Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kto si obuje obrie Ronaldove kopačky? Prehliadaní

Čo bude s Realom? Zbohom, legenda. Historická chyba. Koniec éry. Týmito slovami sa španielske médiá lúčili s Cristianom Ronaldom.

30.07.2018 20:42
Isco Foto: ,
Isco by mal nahradiť neuveriteľnú gólovú produkciu Ronalda z predošlých sezón.
debata

Portugalský superstrelec sa po deviatich rokoch rozlúčil s Realom Madrid. V drese najslávnejšieho futbalového klubu vyhral štyrikrát Ligu majstrov a rovnaký úspech chce dosiahnuť znova. S Juventusom.

Kým Turínčania si mädlia ruky a ich fanúšikovia prežívajú ošiaľ, v Madride vyvstala dôležitá otázka. Kto nahradí Ronalda?

Nenahraditeľný Ronaldo

Kandidátov je niekoľko. Argumentov klubov, ktoré svoje hviezdy nechcú predať, tiež. A expertov pochybujúcich o správnosti 112-miliónového predaja tiež nie je málo.

„Ronaldo je nenahraditeľný. Nahradiť takého hráča nejakou individualitou je chyba. Nepodarí sa vám to,“ hovorí Míchel Salgado, niekdajší obranca Realu. „Ktokoľvek príde, bude musieť vojsť do obrích Ronaldových streleckých kopačiek. Zvládne to málokto,“ reaguje Rio Ferdinand.

Slová bývalých obrancov stoja za zváženie. Svoje si z nich možno zobral aj nový tréner Realu Julen Lopetegui. Podľa denníka Marca na neho čaká nepredstaviteľná pohroma, ktorú spôsobil Ronaldov odchod.

„Nevieme, či to Real Madrid oslabí, ale dá sa to predpokladať. S nami je to podobné, lebo aj my sme prišli o Iniestu. Ronaldo dal klubu všetko. Len si spomeňte, čo všetko s ním vyhral. Julen sa bude musieť snažiť, aby to tím ovplyvnilo čo najmenej,“ odkazuje do tábora hlavného soka kouč Barcelony Ernesto Valverde.

Lewandowského hra

A tak Lopetegui i muž, ktorý sa s najväčšou pravdepodobnosťou stal tŕňom v Ronaldovom oku, prezident Realu Florentino Pérez, začali loviť v prestupových vodách. Na veľkú a už niekoľkokrát pozlátenú udicu však žiadna z veľkých rýb zatiaľ neskočila. Buď nechcela, alebo nemohla.

„Je nepredajný,“ povedal už pri prvých náznakoch možného prestupu Harryho Kana šéf Tottenhamu Daniel Levy.

Realu to s kapitánom anglickej reprezentácie nevyšlo. A tak to skúsil na toho poľského – Roberta Lewandowského.

„Nechceme sa ho vzdať. Je to jeden z najlepších útočníkov na svete a my takého potrebujeme. Jeho reči o odchode sú len hrou s médiami. Nikam sa nechystá,“ hovoril presvedčivo nový kouč Bayernu Mníchov Niko Kovač.

Útočník Bayernu Robert Lewandowski sa vraj do... Foto: SITA/AP, Matthias Schrader
Robert Lewandowski Útočník Bayernu Robert Lewandowski sa vraj do Realu Madrid nechystá.

Madridčania sa nevzdávali ani po odmietavej reakcii Liverpoolu na odchod Mohammeda Salaha. Zamerali sa na duo z parížskeho Saint-Germain Neymar – Kylian Mbappé.

„Keby som si mohol vybrať, šiel by som po Mbappém. Je o šesť rokov mladší a už je na top úrovni. Dáva veľa gólov. Hrá priamočiary ofenzívny futbal. Veľmi mi pripomína brazílskeho Ronalda. Je to muž, ktorý môže započať novú éru,“ je presvedčený Jorge Valdano, bývalý tréner Madridčanov.

Real však (zatiaľ) nebol úspešný ani v tomto prípade. Menoslov sa nekončí, rovnako ako snahy kráľovského klubu prilákať do hviezdnej kabíny ďalšie chýrne meno.

Sergio Agüero to určite nebude. V Manchestri City je spokojný. Nádejne vyzeral príchod kapitána Interu Maura Icardiho – Milánčania však o tom nechcú ani počuť. Nepríde ani Eden Hazard z Chelsea, ktorý hľadá novú výzvu a zrejme ani Paulo Dybala z Juventusu.

„Neviem sa dočkať, kedy si zahrám s najlepším futbalistom sveta,“ páli ostrými spoluhráč Lionela Messiho z rozhádanej argentínskej reprezentácie.

Príchod Maura Icardiho z Interu (vpravo)... Foto: SITA/AP, Antonio Calanni
Italy Soccer Serie A Inter Icardi Príchod Maura Icardiho z Interu (vpravo) vyzeral nádejne, zostáva však v milánskom tíme.

Zvolil si známu tvár

Lopetegui musí variť z ingrediencií, ktoré má. Chce pripraviť niečo, čo bude chutiť fanúšikom Realu a nebude voňať súperom. Kvantita ani kvalita nechýbajú. Vyzerá to tak, že prestupové leto 2018 neprinesie ďalší veľký prestup do kádra 33-násobného španielskeho šampióna.

Zdá sa, že sa s tým zmieril aj 51-ročný bývalý tréner Španielska i jeho mládežníckych výberov. Podľa denníka AS už určil, kto má nahradiť neuveriteľnú gólovú produkciu Ronalda z predošlých sezón. Prstom ukázal na muža, ktorého pozná ako vlastnú dlaň. Isca.

„Pracujeme spolu roky. Viedol ma v mládežníckych reprezentáciách Španielska. Pomohol mi vyvinúť sa. Mal na mňa výborný vplyv. Dodával mi sebavedomie a hovoril, aby som sa nebál hrať svoju hru. Je to skvelý tréner a fantastická voľba pre Real,“ hovorí Isco.

Pochvalným slovám na adresu nového kormidelníka sa nemožno čudovať. Lopetegui pri španielskej reprezentácii neprehral ani jeden z 20 zápasov a výrazný podiel na tom má aj druhý najproduktívnejší hráč v tomto období. Isco strelil deväť gólov a dva pripravil.

„V Reale sa rozhodli, že nechajú Lopeteguiho robiť svoju prácu. Chcú, aby mužstvo dávalo góly, hralo pozorne dozadu a najmä neprehrávalo. Isco bude základným kameňom, ktorý mnohí zavrhli. Či je na svoju úlohu pripravený, ukáže čas i spôsob, ako bude spolupracovať s ďalšími prehliadanými – Garethom Balom a Marcom Asensiom,“ myslí si AS.

Real prišiel o najjagavejší klenot. Má však mnoho ďalších, ktoré musí Lopetegui postupne opracovať do potrebného lesku. Tak, ako sú na Santiago Bernabéu zvyknutí. Gólmi, víťazstvami, trofejami.

„Musíte vybudovať tím, ktorý bude fungovať. A dávať góly iným spôsobom ako spoliehaním sa na Ronalda. Lopetegui musí nájsť nových víťazov, ktorí nevedeli vystúpiť z Portugalčanovho tieňa,“ tvrdí Salgado.

Budú nimi waleský zázrak, španielsky Zidane či zázračné dieťa z Malorky? Alebo – ako býva v Reale zvykom – nová tvár za desiatky či stovky miliónov eur?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Juventus Turín #Cristiano Ronaldo #Real Madrid #Isco