Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Penalta s Brazíliou? Spálil som ju naschvál, tvrdil v Bratislave slávny strelec

Už bez typického chvostíka na hlave, s trošku preriednutými a prešedivelými vlasmi, ale s tradičným talianskym šarmom a dobrou náladou zavítal v piatok popoludní do Bratislavy legendárny futbalista Roberto Baggio. "Len sa ho nepýtajte, prečo neštartuje na majstrovstvách sveta Taliansko, táto otázka je prísne zakázaná," žartoval Baggiov manažér Vittorio Petrone.

06.07.2018 19:39
Roberto Baggio Foto:
Roberto Baggio navštívil 7. ročník futbalového tábora pod názvom Italia Soccer Camp.
debata

Najprv sen, potom nočná mora

Legendárny strelec sa však téme neúčasti talianskeho národného tímu na šampionáte v Rusku (prvý raz po šesťdesiatich rokoch) nevyhol. Po otázke, ako to teraz vo futbalovej krajine vyzerá, prevrátil očami.

„To je pre nás tragédia. Ľudia sú smutní i nahnevaní. My nie sme na túto situáciu jednoducho zvyknutí, vždy sme mali svoje mužstvo v turnaji. Ale, žiaľ, s tým už teraz nič neurobíme,“ vravel 51-ročný bývalý hráč viacerých talianskych špičkových mužstiev. Je jediným Talianom, ktorý na troch majstrovstvách sveta strelil vždy gól. Dovedna ich bolo deväť, pričom až päťkrát prekonal súperových brankárov na MS 1994 v USA (po dva razy na MS 1990 v Taliansku a MS 1998 vo Francúzsku).

Talian Roberto Baggio so sklonenou hlavou po... Foto: Reuters, Andre Camara
Roberto Baggio Talian Roberto Baggio so sklonenou hlavou po nepremenenej jedenástke 17. júla 1994 vo finále majstrovstiev sveta. Za ním sa tešia Brazílčania z titulu.

Dobre si pamätá aj na prvý gól. Strelil ho na Olympijskom štadióne v Ríme 19. júna 1990 – do siete československého mužstva. Patrí medzi jeho najkrajšie vôbec. Najslávnejší a zároveň aj najsmutnejší bol pre neho šampionát v Amerike.

„Keď som bol malý chlapec, snívalo sa mi, že som nastúpil za Taliansko vo finále majstrovstiev sveta. Je neuveriteľné, že sa mi to aj splnilo v roku 1994. Ale mne sa snívalo, že vyhráme, lenže taký záver, to som si neželal ani v najhorších predstavách,“ priznával.

Penalta? Spálil som ju naschvál

Finálový zápas Brazília – Taliansko sa skončil 0:0 a rozhodoval penaltový rozstrel. Poslednú z jedenástok, ktorá rozhodla, že titul získajú kanárici, nepremenil najlepší strelec – Baggio.

„To je najhorší moment, ktorý som v živote zažil. Škoda, že ho nemôžem jednoducho vymazať. Stále ma to trápi. Dosiahol som vo futbale veľa, azda jediné, čo mi chýba, je titul majstra sveta,“ reagoval pri tejto spomienke. „V kariére zažijete lepšie i horšie obdobia. Musíte si vedieť poradiť aj s horšími a niečo si z nich tiež vziať, poučiť sa,“ dodal.

Aj na šampionáte v Rusku už bolo viacero penaltových rozstrelov. Aké ťažké je v takej chvíli prekonať brankára?

„Nesmieme nikdy zabudnúť, že penalty kopú vždy ľudia, ktorí sa môžu mýliť, urobiť chybu. Jediný, kto sa nemýli, je vždy rozhodca,“ pokračoval so smiechom a potom vážnejšie dodal. „Každý strelec v takej vypätej chvíli musí mať aj odvahu a musí si byť vedomý aj toho, že berie na seba veľké riziko.“

Vo futbale dosiahol množstvo fantastických vecí, strelil krásne góly, ale vždy sa ho pýtajú práve na moment, keď nepremenil vo finále MS penaltu. Nehnevá ho to? „To som urobil naschvál, aby si ľudia na mňa vždy spomenuli aj po mnohých rokoch,“ uzavrel túto debatu.

Roberto Baggio zahadzuje penaltu vo finále MS... Foto: Reuters, Gary Hershorn
Roberto Baggio Roberto Baggio zahadzuje penaltu vo finále MS 1994.

Držal palce Argentíne

Pozorne sleduje šampionát v Rusku a rozhovoril sa aj o tom, prečo vypadlo už toľko favoritov. „Je to úplne špecifický turnaj, pretože trvá veľmi dlho. Kladie to na hráčov obrovské nároky, musia si udržať vysokú výkonnosť. Môže sa na ňom všeličo prihodiť a rodí sa aj veľa prekvapení,“ vysvetľoval.

Priznal sa, že keďže v Rusku neštartuje Taliansko, držal palce Argentíne. „Mám tam veľa priateľov, žičil som im, ale tiež už vypadli. Sám som teraz zvedavý, ako turnaj dopadne. Myslím si, že silné mužstvo má Anglicko, ale treba rátať aj s Brazíliou a Francúzskom,“ domnieval sa v piatok podvečer.

Dobre pozná aj slovenských futbalistov, ktorí pôsobia v Taliansku. „Marek Hamšík to je fenomén, veľká osobnosť. Výborný hráč, ktorý dáva aj veľa gólov a dlho si udržiava vysokú výkonnosť. Skvelú sezónu má za sebou Milan Škriniar. Má pred sebou skvelú perspektívu, ešte potrebuje nabrať viac skúseností,“ charakterizoval Slovákov.

Roberto Baggio v Bratislave. Foto: SITA, Branislav Bibel
Roberto Baggio Roberto Baggio v Bratislave.

Hoci ešte nepatrí medzi najstarších, futbal už hráva len sporadicky. „Mal som šesťkrát operované koleno, nechcem riskovať, v mojom veku by som to už nerozchodil. Hlavu mám ešte ako dieťa, ale so zvyškom tela je to horšie,“ neopúšťal ho ani na chvíľu humor.

Legenda podporila mladých futbalistov

Roberto Baggio podporil v Bratislave mladých futbalistov. Navštívil 7. ročník futbalového tábora, ktorý organizuje VÚB pod názvom Italia Soccer Camp. „Možno práve tu objavíme veľký talent. Vnímame to ako veľkú investíciu do detí v celej Európe,“ vyhlásil generálny manažér kempu Marco Schembri. V Bratislave sa na ňom zúčastnilo sto chlapcov a dievčat a v doterajších ročníkoch ich bolo už tisíc. Aj teraz sa im týždeň venovali talianski a slovenskí mládežnícki tréneri. „Podobné akcie pokladám za veľmi dôležité. Títo chlapci a dievčatá sú naša futbalová budúcnosť, to je poklad, o ktorý sa musíme starať,“ vyhlásil Baggio a vymenoval troch účastníkov podujatia, ktorí pocestujú čoskoro do Talianska a zúčastnia sa na podobnom kempe s mladými futbalistami z iných krajín. V slávnom stredisku Coverciano ho absolvujú Matúš Vlna, Dávid Kocian a Nicolas Sagan.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Roberto Baggio