Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slávny Zanetti na Slovensku: Škriniar má v sebe pokoru i profesionalitu

Legendárny argentínsky futbalista Javier Adelmar Zanetti (44) prežil hviezdnu profesionálnu kariéru v Interi Miláno, v jeho drese odohral 858 zápasov, najviac zo všetkých hráčov nerazzuri.

06.06.2018 18:16
Javier Zanetti, Marco Monti Foto:
Javier Zanetti (vpravo), legendárny futbalista a viceprezident Interu Miláno, spolu s technickým riaditeľom talianskeho veľkoklubu Marcom Montim informovali o založení Inter Academy IMAS - Slovakia.
debata

Získal s ním päť titulov, vyhral Ligu majstrov i Pohár UEFA. Po skončení hráčskej kariéry sa stal viceprezidentom slávneho klubu, osemnásťnásobného majstra Talianska, ktorý tri razy triumfoval v Lige majstrov (EPM). Pricestoval na Slovensko, kde podpísal zmluvu o vzniku Inter Academy IMAS Slovakia a v Stupave, kde bude základňa akadémie, si v stredu zatrénoval s mladými futbalistami.

Ako sa vám pozdával tréning s mladými Slovákmi?

Predovšetkým chcem povedať, že sme šťastní, že môžeme začať túto našu cestu na Slovensku. Videl som veľkú vášeň, entuziazmus pre futbal. Láska k nemu je veľmi silná a stále rastie. Verím, že s týmito chlapcami a dievčatami môžeme odviesť veľkú prácu. Sme hrdí, že budeme súčasťou tohto rastu.

V Stupave na tomto štadióne hráva takisto Inter, ale Bratislava. Ako to vnímate?

(smiech) Teší ma to. Ak niečo nesie meno Inter, pre mňa je to vždy niečo pekné.

Inter má akadémie na troch kontinentoch a v desiatich krajinách. Ktorá z nich je najstaršia a ktorá funguje najlepšie?

Momentálne najstaršia je akadémia v Japonsku. Ale neviem povedať, ktorá je najlepšia. Nedá sa porovnávať a tvrdiť, že niektorá je lepšia ako iná. Každá krajina má svoju kultúru, hodnoty a akadémie svoje špecifiká.

Uplynulý víkend ste otvárali akadémiu v Číne, teraz ju rozbiehate na Slovensku. Čo od nej očakávate?

Pre mňa je veľkou cťou, že môžem zastupovať Inter Miláno pri takejto špeciálnej a slávnostnej príležitosti. Teším sa, že môžem oznámiť zrod dohody o partnerstve s FC IMAS. Je to seriózny a profesionálny partner, s ktorým zdieľame nielen športové hodnoty. Sme presvedčení, že táto spolupráca zabezpečí slovenskému futbalu ďalší rozvoj. Sme pripravení poskytnúť naše technické know-how. Chceme sa venovať nielen futbalovému, ale aj osobnostnému rozvoju detí, ale aj trénerov. Pre mladých je výhodou, že môžu všetky naše poznatky využívať vo svojej vlasti.

Javier Zanetti (v strede), legendárny... Foto: Ján Luky
Javier Zanetti, Marco Monti, Peter Hasoň Javier Zanetti (v strede), legendárny futbalista a viceprezident Interu Miláno, spolu s technickým riaditeľom talianskeho veľkoklubu Marcom Montim (vľavo) informovali o založení Inter Academy IMAS - Slovakia. Vpravo šéf FC IMAS Peter Hasoň.

Ovplyvnilo rozhodnutie zriadiť na Slovensku akadémiu aj pôsobenie Milana Škriniara vo vašom klube?

Máme radosť, že Milan sa stal členom interistickej rodiny a výborne do nej zapadol. Ukázal svoju obrovskú serióznosť a profesionálnosť. Cieľom akadémie nie je robiť skauting. Najprv musíme pripraviť trénerov a potom sa pustiť do práce s mládežou. Verím, že na základe našich bohatých skúseností vieme pomôcť aj slovenskému futbalu.

