Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vo švajčiarskom futbale je dusno. Šéf zväzu neustúpil Xhakovi a spol.

Prezident Švajčiarskeho futbalového zväzu (SFV) Peter Gilliéron napriek napätým vzťahom s členmi reprezentácie po MS v Rusku neodstúpi z funkcie.

24.08.2018 20:46
koláž Foto: ,
Xherdan Shaqiri a Granit Xhaka s kontroverznými gestami počas zápasu proti Srbsku.
debata (5)

Šesťdesiatpäťročný Gilliéron, ktorý šéfuje zväzu od júna 2009, zároveň priznal, že budúci rok už nebude kandidovať na znovuzvolenie. Prezident SFV to oznámil na piatkovej tlačovej konferencii venovanej výkonu švajčiarskej reprezentácie na MS a následnej debate o lojalite hráčov s dvojitým občianstvom.

V súvislosti s reprezentantmi so zahraničnými koreňmi od konca „mundialu“ už rezignoval generálny tajomník Alex Miescher, ktorý spochybnil oddanosť hráčov, ktorí sú potomkami emigrantov. V prípade švajčiarskej reprezentácie tvoria takíto hráči až dve tretiny tímu.

Miescherove tvrdenia nahnevali stredopoliara londýnskeho Arsenalu Granita Xhaku, ktorý slová bývalého tajomníka označil za „komentár ako z doby kamennej“.

On aj jeho spoluhráč Xherdan Shaqiri majú kosovsko-albánsky pôvod, a keď sa strelecky presadili v zápase so Srbskom v skupinovej fáze šampionátu, zásahy oslávili gestom albánskeho dvojhlavého orla. Obaja si za to vyslúžili pokutu od FIFA.

Predstavitelia zväzu si aj na základe tohto kontroverzného momentu priznali chyby v komunikácii s hráčmi a chcú zlepšiť integráciu cudzincov do tímu.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Granit Xhaka #švajčiarski futbalisti