Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Fešák rozohráva ako Messi. Pripomína Zoffa

Na začiatku nového milénia investoval Juventus Turín obrovský balík peňazí do neznámeho mladíka. Do Parmy poslal za Gianluigiho Buffona astronomických 53 miliónov eur.

22.07.2018 19:28
Alisson Becker Foto: ,
Alisson Becker.
debata

Najdrahší futbalový prestup medzi brankármi vydržal sedemnásť rokov. V piatok ho prelomil dvadsaťpäťročný Brazílčan Alisson Becker. Liverpool za neho zaplatil rímskemu AS 75 miliónov eur.

„Je mi ľúto, že predávame jedného z najlepších brankárov na svete, ale bola to ponuka, ktorá sa neodmieta,“ priznal športový riaditeľ AS Rím Francesco Totti. „Vždy som Buffona rešpektoval. Dosiahol mnoho skvelých úspechov a zakaždým bol vo skvelej forme. Myslím si, že Alisson je viac technický a má iný štýl chytania,“ porovnáva oboch brankárov Claudio Taffarel.

Manželkine reflexy

Jeho mladšiemu krajanovi a nástupcovi na poste brazílskej brankárskej jednotky sa v rodnej krajine hovorí „o goleiro gato“ (fešák v bránke). Jeho prezývka vznikla len krátko predtým, ako prestúpil do AS z Internacionalu. Manželka ho pred niekoľkými náruživými fanúšičkami v Porto Alegre zachránila vďaka solídnym reflexom.

„Boli sme s tímom v reštaurácii osláviť úspešnú sezónu. Kým sme čakali na to, kedy nás pustia dnu, sa ma niekoľko z dievčat snažilo chytiť za zadok. Moja manželka však všetky tieto pokusy zneškodnila,“ hovoril zo smiechom historku z minulosti.

Do Ríma sa obaja zaľúbenci veľmi tešili. Vo večnom meste, kam Alisson prichádzal s cieľom pobiť sa o post jednotky, sa onedlho ich rodina rozrástla. Lenže to bol jeden z málo dôvodov, ktorý 191 centimetrov vysokému gólmanovi prinášal radosť. Kouč Rimanov Luciano Spalletti zostal verný Poliakovi Wojciechovi Szczesnemu.

Alisson Becker. Foto: Reuters, Alberto Lingria
Alisson Becker Alisson Becker.

„V prvom momente som sa cítil osamelý, a tak som trávil viac času s manželkou, ktorá bola tehotná. Vtedy som sa viac sústredil na ňu a popritom tvrdo pracoval a učil sa od skvelého kolegu. Bol som pokojný, hoci som nechytal. Tréner si vyberal medzi dvoma top brankármi. Naučilo ma to trpezlivosti,“ spomína na svoj nevydarený prvý rok v AS.

Môže započať novú éru

Oporou mu v náročnom období bola nielen manželka, ale aj kouč národného tímu. Tite na kritiku expertov, ktorí spochybňovali Alissonove štarty v základnej zostave, nereagoval. V klube nevyužívaný brankár sa mu odmenil.

Patril k najdôležitejším hráčom Brazílie v úspešnej kvalifikácii na MS 2018. Vďaka nej, odchodu Szczesneho do Juventusu i novému trénerovi sa stal jednotkou AS.

„Bol som v šoku z jeho sústredenia. Na čiare bol taký pokojný, že svoju vyrovnanosť preniesol na celý tím. Veľmi nám to pomohlo,“ priznal tréner Rimanov Eusebio Di Francesco.

Alisson Becker. Foto: Reuters, Toru Hanai
Alisson Becker Alisson Becker.

Pod jeho vedením kedysi slávna značka herne i výsledkovo pookriala. Okrem semifinále Ligy majstrov – kde AS neuspel po výsledkoch 2:5 vonku a 4:2 doma s Liverpoolom – si tretím miesto v Serii A zaistil istotu skupinovej fázy najprestížnejšej klubovej súťaže aj na túto sezónu.

„Správaním sa na čiare mi pripomína Dina Zoffa a je ako Michel Preud'homme – muž, ktorý sa narodil pre chytanie. Veľa ľudí si neuvedomuje, kto Alisson v skutočnosti je. Rozohráva ako Messi medzi brankármi. Je to fenomén. Môže započať novú éru,“ chválil ho pred časom bývalý kouč AS Rím Roberto Negrisolo.

Hej, na čo čakáš?

V Ríme ju však Alisson nezapočne. Neodolal volaniu najvyrovnanejšej z top piatich líg sveta. Prichádza do tímu, ktorý v predošlom ročníku tlačila topánka práve na jeho poste. V rozhodovaní mu pomohol aj bývalý spoluhráč zo Stadio Olimpico Mohamed Salah.

„Keď odišiel do Liverpoolu, neboli sme príliš v kontakte. Vo štvrtok mi do správy napísal: hej, na čo čakáš? Rokovania už boli v pokročilej fáze a tak som mu odpísal: upokoj sa, som na ceste! Teším sa, že si s ním znovu zahrám. Je to skvelý hráč aj človek,“ prezradil Alisson.

Hoci po prehre 2:5 na Anfield Road rodák z Novo Hamburgo smútil, elektrizujúca atmosféra sa mu vryla do pamäte. Pri výbere z viacerých ponúk zavážila aj táto silná emócia.

Alisson Becker. Foto: Reuters, Sergio Perez
Alisson Becker Alisson Becker.

„Nie je to len o tom, že vymeníte klub a dres. Je to vážny zásah do môjho i životov manželky a dcérky. Ten zápas mal na mňa veľký vplyv. Sledoval som aj ostatné stretnutia Liverpoolu a povedal som si, že tam chcem byť aj ja. Fanúšikovia si môžu byť istí, že nechám na ihrisku všetko,“ hovoril v prvom rozhovore pre klubovú stránku.

Na niekoľko sekúnd ho prerušil muž, ktorý o usmievavého gólmana veľmi stál. Kouč Liverpoolu Jürgen Klopp, ktorý kritizuje veľké míňanie vo svetovom futbale, zlomil ďalší rekord. Po obrancovi Virgilovi van Dijkovi sa teší aj z novej brankárskej jednotky, ktorá nahradí nepresvedčivého Lorisa Kariusa.

„Raz poviete nejakú hlúposť a ľudia si to budú pamätať naveky,“ reagoval na svoje predošlé vyjadrenia nemecký kormidelník. „Po prestupe Pogbu do Manchestru United som neveril, že sa svet takto zmení, ale stalo sa. Ak chcete brankára špičkovej úrovne, musíte za neho aj zaplatiť. Teším sa, že máme v kádri jedného z najlepších,“ do­dal.

Nemýli sa. Veď zo strážcov troch žrdí, ktorí v predošlej sezóne odchytali minimálne 15 zápasov, mali len David De Gea (80,28 percenta) a Jan Oblak (82,68) vyššiu úspešnosť zákrokov ako Alisson (79,3).

„Je to skvelý brankár. Má veľkú silu a za ostatné roky sa veľmi zlepšil. Alisson je sebavedomý a odvážny,“ je presvedčený Dida.

Potvrdí brazílsky fešák svoje kvality?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #FC Liverpool #Alisson Becker