Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kto bude najlepší v Európe? Rýchlik, kanonier alebo virtuóz

Mohamed Salah, Cristiano Ronaldo či Luka Modrič? Už o niekoľko dní si jeden z nich v Monaku preberie ocenenie pre najlepšieho hráča v Európe za sezónu 2017/18 podľa UEFA.

20.08.2018 18:08 , aktualizované: 21.08.2018 15:42
debata

V hlasovaní trénerov tímov z Ligy majstrov, Európskej ligy a vybraných európskych novinárov sa do finálovej trojice nedostal Lionel Messi z FC Barcelona, ktorý obsadil piatu priečku za Antoinom Griezmannom z Atlética Madrid.

Môže byť ešte lepší

Salaha táto príjemná zvesť zastihla krátko pred začiatkom zápasu 2. kola anglickej Premier League proti Crystal Palace. Salah bol proti Londýnčanom znovu na neudržanie. Liverpool vyhrali 2:0, súper dohrával s desiatimi hráčmi.

Vo všetkom dôležitom mal prsty práve Salah. Najskôr ho v pokutovom území fauloval Mamadou Sakho a James Milner otvoril skóre. V druhom polčase unikol obrane Crystal Palace a rútil sa sám na brankára. Aaron Wan-Bissaka zatiahol ručnú brzdu a šiel predčasne pod sprchy. V záverečných sekundách Salah vysunul Sadia Maného, ktorý uzavrel skóre.

„Salah podľa mňa mohol hrať ešte lepšie. Po tom, čo predvádzal v predošlej sezóne, som o tom stopercentne presvedčený. Je pravda, že bol zainteresovaný v oboch góloch, čo je pozitívne. Očakávam však od neho i celého mužstva ešte nejakú pridanú hodnotu,“ povedal po zápase Jürgen Klopp.

Dvadsaťšesťročný Salah v lanskej sezóne výraznou mierou prispel k tomu, že podceňovaný Liverpool dokráčal prekvapivo až do finále Ligy majstrov. V Premier League si štvrtým miestom zaistili účasť v skupinovej fáze klubovej súťaže číslo jeden. Salah v ročníku 2017/18 strelil v 52 zápasoch 44 gólov a ďalších 16 pripravil.

Výkonnostne nepadá

Impozantné strelecké vysvedčenie mal aj jeho konkurent a najväčší favorit na zisk prestížnej trofeje Cristiano Ronaldo. Vo svojej poslednej sezóne v drese Realu Madrid strelil v 44 súťažných dueloch rovnaký počet gólov a pridal osem asistencií.

„Bola to skvelá sezóna, ale je čas na niečo nové. Teraz si chcem užiť s priateľmi veľké víťazstvo a potom oznámim priaznivcom, kam povedú moje ďalšie kroky,“ šokoval niekoľko minút po konečnom hvizde finále Ligy majstrov Ronaldo.

Na konečnom vyhlásení ankety, ktoré bude vo štvrtok 30. augusta v Monaku počas žrebovania základných skupín Ligy majstrov, sa v kolónke jeho zamestnávateľa bude vynímať Juventus Turín, ktorý Realu zaplatil 112 miliónov eur.

„Napriek tomu, že sa dostáva do veku, v ktorom jeho súperi i spoluhráči výkonnostne padajú, on si udržiava svoj nadštandard. Mnohí polemizovali o tom, či Real bude aj deviatu sezónu ťažiť z jeho streleckých schopností. Odpoveď je jasná – stal sa víťazom Ligy majstrov po tretíkrát v rade,“ chválil 33-ročného Ronalda jeho bývalý spoluhráč z Manchestru United Rio Ferdinand.

Chcel trofej pre Chorvátsko

Z trojice nominovaných vyznieva Modričovo meno najprekvapujú­cejšie. Dalo by sa polemizovať o tom, či by sa v nej objavil, keby sa pred niekoľkými týždňami neskončili majstrovstvá sveta. Chorvátsky matador však na najväčšom futbalovom sviatku ukázal, prečo si ho Real i Chorváti tak cenia.

Hoci tridsaťdvaročný rodák zo Zadaru na klubovej scéne v najdôležitejších ukazovateľoch nezažiaril – v 43 dueloch trafil dva razy do čierneho a osemkrát asistoval – vynahradil si to v najcennejšom drese. Jeho dirigentská taktovka i skvelý futbalový kumšt priviedli Chorvátov k historickému úspechu.

„Som hrdý, že som získal toto krásne ocenenie, ale je mi ľúto, že som nevyhral trofej pre celý národ,“ hovoril najlepší hráč majstrovstiev sveta 2018 v Rusku Luka Modrič po finálovej prehre 2:4 s Francúzskom.

Finalisti

Cristiano Ronaldo (Port./Real Madrid/Juventus), Luka Modrič (Chorv./Real Madrid), Mohamed Salah (Egypt/FC Liverpool)
Poradie na 4.-10. mieste

  • 4. Antoine Griezmann (Fr./Atletico Madrid) – 72 bodov
  • 5. Lionel Messi (Arg./FC Barcelona) – 55
  • 6. Kylian Mbappé (Fr./Paríž SG) – 43
  • 7. Kevin De Bruyne (Belg./Manchester City) – 28
  • 8. Raphael Varane (Fr./Real Madrid) – 23
  • 9. Eden Hazard (Belg./Chelsea) – 15
  • 10. Sergio Ramos (Šp./Real Madrid) – 12

    Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom.

debata chyba
Viac na túto tému: #UEFA #Cristiano Ronaldo #Luka Modrič #Mohamed Salah