Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Neprestal veriť. Aj keď mu hrozila amputácia

Potlesk v stoji pri striedaní v závere priateľského futbalového zápasu? To sa len tak nevidí.

22.07.2018 14:32
debata
Santi Cazorla. Foto: SITA/AP, Alvaro Barrientos
Santi Cazorla Santi Cazorla.

Pre bývalého španielskeho reprezentanta Santiho Cazorlu to bolo veľké víťazstvo. Chýbalo len veľmi málo, aby svoj veľký boj prehral a skončil na vozíku, s barlami či protézou.

Po polčase chcel plakať

Nočná mora mimoriadne šikovného hráča sa začala už pred piatimi rokmi. V súboji s Čile si na jeho rýchle nohy vyšliapol jeden zo súperov. Cazorla však zápas dohral. Zákrok, akých si počas kariéry vytrpel mnoho, odštartoval roky trápenia. Minulý utorok sa skončili. Návratom na profesionálne futbalové trávniky po 21 mesiacoch.

"Som šťastný, že som znova mohol robiť to, čo mám najradšej. Je to prvý krok na ťažkej ceste, ktorá pokračuje. Chcem povedať ďakujem všetkým, ktorí mi pomohli. Navždy budem vašim dlžníkom,” napísal po remíze jeho Villarealu s Hercúlesom 1:1 na svoj Instagram.

Tridsaťtriročný stredopoliar absolvoval svoj predošlý súťažný duel v októbri 2016 v drese Arsenalu Londýn proti Ludogorcu Razgrad v skupinovej fáze Ligy majstrov. Takmer hodinu odohral s obrovským sebazaprením. A prasklinou v členkovej kosti na pravej nohe.

„Keď som prichádzal na štadión, bolesť bola obrovská. Prekonal som ju však a keď som dostal telo do správnej teploty, dalo sa to vydržať. Po polčase som však znova ochladol a chcelo sa mi plakať,“ priznal Cazorla vo veľkej reportáži španielskeho denníka Marca.

Budeš rád, ak sa postavíš

Koncom roka 2015 išiel na jednu z mnohých operácií, ktoré mu pomáhali prekonávať bolesť, ale nie odstraňovať jej pôvod. Cazorla však chcel byť dôležitým hráčom Arsenalu. Viacerí odborníci z Anglicka ho varovali, že ide do príliš veľkého rizika.

„Keď sa niekedy znova postavíš na nohy a pôjdeš sa prejsť so synom, môžeš byť rád,“ hovorili Cazorlovi.

Stredopoliar Arsenalu Santi Cazorla v obkľúčení... Foto: SITA/AP, Matt Dunham
Santi Cazorla Stredopoliar Arsenalu Santi Cazorla v obkľúčení troch futbalistov West Hamu.

Len 168 centimetrov merajúceho odchovanca Realu Oviedo ich slová šokovali. Lekári prišli na to, že trojtýždňové liečenie poranenej šľachy mu môže ukončiť kariéru, či dokonca ho pripútať na invalidný vozík.

„Po operácii mi nohu zašili. Po niekoľkých dňoch mi vybrali stehy a čakal som, že sa rana zahojí. Lenže tá sa stále otvárala a neliečila sa. Doktori ma varovali, že ak si to nedám dokopy, rana sa zapáli a budú nútení mi nohu amputovať,“ priznáva Cazorla.

Denníku Marca ukázal nepekné fotky, na ktorých bolo šľachu vidieť cez otvorenú ranu. „V tom čase som ešte hral,“ dodá.

Nikto mu neveril

Cazorlovou poslednou nádejou sa stal doktor Mikel Sanchéz vo Vitorii. Zavítal k nemu v máji 2017. Reakcia skúseného odborníka bola veľavravná.

„Chytil sa za hlavu. Infekcia poškodila časť kostnej drene a zožierala Achillovu šľachu. V tom čase mi z nej chýbalo osem centimetrov,“ pokračuje v bolestivom príbehu Cazorla.

Má za sebou niekoľko rehabilitácií i liečení antibiotikami. Infekciu sa podarilo zastaviť a vlani absolvoval aj plastickú chirurgiu doráňanej šľachy. Dnes mu jeho pravú pätu zdobí jazva po operácii, ktorá zakryla polovicu vytetovaného mena Cazorlovej dcérky.

„Strávil som dlhé mesiace v jednom z hotelov v Salamance. Bolo ťažké tráviť čas bez detí, ktoré v Londýne chodia do školy. Často sme si písali aj s bývalými spoluhráčmi Iniestom, Silvom či Villom. To, čím som si prešiel, nebolo jednoduché. Nikto mi neveril, ale ja som neprestal bojovať. Chcem im iba odkázať, že im to neuľahčím a vrátim sa,“ uzavrel Cazorla.

Dočkáme sa od malého mága ďalších šikovných kľučiek a milimetrových prihrávok?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Villareal #Santi Cazorla