lazio Rím, ktoré zdolalo Mallorcu 2:1.

debata chyba
Viac na túto tému: #Európska liga #liga majstrov #Pohár víťazov pohárov