Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Slávne časy sú preč. Český futbal je ako fackovací panák, ktorý potrebuje lídra

Striebro z majstrovstiev Európy 1996 a bronz na rovnakom podujatí o osem rokov neskôr. Éra futbalových virtuózov Pavla Nedvěda a Karla Poborského. Alebo tá s Tomášom Rosickým a jeho dvorným zakončovateľom Janom Kollerom. Všetko z toho je preč. Po veľkých úspechoch nastal v českom futbale útlm.

11.09.2018 15:40
Stanislav Tecl Foto: ,
Stanislav Tecl a Alexej Ionov.
debata (3)

Premárnená éra

Súperi Slovákov a Ukrajincov v 1. skupine B-divízie Ligy národov riešia obrovskú krízu i historicky najväčšiu prehru od rozdelenia v roku 1993. V pondelok ich Rusi potupili debaklom 1:5.

Štvrťfinalisti majstrovstiev sveta na vypredanom štadióne v Rostove nepotrebovali na slabé mužstvo Karla Jarolíma žiaden supervýkon. Stačilo potrestať zopár z obrovských chýb, ktoré urobili dnes už bývalí Jarolímoví zverenci. Včera zväz potvrdil jeho odvolanie.

"Je neprijateľné, aby Jarolím nedokázal po dvoch rokoch vyhodnotiť neudržateľnú situáciu, ktorú sám spôsobil. Jeho tím otrasne vybuchol a on sa mal k celej veci postaviť ako chlap.

Povedať končím a pridať k tomu aj hlúpe frázy o tom, že nemá mužstvu čo dať. Verejnosť by si jeho rozhodnutie vážila a rešpektovala. A to aj napriek tomu, že na Jarolímovu éru pri reprezentácii sa bude spomínať ako na veľmi smutnú a zúfalo premárnenú," nebral si servítku pred ústa Radek Špryňar z českého Sportu.

V podobnom duchu sa vyjadrovali aj jeho kolegovia z ostatných českých médií.

Šesťdesiatdva­ročnému kormidelníkovi vyčítali častú rotáciu hráčov či neustále hľadanie vhodných typov hráčov alebo zmenu systému. Jarolím sa za nič neskrýval a chyby priznal. Zrejme tušil, že sa jeho púť na reprezentačnej lavičke končí. Údajne ju vrchní predstavitelia českého futbalu ukončili už počas letu späť do Prahy.

„Štvrtková prehra s Ukrajinou (1:2) veľmi bolela. Toto je však kruté. Mužstvo asi potrebuje nový impulz. Cítil som sa hrozne, sú to veľké údery. Zaslúžil by som si verejnú popravu. Cez polčas som sa snažil chlapcom dohovoriť a nakopnúť ich, aby sme si neurobili hanbu. Systém môžeme hrať akýkoľvek. Ak urobíme fatálne chyby, na čo nám je? Chýba nám klasický líder. Niekto, kto by mužstvo vyburcoval. Zakričal a zdravo ho pobláznil. Jeho absencia je však dlhodobý problém,“ formuloval posledné vety ako český tréner.

Zlá technika, malá rýchlosť

Obrazná verejná poprava prišla okamžite. Česká futbalová asociácia urobila najjednoduchší krok. Uľavila mnohým fanúšikom, ktorým Jarolím ležal v žalúdku. Je pravda, že jeho bilancia pri národnom tíme nie je výstavná. Po príchode v roku 2016 z Mladej Boleslavi desaťkrát vyhral, štyri razy si body so súpermi podelil a v ôsmich prípadoch odchádzali jeho zverenci z ihriska zdolaní.

„Treba si uvedomiť, že slávne časy sú preč. Koller či Nedvěd by hrali Ligu národov v áčku. My ťažko bojujeme, aby sme boli aspoň v béčku. Je mi ľúto, že som toho súčasťou. Prial by som si, aby som bol lepším hráčom. Pri pohľade na súperov však musíme uznať, že sú kvalitnejší. Nemôžeme sa za nič skrývať. Taká je realita. Zrejme nie je kam siahnuť. A za to tréner nemôže,“ priznáva Jakub Brabec.

Karel Jarolím počas zápasu v Rusku. Foto: Reuters, Clodagh Kilcoyne
Karel Jarolím Karel Jarolím počas zápasu v Rusku.

Stopér Rizesporu sa bývalého kouča zastal. Podobne ako jeho spoluhráči i mnohí experti na čele s bývalými futbalistami. Koller, Martin Jiránek či Vlastimil Palička vidia chybu najmä v nedostatočnej kvalite kádru, až potom v nedostatočnej práci Jarolíma.

„Zlá technika. Malá rýchlosť. Zakríknutý herný prejav. U hráčov mi chýba sebareflexia,“ myslí si Koller. „Ukrajina bola silnejšia na lopte. To nie je nič nové. V ostatných mesiacoch sa to stáva často. Nahradiť zranených hráčov je pre nás neriešiteľný problém. Nemáme kvalitu ako kedysi. Národný tím stojí na futbalistoch, ktorí si v klube ešte len budujú pozíciu. Na medzinárodnom poli sa to prejaví,“ pridáva sa Jiránek.

„Jarolím nemal po dvoch rokoch pri tíme konkrétnu víziu. Ťažko potom môže vyberať hráčov do nejakého systému, ktorý stále menil,“ uzavrel Palička.

Ušiel im vlak

Čechom chýbali v domácom zápase s Ukrajinou i Ruskom opory ako Martin Suchý, Vladimír Darida či Bořek Dočkal. Ani s nimi si však už nebudú môcť dovoliť pekný ofenzívny futbal ako v časoch geniálneho Nedvěda či Rosického.

„Potrebujeme systémovú zmenu. Som rád, že sme sa s Karlom dohodli na konštruktívnom riešení. Tím potrebuje nový impulz, čo povedal aj on sám,“ uviedol šéf českého futbalu Martin Malík.

S kolegami usilovne pracuje na tom, aby bol v poradí jedenásty tréner českého výberu známy čo najskôr. Veľa času im nezostáva. Najbližší asociačný termín je o mesiac. Česi nastúpia v dvoch stretnutiach Ligy národov na pôde Slovákov a Ukrajincov.

„Zvykli sme si, že niečo doháňame. Ušiel nám vlak. Musíme sa za ten mesiac otriasť. Nič iné nám nezostáva. Ofenzívne časy sú preč. Chýbajú nám individuality. Musíme hrať viac zozadu a ako tím. Inak prehráme všetky zápasy,“ myslí si Pavel Kadeřábek z Hoffenheimu. "Chýba nám líder.

Niekto, kto na nás poriadne nakričí, keď urobíme chybu. Mali by sme jazdiť po zadku, ale to sa nedeje. Bojujeme nielen na seba, ale aj krajinu a trénera. Takto katastrofálne to však vyzerať nemôže," sypal si popol na hlavu jeho reprezentačný spoluhráč Jakub Jankto.

Podarí sa Čechom napraviť si reputáciu a naštartovať novú éru? Čosi napovie už derby so Slovákmi 13. októbra v Trnave…

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Karel Jarolím #českí futbalisti