Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Zaslúžil by som si verejnú popravu, vraví Jarolím

Futbalová asociácia Českej republiky odvolala z funkcie trénera národného tímu Karla Jarolíma, píše iSport.cz

11.09.2018 06:54 , aktualizované: 08:57
Karel Jarolím Foto: ,
Tréner českých futbalistov Karel Jarolím.
debata (3)

Podľa informácií spomínaného zdroja by mali informácií oznámiť v utorok okolo obeda s tým, že začnú rokovanie o nástupcovi.

Možnosť svojho konca po dvoch rokoch vo funkcii pripustil aj sám Jarolím po pondelňajšej prehre 1:5 v prípravnom zápase s Ruskom.

„Výsledok zmenám nahráva, ale teraz sa k tomu nebudem vyjadrovať. Nebudem to riešiť na tlačovke. Dozviete sa to v najbližších hodinách,“ odpovedal Jarolím na tlačovej konferencii po zápase na otázku, či uvažuje o tom, že v reprezentácii skončí.

Podľa portálu idnes.cz Jarolíma odvolali z funkcie de facto už počas cesty domov z Rostova, respektíve sa s vedením asociácie dohodol na ukončení svojho pôsobenia priamo na palube charterového letu.

Najväčším favoritom na uvoľnenú pozíciu kouča českého národného tímu je údajne Jaroslav Šilhavý, ďalšími možnosťami Vítězslav Lavička a Karel Krejčí.

Národný tím prehral o štyri góly iba po druhýkrát v samostatnej histórii a päťkrát inkasoval vôbec prvýkrát.

Zverenci Jarolíma v tohtoročných šiestich zápasoch štyrikrát prehrali a štvorgólový debakel utrpeli aj v júni od Austrálie (0:4). Vo štvrtok podľahli doma Ukrajine v úvode novej súťaže Ligy národov 1:2 a v novej súťaži sa im hneď v úvode vzdialil cieľ – postúpiť do elitnej Ligy A.

„Sú to rany. S Ukrajinou to samozrejme bolo nepríjemné, veľmi to bolí. Dvakrát gól v nadstavenom čase. Ale toto je kruté. Asi mužstvo bude potrebovať nejaký impulz,“ vyhlásil český tréner.

Po pondelňajšom zápase len ťažko hľadal slová, čím si debakel vysvetliť. Jeho zverenci v Rostove na Done už do polčasu prehrávali 0:3, čo sa samostatnej reprezentácii stalo druhýkrát v histórii, a ďalšie góly inkasovali v závere.

Dmitrij Poloz oslavuje piaty ruský gól v sieti... Foto: SITA/AP, Sergey Pivovarov
Dmitrij Poloz Dmitrij Poloz oslavuje piaty ruský gól v sieti Česka.

„Je mi hrozne, asi by som zaslúžil verejnú popravu, pretože za všetko môžem ja,“ uviedol. „Úvod zápasu sme nejako nezachytili, ale to nič nemení na tom, že góly padli po našich hrubých chybách. Prvý, druhý, tretí gól a o výsledku bolo rozhodnuté. Druhý polčas sme skorigovali a vyzeralo to, že by sme mohli niečo s výsledkom urobiť. Bohužiaľ sme namiesto toho ešte dvakrát inkasovali,“ dodal Jarolím.

Pred zápasom necítil, že by malo byť zle. „Žiadny problém v tréningu alebo v prístupe nebol. Samozrejme, úvod zápasu nebol podľa predstáv. Súper nás asi zaskočil, na to by najlepšie mali odpovedať asi hráči. Vedeli sme, že je to trochu iné ako Ukrajina, že sú priamočiarejší. Napriek tomu sme s tým v začiatku mali problém,“ vyhlásil Jarolím.

V Rusku sa vrátil k systému so štyrmi obrancami. Proti Ukrajine nasadil troch stopérov, čo ale príliš nefungovalo.

„Systém môžete robiť, aký chcete, ale keď potom urobíte také fatálne chyby, tak je to jedno, aký bude. Som však presvedčený, že s troma stopérmi je to pevnejšie smerom do defenzívy,“ uviedol Jarolím.

„Ono je to pekné si to s niekým rozdať, ale je otázka, ako to dopadne, keď potom urobíte chyby. Ide o to, čo človek uprednostní. Momentálne zrejme musí všetko staviť na obranu a snažiť sa výsledky nejako uhrať,“ doplnil.

