Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

FIFA odložila rokovania o expanzii počtu tímov na MS 2022

Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) na svojom tohtoročnom kongrese, ktorý sa bude konať v stredu 13. júna v Moskve, nepreberie možnosť rozšírenia počtu účastníkov z 32 na 48 už od záverečného turnaja majstrovstiev sveta 2022 v Katare.

10.06.2018 17:25 , aktualizované: 18:20
debata

Funkcionári juhoamerickej konfederácie CONMEBOL totiž stiahli svoj návrh. Pôvodne sa hovorilo o rozširovaní až v súvislosti s MS 2026, no Juhoameričania chceli dosiahnuť túto zmenu ešte o štyri roky skôr.

Prezident FIFA Gianni Infantino však vyhlásil, že jeho tím bude komunikovať s organizátormi MS 2022 o tejto možnosti. V prípade uskutočnenia tejto zmeny bude musieť Katar pravdepodobne spolupracovať aj s okolitými krajinami. Informovala o tom agentúra AP.

O usporiadateľovi MS 2026 sa rozhodne v stredu medzi Marokom a spoločnou kandidatúrou USA, Mexika a Kanady. Rada FIFA v nedeľu formálne povolila obom kandidatúram uchádzať sa o šampionát.

O dejisku rozhodne 206 krajín

Hodnotiaci výbor ich mohol diskvalifikovať v prípade, že by dosiahli nízke hodnotenie v technických oblastiach. Maroko dostalo známku 2,7 z piatich, pričom na potvrdenie musela mať krajina aspoň dvojku. Výbor však poukázal na riziko pri stavbe štadiónov, doprave a kvalite hotelov. USA, Mexiko a Kanada dostali známku 4, pričom by organizácia turnaja v týchto krajinách pravdepodobne znamenala dvojnásobne vyššie príjmy, ako v prípade afrického štátu.

Stredajšej voľby dejiska sa nezúčastní Kosovo po tom, čo zomrel prezident tamojšej futbalovej federácie Fadil Vokkri vo veku 57 rokov. O dejisku tak rozhodne 206 krajín.

FIFA na kongrese ďalej informovala o zmenách v systéme svetového rebríčka a načrtla dátumy ohľadom prezidentských volieb v roku 2019. Nový systém podľa federácie odmení tímy, ktoré hrajú viac zápasov a vojde v platnosť 19. júla po MS v Rusku. Doterajší formát rebríčka platil od roku 1993.

debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2022 Katar