Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bratislava sa bojí nájazdu fanúšikov Slavie. Superpohár odložili

Zápas o česko-slovenský futbalový Superpohár medzi ŠK Slovan Bratislava a SK Slavia Praha sa na štadióne Pasienky v Bratislave neodohrá v pôvodnom termíne 29. júna o 16.30 h.

21.06.2018 14:11 , aktualizované: 15:34
debata

Prestížny federálny duel sa posledný júnový piatok na Pasienkoch neuskutoční.

Vyplýva to z rozhodnutia všetkých zainteresovaných strán. Zástupcovia policajného zboru, bratislavskej mestskej časti Nové Mesto a Slovenského futbalového zväzu včera informovali o tom, že súboj medzi víťazom Slovenského (Slovnaft Cupu) a Českého pohára (MOL Cupu) sa neuskutoční v stanovenom termíne.

Slovan Bratislava a Slavia Praha sa mali pobiť o československý Superpohár 29. júna o 16.30 na bratislavských Pasienkoch. Náhradný termín a dejisko duelu zatiaľ nie sú známe.

„Polícia nás požiadala, aby sme zakázali súboj medzi Slovanom Bratislava a Slaviou Praha. Zvolali sme všetky zainteresované strany a počas niekoľkohodinového rokovania sme dospeli k záveru, že dátum a čas zápasu nebol zvolený správne a tým pádom sa v spomínanom čase neuskutoční,“ vyhlásil starosta MČ Bratislava – Nové mesto Rudolf Kusý.

Podľa Kusého rozhodli o zákaze konania duelu tri faktory. Tvrdý stret fanúšikovských jadier, hip-hopový festival v Bratislave a posledný školský deň.

„Bezpečnosť detí, mladých, rodín, ale aj fanúšikov musí byť na prvom mieste,“ doplnil Kusý.

„Označili sme duel za rizikový. Dospeli sme k jednoznačnému záveru, že by mohlo dôjsť k stretu tvrdých fanúšikovských jadier oboch klubov a ujme na zdraví občanov a majetku mesta,“ pridal sa riaditeľ odboru poriadkovej polície Viliam Adamec.

Ďalej uviedol, že z Prahy mal prísť špeciálny vlak, ktorý by do Bratislavy dopravil fanúšikov Slavie. Polícia predpokladá, že by zaplnili celý sektor hostí, čo je takmer tisíc miest. Jej zložky by kvôli stanovenému termínu dokázali zaručiť bezpečnosť iba na štadióne.

„Tento termín sme vybrali po vzájomnej dohode medzi klubmi. Nemajú to jednoduché, nakoľko majú nabitý kalendár. Po vzájomnej komunikácii polície, mesta, Slovana aj SFZ sme zvážili predložené argumenty a rešpektujeme ich,“ povedal generálny sekretár SFZ Jozef Kliment. Stanovenie nového termínu je momentálne v riešení. Kliment priznal, že zástupcovia všetkých strán o ňom rokujú.

„Snažíme sa nájsť kompromis, ale nie je to jednoduché. Slovan onedlho vstupuje do 1. predkola Európskej ligy, preto je nájsť termín veľmi náročné. Do úvahy momentálne prichádza jesenný termín alebo nejaký v závere roka 2018,“ uzavrel Kliment.

Stanovisko SFZ k zrušeniu česko-slovenského Superpohára

"Slovenský futbalový zväz rešpektuje rozhodnutie Krajského riaditeľstva PZ SR a mestskej časti Bratislava-Nové Mesto o zrušení finálového zápasu o česko-slovenský Superpohár, ktorý sa mal konať dňa 29. júna 2018 o 16.30 h na štadióne Pasienky medzi ŠK Slovan Bratislava a SK Slavia Praha.

Slovenský futbalový zväz chce futbalovú verejnosť uistiť, že pre organizáciu tohto stretnutia urobil maximum a bol pripravený. V spolupráci s ŠK Slovan Bratislava však Slovenský futbalový zväz vie garantovať bezpečnosť fanúšikov iba priamo v priestoroch štadióna, keďže bol zápas označený za rizikový, ale mimo priestorov štadióna bezpečnosť garantovať nevie, je to už v kompetencii polície.

Termín 29. jún si odsúhlasili kluby vzhľadom na ich termínovú listinu. Keďže SFZ chcel, aby Superpohár videlo čo najviac fanúšikov nielen na štadióne, ale aj v oboch krajinách pri televíznych obrazovkách, akceptoval rozhodnutie klubov. V piatok 29. júna je totiž voľný deň na práve sa konajúcich MS vo futbale v Rusku čím sa otvorila možnosť v priamom prenose vysielať Superpohár v oboch verejnoprávnych televíziách (RTVS, ČT).

Slovenský futbalový zväz vzniknutá situácia so zrušením finálového stretnutia o česko-slovenský Superpohár mrzí, no v záujme bezpečnosti a zachovania verejného poriadku v meste, rozhodnutie mestskej časti Bratislava-Nové Mesto musí rešpektovať. Slovenský futbalový zväz v spolupráci s Futbalovou asociáciou Českej republiky sa bude snažiť nájsť náhradný termín, v ktorom by sa finále česko-slovenského Superpohára odohralo."

Agentúrny článok sme nahradili autorským materiálom

debata chyba
Viac na túto tému: #Slavia Praha #ŠK Slovan Bratislava #Superpohár