Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Özil končí. Keď sa vyhrávalo, bol som pre vás Nemec, teraz iba prisťahovalec

Nemecký stredopoliar Mesut Özil ukončil reprezentačnú kariéru. Dvadsaťdeväťročný futbalista to oznámil krátko potom, čo sa prvýkrát vyjadril k afére s kontroverznou fotografiou s tureckým prezidentom Recep Tayyip Erdoganom. Práve reakcie médií a futbalového zväzu ho prinútili v národnom tíme skončiť.

22.07.2018 19:04 , aktualizované: 22:46
Mesut Özil Foto: ,
Turecký prezident Tayyip Erdogan a Mesut Özil.
debata (29)

„Veľa som nad tým premýšľal a s ťažkým srdcom oznamujem, že v reprezentácii končím. Kvôli rasizmu a nedostatku rešpektu,“ napísal Özil na sociálnej sieti Facebook, kde tiež obvinil predsedu zväzu Reinharda Grindela z rasizmu a že aféru okolo fotografie s Erdoganom využil pre politickú kariéru.

„Keď som sa s Grindelom stretol, aby som celú záležitosť vysvetlil, tak moje názory zhadzoval a zaujímal ho len jeho politický pohľad,“ pridal Özil. „V očiach Grindela a fanúšikov som Nemec, len keď sa vyhráva. Keď sa prehráva, som prisťahovalec. Narodil som sa a vyrástol v Nemecku, tak prečo pre ľudí nie som Nemec?“ vyhlásil stredopoliar Arsenalu.

„A už vôbec nechcem hovoriť o tom, koľko vyhrážok a nenávistných správ som ja a moja rodina dostali,“ uviedol Özil. „Ale Grindelovo správanie ma neprekvapuje, pretože keď bol členom parlamentu, tak tvrdil, že multikultúrna spoločnosť je mýtus a celoživotnéá lož,“ dodal.

Celú aféru odštartovala snímka z májového stretnutia, na ktorom s Erdoganom zapózoval aj ďalší nemecký hráč s tureckými koreňmi Ilkay Gündogan. Fotka pritom podľa Özila nemala žiadny politický podtext a nebola zamýšľaná ako predvolebná podpora tureckému prezidentovi. S Erdoganom sa vraj rozprávali len o futbale.

„Vyrastal som v Nemecku, moja rodina je pevne zakorenená v Turecku. Mám dve srdcia, jedno nemecké a jedno turecké. Keď som bol malý, matka ma viedla k úcte a tomu, aby som nikdy nezabudol, odkiaľ pochádzam,“ uviedol Özil na sociálnych sieťach týždeň po majstrovstvách sveta, na ktorom nemeckí obhajcovia titulu vyhoreli.

Na nesúlade v tíme sa podľa špekulácií mohla podpísať aj aféra okolo fotky s Erdoganom, kvôli ktorej obaja futbalisti čelili v Nemecku kritike. Autokratickému vodcovi darovali svoje dresy, Özil s nápisom „svojmu prezidentovi“.

Dvadsaťdeväťročný stredopoliar Arsenalu uviedol, že s Erdoganom sa za posledné roky stretol niekoľkokrát. Spoločná snímka vznikla v máji na charitatívnom a vzdelávacom podujatí v Londýne.

Mesut Özil na MS v Rusku. Foto: Reuters, MICHAEL DALDER
Mesut Özil Mesut Özil na MS v Rusku.

„Aj keď to nemecké médiá podávali inak, pravda je taká, že keby som sa s prezidentom nezišiel, bola by to neúcta ku koreňom mojich predkov, ktorí by dnes boli pyšní na to, kam som sa dostal. Je mi jedno, kto je prezident, záleží na tom, že je to prezident. Či už ide o tureckého alebo nemeckého prezidenta, zachoval by som sa rovnako,“ uviedol Özil.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Mesut Özil #Recep Tayyip Erdogan