Šesťdesiatdvaročný Jarolím prevzal český národný tím v auguste 2016 po Pavlovi Vrbovi, asociácia ho vtedy pracne uvoľňovala z klubového angažmánu v Mladej Boleslavi. Reprezentácia pod jeho vedením vyhrala desať z 22 zápasov, štyrikrát remizovala a osemkrát prehrala.

Vedenie asociácie už Jarolímovo odvolanie riešilo po neúspešnej kvalifikácii o majstrovstvá sveta, vtedy mu okrem iného dalo ultimátum v podobe úspechu v Lige národov.

Česi sa v LN predstavia na Slovensku 13. októbra.

Zborná rozdrvila prizerajúcich sa Čechov, píšu Rusi

Ruské médiá nešetria slovami chvály na futbalovú reprezentáciu, ktorá v prípravnom zápase „rozdrvila“, „zničila“ či „roztrhala“ český tím 5:1.

„Česko sa predviedlo z horšej stránky. Nič nevymyslelo v útoku a obrana bola príšerná,“ poznamenal server Sport.ru. Ruským futbalistom sa naopak podarilo premeniť prakticky všetky príležitosti.

„Zborná hrdinov rozdrvila Čechy v prvom domácom zápase od majstrovstiev sveta,“ napísal Sovietskij sport o „nádhernom víťazstvo Ruska“.

Išlo síce „len o priateľský zápas a proti Česku“, ale napriek tomu tréner Stanislav Čerčesov dal najavo, že k stretnutiu pristupuje s plnou vážnosťou a hráči budú bojovať naplno.

Vstupenky na stretnutie ostatne boli podľa denníka vypredané v priebehu pár dní a priekupníci ich následne ponúkali o niekoľko tisícok drahšie.

„Od prvých minút sa zborná rozhodla hneď predviesť Čechom, kto je pánom na ihrisku. Už v ôsmej minúte Rostov Arena vybuchla nadšením. Gazinskému sa podarila presná prihrávka, obrancovia hostí chybovali v najjednoduchšej situácii, Ionov sebaisto prekonal brankára a odbehol sa radovať za bránku. A ďalej toho bolo ešte viac. Rusom sa v útoku darilo všetko, zatiaľ čo Česi doslova stáli a prizerali sa, ako Zabolotnyj strieľa druhý gól,“ rozplýval sa komentátor.

„Zdalo by sa, že by bolo žiaduce pribrzdiť, ale Čerčesov ďalej hnal Rusov vpred a v 29. minúte bolo skóre už drvivé,“ napísal o Ionovovej premenenej penalte za faul na Zabolotného.

„Hostia ku koncu polčasu začali byť agresívnejší, ale okrem centrov do pokutového územia nič nevymysleli,“ poznamenal.

Rus Alexej Ionov (vpravo) v súboji s Čechom... Foto: SITA/AP, Sergey Pivovarov
Alexej Jonov, Stanislav Tecl Rus Alexej Ionov (vpravo) v súboji s Čechom Stanislavom Teclom.

Česi sa podľa neho ako-tak spamätali po prestávke a viac hru kontrolovali, naďalej však zanedbávali streľbu. Až v 74. minúte uspeli zásluhou Tomáša Součka. Avšak „božie dopustenie“ na Rostovskom štadióne pokračovalo gólmi Alexandra Jerochina a Dmitrija Poloza, ktorý v samom závere upravil na konečných 5:1, uzavrel Sovietskij sport.

„V druhom polčase Rusko dlho spalo, tempo pokleslo, šance nevznikali. Všetko ale zmenil gól Čechov, po ktorom náš tím začal hrať aktívnejšie a strelil dva góly,“ uviedol server Sport.ru.

Denník Sport-Express na svojom webe zdôraznil, že zborná „roztrhala“ český tím aj bez hlavnej hviezdy štvrťfinalistov z MS Arťoma Dziubu, zotavujúceho sa po zápase s Tureckom. Na vysokú výhru stačilo zložiť reprezentácii spolovice z náhradníkov.

Síce aj český kouč Karel Jarolím musel poslať do hry snáď všetkých náhradníkov, „ale aj za tejto situácie hostia vyzerali slabo“. Stretnutie so sparingpartnerem sa mohlo skončiť aj v polčase, ale banket pokračoval a zborná – aj keď pustila jeden gól – nakoniec darovala Rostovu drvivé víťazstvo, uviedol denník.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Karel Jarolím #ruskí futbalisti #českí futbalisti