Ako hodnotíte uplynulú Škriniarovu sezónu v drese Interu?

Odohral veľmi dobre celý ligový ročník. Ale dôležité je, že je to chlapec, ktorý má v sebe veľkú pokoru a zároveň vysokú profesionalitu.

V uplynulých rokoch Inter ustúpil z najvyšších pozícií. Teraz sa vracia do Ligy majstrov. Aké dôležité je to pre váš klub?

Veľmi dôležité. Je to dokonca základná otázka. Vieme, že je to prestížna súťaž. Verím, že ju našimi výkonmi obohatíme a predstavíme sa v nej aj v nasledujúcich sezónach.

Na aký výsledok si môže Inter trúfať, keďže bude figurovať vo štvrtom výkonnostnom koši?

Všetci súperi majú vysokú kvalitu. Preto bude dôležité, aby sme sa na súťaž dobre pripravili.

Do Interu na San Siro ste prišli v roku 1995 a nik vás nepoznal. Teraz ste známy všade na svete…

(smiech) Veľmi ma teší, že keď cestujem po svete, fanúšikovia ma všade spoznávajú. Úprimne, z toho som veľmi dojatý. Skvele ma prijali aj na Slovensku, chcem sa za to aj touto cestou poďakovať.

O týždeň štartujú majstrovstvá sveta, ale Taliani na nich budú chýbať. Ako to vnímate?

Aj to sa môže stať, taký je futbal. Mrzí ma to. Pre mňa je veľmi zvláštne, keď sú majstrovstvá sveta bez Talianska.

Ste Argentínčan, v národnom drese ste nastúpili 143-krát a v počte štartov ste rekordér. Aký máte vťah k svojej krajine a jej futbalu?

Je to moja vlasť, rodná krajina. Mám k nej stále veľmi úzke väzby. Teraz sa vyberiem do Ruska na majstrovstvá sveta a budem fanúšikom našej reprezentácie.

Javier Zanetti v drese Interu Miláno. Foto: SITA/AP, Antonio Calanni
Javier Zanetti Javier Zanetti v drese Interu Miláno.

Najlepší strelec Interu Mauro Icardi sa do argentínskej nominácie nezmestil. Čo vy na to?

Je mi to veľmi ľúto, lebo Mauro odohral veľmi dobrú sezónu. Je to úžasný hráč. Zaslúžil by si nomináciu na MS. Ale padlo rozhodnutie a treba ho rešpektovať.

Vy ste v drese Argentíny štartovali na dvoch MS. Ako vidíte jej šance?

Som presvedčený, že odohrá v Rusku dobré zápasy. Očakávam, že sa dostane do finále a dúfam, že získa aj titul.

Akadémia Interu Miláno v Stupave

Inter Miláno otvára futbalovú akadémiu Inter Academy IMAS Slovakia, ktorej sídlo bude v Stupave. Taliansky veľkoklub sa po dlhých prípravách dohodol s FC IMAS, ktorý bude partnerom tohto projektu. „Oslovila ma myšlienka, aby sme metodológiu, skúsenosti, tradíciu, slávu Interu Miláno priniesli na Slovensko a tu ich ponúkli našim deťom a nemusli sme ich vyťahovať z rodinného domáceho prostredia,“ zdôraznil šéf FC IMAS Peter Hasoň. V prvej etape ju budú navštevovať deti z okolia, ale postupne by mala získať celoslovenskú pôsobnosť. Inter má akadémie v Argentíne, Brazílii, Kolumbii, Číne, Japonsku, Indonézii, Libanone, Saudskej Arábii, Bielorusku a Maďarsku. Pôsobí v nich 20-tisíc detí, vedie ich 300 domácich a 40 talianskych trénerov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Inter Miláno #Javier Zanetti #Milan Škriniar #Inter Academy IMAS Slovakia