Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Trénerov rozkaz: Choď, vyhraj a nemusíš ísť na vojnu

Uznávaná osobnosť. Celebrita, ktorá vzbudzuje pozornosť na každom kroku. Vzor pre mladých. Najdrahší ázijský futbalista všetkých čias snívajúci o zisku Zlatej lopty. Zákon je však zákon.

10.09.2018 11:00
debata
Son Heung-min v priazni svojich spoluhráčov. Foto: SITA/AP, Bernat Armangue
kórea futbal son Son Heung-min v priazni svojich spoluhráčov.

Pochettinov dlžník

Rešpektovať a dodržiavať ho musia všetci. Výnimkou nie je ani najlepší juhokórejský hráč súčasnosti. Son Heung-min bojoval na Ázijských hrách nielen i víťazstvo, ale aj za svoje záujmy.

„Je to vec, o ktorej sme sa rozprávali veľmi často. Mal strach, lebo sa chcel povinnej vojenskej službe vyhnúť. Bola to jeho posledná šanca. Hráč musí cítiť, že ho ako tréner podržíte. Nemohol som mu povedať – musíš zostať s nami. Chcel vyhrať pre svoju krajinu i kvôli sebe. Povedal som mu, aby tam šiel a vrátil sa ako víťaz,“ vrhol trochu svetla do zamotanej situácie svojho zverenca kouč Tottenhamu Mauricio Pochettino.

Každý zdravý muž v Južnej Kórei musí do 28 rokov absolvovať povinnú vojenskú službu trvajúcu 21 mesiacov. Športovci sa môžu dočkať výnimky len vďaka zisku olympijskej medaily alebo víťazstva na Ázijských hrách.

Kórejčania vo finále zdolali Japonsko 2:1 po predĺžení. Po záverečnom hvizde ďalšej generácii futbalistov spadol zo srdca veľký kameň. Ich profesionálna budúcnosť nebude na takmer dva roky narušená.

„Vieme, o čo sme hrali. Máme veľkú radosť z víťazstva pre našu krajinu. Chcem sa poďakovať trénerovi Pochettinovi. Som jeho dlžníkom,“ povedal uplakaný Son pre ESPN po úspešnom finále.

Leverkusen ho nepustil

Dvadsaťšesťročný zakončovateľ mal poslednú šancu vyhnúť sa nariadeniu kórejskej vlády. V čase konania ďalších Ázijských hier v roku 2020 by prekročil vekovú hranicu na nástup do vojenskej služby.

Pritom Son už jednu šancu mal, ale nedostal príležitosť využiť ju. Pred štyrmi rokmi ho nepustil vtedajší zamestnávateľ Bayer Leverkusen. Nechcel a nemusel, lebo Ázijské hry sa konajú mimo oficiálne termíny FIFA a tak kluby nie sú povinné na ne hráčov uvoľniť.

„Čo bolo, bolo. Je to minulosť a ja sa k nej nechcem vracať. Tottenham ma podporoval od prvého dňa, čo som si v Anglicku začal plniť sen o Premier League. Veľa to pre mňa znamená. Ďakujem klubu, trénerovi, spoluhráčom i fanúšikom Spurs, ktorí na mňa mysleli a posielali mi pozdravy. Bol to náročný turnaj. Museli sme si siahnuť až na dno síl. Oplatilo sa. Je skvelé vyhrať také veľké podujatie,“ tešil sa Son.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Good Day what a Win ⚽️⚽️#COYS #X17 #heretocreate

Príspevok, ktorý zdieľa Son HeungMin(손흥민) (@hm_son7),

S Tottenhamom pred sezónou podpísal novú päťročnú zmluvu. Jej vylepšené podmienky si môže užívať s čistou hlavou. Na pochodovanie, uniformu či ohrozenie profesionálnej kariéry môže nadobro zabudnúť.

„Netajím, že je to úľava. V kabíne sme skôr hovorili o tom, že chceme vyhrať a potešiť našich krajanov. Niekde vzadu to však v tej mojej bolo. Neviem, čo by sa stalo, keby som nemohol dve sezóny hrať futbal. Našťastie, je to už jedno,“ uzavrel Son.

debata chyba
Viac na túto tému: #Son Heung-Min #Ázijské hry #Kórejská republika