Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

SFZ novelizuje poriadok. Bude trestať politické symboly či simulovanie

Slovenský futbalový zväz (SFZ) pripravil novelizáciu disciplinárneho poriadku v súvislosti s vyhodnotením aplikačných problémov, ktoré vyplynuli z doterajšej činnosti disciplinárnej komisie SFZ. Novelu ešte musí schváliť výkonný výbor SFZ.

03.07.2018 21:15
Futbal, lopty, ilustračná Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata (1)

Koncipovanie novelizovaného znenia pri tejto téme vychádza z predpisov Európskej futbalovej únie (UEFA) s tým, že zakázané a teda sankcionovateľné bude akékoľvek provokatívne prejavovanie politických názorov všetkými spôsobmi.

Zobrazovanie či používanie symbolov cudzích štátov resp. ich predchodcov bude možné trestať, ak to môže vyvolať narušenie verejného poriadku, pričom posúdenie okolností jednotlivých prípadov je vo výlučnej kompetencii disciplinárnej komisie. Novelizácia prináša vyvodenie zodpovednosti organizátora stretnutia aj klubov za nevhodné prejavy ich fanúšikov.

Druhým zásadným dôvodom pre novelizáciu DK SFZ bola komplexnejšia úprava disciplinárnych konaní, súvisiacich s ovplyvňovaním stretnutí a športovou korupciou. DK SFZ disponuje nielen potrebným personálom na objasňovanie tejto činnosti, ale aj technickými a logistickými podmienkami, čím sa posilňuje postavenie zástupcu oddelenia integrity SFZ ako jednej zo zložky administratívneho aparátu SFZ.

Preto sa formuje tzv. protikorupčný senát, ktorého konečné personálne obsadenie určí predseda disciplinárnej komisie, volený konferenciou SFZ a do jeho výlučnej agendy bude spadať táto problematika. Právom zástupcu oddelenia integrity SFZ je nielen predložiť podnet na začatie disciplinárneho konania, ale aj navrhovať dôkazy, vyjadrovať sa k nim a prípadne podať odvolanie voči rozhodnutiu disciplinárnej komisie.

V rámci novelizácie poriadku sa zavádza skutková podstata tzv. simulovania, čo umožňuje trestať hráčov, snažiacich sa predstieraním faulu dosiahnuť nariadenie pokutového kopu.

Dochádza aj k zvýšeniu hornej sadzby finančnej pokuty členov SFZ z 5000 na 10.000 eur a v prípade previnení ostatných fyzických osôb, ktoré poberajú zo svojej činnosti odmenu, z 3000 na 5000 eur.

Novela prináša i zvýšenie hornej hranice sadzby disciplinárnej sankcie zákazu účasti na všetkých aktivitách, spojených s futbalom, z 24 mesiacov na 5 rokov, čo vyjadruje závažnosť prípadov, ktoré daná sankcia pokrýva. Informáciu sú z webu Slovenského futbalového zväzu (SFZ).

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Disciplinárna komisia SFZ #simulovanie