Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V desiatke nominovaných na futbalistu roka sú Ronaldo, Messi či Salah

V nominácii na cenu The Best pre najlepšieho futbalistu roka 2018 podľa FIFA sú Cristiano Ronaldo, Lionel Messi, Mohamed Salah, Luka Modrič, Harry Kane, Kylian Mbappé, Eden Hazard, Antoine Griezmann, Kevin De Bruyne a Raphaël Varane.

24.07.2018 16:56 , aktualizované: 17:12
fifa, MS 2018, francúzi Foto: ,
V nominácii FIFA na najlepšieho futbalistu sveta za rok 2018 je aj trojica francúzskych majstrov sveta z Ruska: Antoine Griezmann, Kylian Mbappé a Raphaël Varane.
debata (1)

Dostalo sa tak na troch čerstvých majstrov sveta z Francúzska a troch víťazov uplynulého ročníka Ligy majstrov z Realu Madrid.

Trochu prekvapivým menom medzi najlepšou desiatkou je francúzsky stopér Varane, ktorý však ako jediný z hráčov vyhral ako Ligu majstrov, tak aj majstrovstvá sveta.

Silná konkurencia pre dvojicu favoritov

Medzi hlavných favoritov opäť patrí Ronaldo a Messi, ktorí si rozdelili všetky prvenstvá od roku 2008 a v posledných siedmich ročníkoch ankety sa vždy objavili na prvých dvoch miestach. Tentoraz ale budú mať silného vyzývateľa v Salahovi, ktorý prežil v Liverpoole mimoriadnu sezónu korunovanú 44 gólmi, a najmä v Modričovi. Chorvátsky stredopoliar s Realom ovládol Ligu majstrov a následne doviedol národný tím do finále svetového šampionátu.

Do desaťčlennej nominácie sa tentoraz nedostal Brazílčan Neymar, ktorý v predchádzajúcich troch ročníkoch ankety skončil na treťom či štvrtom mieste. Mimo desiatky bol naposledy v roku 2012.

O cenu pre trénera roka sa uchádza päť koučov národných tímov, ktorí uspeli na majstrovstvách sveta, vrátane kouča domáceho Ruska Stanislava Čerčesova. Za hlavných favoritov sú považovaní Zinedine Zidane, ktorý doviedol Real Madrid k tretiemu triumfu v Lige majstrov za sebou, a tréner francúzskych majstrov sveta Didier Deschamps.

Najlepšia hráčka takisto vzíde z desiatky kandidátok: Lucy Bronzeová (Angl.), Pernille Harderová (Dán.), Ada Hegerbergová (Nór.), Amandine Henryová (Fr.), Sam Kerrová (Aus.), Saki Kumagaiová (Jap.), Dzsenifer Marozsanová (Nem.), Marta (Braz.), Megan Rapinoeová (USA), Wendie Renardová (Fr.).

Nominovaných vyberala komisia zložená z futbalových legiend. Teraz budú hlasovať tréneri a kapitáni národných tímov, novinári a fanúšikovia. Víťazov vyhlásia 24. septembra v Londýne.

Nominácia na futbalistu roka FIFA:

Cristiano Ronaldo (Portug./Real Madrid), Kevin De Bruyne (Belg./Manchester City), Antoine Griezmann (Fr./Atlético Madrid), Eden Hazard (Belg./Chelsea), Harry Kane (Angl./Tottenham), Kylian Mbappé (Fr./PSG), Lionel Messi (Arg./Barcelona), Luka Modrič (Chorv./Real Madrid), Mohamed Salah (Egypt/Liverpool), Raphaël Varane (Fr./Real Madrid).

Nominácia na trenéra roku:

Massimiliano Allegri (Tal./Juventus), Stanislav Čerčesov (Rus./národný tím Ruska), Zlatko Dalič (Chorv./národný tím Chorvátska), Didier Deschamps (Fr./národný tím Francúzska), Pep Guardiola (Šp./Manchester City), Jürgen Klopp (Nem./Liverpool), Roberto Martínez (Šp./národný tím Belgicka), Diego Simeone (Arg./Atlético Madrid), Gareth Southgate (Angl./národný tím Anglicka), Ernesto Valverde (Šp./Barcelona), Zinedine Zidane (Fr./Real Madrid).

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Futbalista roka Fifa