Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kanonier nedáva góly. Venuje sa mravčej práci

Dobré pre mňa. Ešte lepšie pre tím. Tieto slová vystihujú Oliviera Girouda. Muža, ktorý bol francúzskou ofenzívnou jednotkou na tohtoročných futbalových MS, hoci nedal gól. V nedeľu sa konečne dočkal a pomohol mužstvu k víťazstvu 2:1 nad Holandskom v Lige národov.

10.09.2018 16:37
Olivier Giroud, Kylian Mbappé, Benjamin Mendy Foto: ,
Olivier Giroud oslavuje gól s Kylianom Mbappém and Benjaminom Mendym.
debata

Neoprávnená kritika

Viac ako osemstominútový strelecký pôst ukončil vysoký útočník parádne. Center z ľavej strany od Benjamina Mendyho poslal z voleja za chrbát Jespera Cillesena. Vypredaný Stade de France privítal majstrov sveta v búrlivej atmosfére. A muž, ktorého si po šampionáte v Rusku najviac brali do úst, zariadil víťazným gólom dôležitý triumf v novovytvorenej súťaži.

"Som plný radosti. Byť podporovaný takými skvelými spoluhráčmi a publikom vás prinúti bojovať do úplného konca a nechať na ihrisku všetko. Nebolo to jednoduché obdobie. Môžeme sa však tešiť z odmeny,” hovoril pre RTL šťastný strelec.

Často kritizovaný za streleckú nemohúcnosť i trénermi vyzdvihovaný pre neuveriteľnú pracovitosť. Jeho pohyb vôbec nenasvedčuje tomu, že je typickým hrotovým útočníkom. Tridsaťjedenročný odchovanec Grenoblu nešetrí krokom. K súperovej i vlastnej bránke. Hoci na majstrovstvách sveta v Rusku neskóroval ani raz, tréner reprezentácie Didier Deschamps na neho nedá dopustiť.

"Nebolo to pre neho ľahké. Hoci na šampionáte nedal gól, pozrite sa, ako sa jeho spoluhráči zachovali po víťaznom do siete Holandska. Utekali za ním a zdieľali s ním radosť. Vedia, čo pre celé Francúzsko znamená. Vďaka nemu môžu ostatní vyniknúť. Kritika na jeho osobu je veľakrát neoprávnená. Vyhrá mnoho súbojov, ktoré nás neskôr dovedú ku gólom a víťazstvám. Jeho mravčia práca zostáva skrytá. Bez silného charakteru by toho nebol schopný,” nechal sa počuť Deschamps.

Prekonal Zidana

V 82. zápase v drese Les Blues zaznamenal 32. gól a 192 centimetrov vysoký strelec mal z neho obrovskú radosť. Vydarený volej z neho urobil štvrtého najlepšieho strelca francúzskej histórie.

"Kto z nás si to môže povedať?” pokladá rečnícku otázku Giroudov kolega z ofenzívneho trojzáprahu Antoine Griezmann. "Gratulujem mu. Na tréningu i ihrisku odovzdá vždy všetko, čo je v ňom. Berieme si z neho príklad,” dopĺňa Kylian Mbappé, tretí do smrtiacej gólovej partie. Čo na svoj zápis do dejín francúzskeho futbalu hovorí Giroud? Ani v tomto prípade nestrháva pozornosť na seba a necháva vynikať spoluhráčov.

"Je to niečo krásne. Vážim si to. Tím je však dôležitejší ako individuality. Ďakujem za šance, ktoré som od trénerov dostal i pochvalné slová od spoluhráčov. Jedného dňa si pozriem, ako ma Griezmann s Mbappém prekonajú. Prajem im to,” doplnil Giroud.

Po prekonaní legendárneho Zidana či zisku trofeje pre majstra sveta má bývalý útočník Tours, Montpellieru či Arsenalu pred sebou ďalšie reprezentačné sny.

"Po šampionáte som si o sebe prečítal rôzne veci. Aj mňa frustrovalo, že som na MS nedal gól. Je to vec, po ktorej túžite od malička. Povedal som si však, že som tímu prospešný inak. A ak si to tréner bude želať, budem v tom pokračovať. Som zdravý a pripravený Francúzsku pomôcť. Sto reprezentačných štartov a tretie miesto v tabuľke strelcov – to sú moje ďalšie méty,” uzavrel Giroud.

K ich naplneniu chýba najsexi futbalistovi z rokov 2014 a 2015 podľa magazínu Glamour 18 štartov a 3 góly na prekonanie Davida Trezegueta…

debata chyba
Viac na túto tému: #Olivier Giroud #francúzski futbalisti