Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Buffon ťahal Juventus z pekla do raja. Iniesta naštartoval dynastiu Barcelony

Keď spomeniete Juventus Turín a FC Barcelona, skôr či neskôr vám napadnú aj mená dvojice legiend, ktoré boli neoddeliteľnou súčasťou slávnych futbalových značiek. Vyhrávali s nimi trofeje, boli stavebnými kameňmi, na ktorých Turínčania a Katalánci vybudovali úspešnú dynastiu.

23.05.2018 22:42
Gianluigi Buffon Foto: ,
Gianluigi Buffon a jeho rozlúčka s Juventusom Turín.
debata

Nič však nie je večné – možno iba odkaz, ktorý obaja zanechali. Preto sa ich púť v pásikavých dresoch cez víkend skončila. Vzory vernosti – Gianluigi Buffon a Andrés Iniesta – sa so slzami v očiach lúčili so svojimi futbalovými domovmi.

Verím, že sa nestratím

V dnešnom svete šialených prestupových čiastok by 52 miliónov eur za vtedy 23-ročného gólmana zaniklo. Lenže pred 17 rokmi to znamenalo neuveriteľne vysokú čiastku. Experti si ťukali na čelo a pýtali sa: prečo Juventus vysolil takú sumu za málo známeho a neodskúšaného brankára?

"Na tréningu mali naši najlepší hráči problém prekonať ho. Už vtedy som vedel, že to dotiahne ďaleko,” zaspomínal si Buffonov prvý tréner z Parmy Nevio Scala.

Gianluigi Buffon a jeho rozlúčka s Juventusom... Foto: Reuters, STEFANO RELLANDINI
Gianluigi Buffon Gianluigi Buffon a jeho rozlúčka s Juventusom Turín.

Nemýlil sa. Stará dáma videla v mladom, skvele atleticky pripravenom gólmanovi s blonďavým melírom obrovský potenciál. A bola ochotná získať ho aj za astronomickú čiastku. Dodnes historicky najvyššiu za brankára.

"Juve je veľký klub. Verím, že sa nestratím a vyhráme spolu veľa trofejí,” hovoril na tlačovej konferencii.

Skutky namiesto slov

A hoci Buffon pôsobil pred kamerami trochu ustráchane, v pokutovom území Juventusu sa okamžite stal neohrozeným kráľom. Temperamentom si získal fanúšikov. Skvelými zákrokmi zasa rešpekt spoluhráčov. Aj v mladom veku ich neraz na plné hrdlo počastoval nevyberavými slovami, keď mu pred bránkou nepomohli.

"Vedel, že si musíme pomáhať. Keď sme to nerobili, bolo zle. Gigiho najviac hnevalo, keď sme boli na ihrisku egoistami,” vrátil sa do minulosti stopér Juventusu Fabio Cannavaro.

Svoje slová Buffon naplnil aj v roku 2006 po kauze Calciopoli. Korupčný škandál, do ktorého bolo zapletených niekoľko talianskych klubov vrátane Juventusu, stál Turínčanov ligové tituly zo sezón 2004/2005 a 2005/2006.

Gianluigi Buffon a jeho rozlúčka s Juventusom... Foto: Reuters, MASSIMO PINCA
Gianluigi Buffon Gianluigi Buffon a jeho rozlúčka s Juventusom Turín.

"Som Lorenzo a pochádzam z Parmy. Rád by som sa ťa opýtal, prečo si aj napriek viacerým ponukám radšej zostúpil s Juventusom do Serie B?” opýtal sa Buffona jeden z chlapcov na besede s mladými futbalovými nádejami krátko po víťazstve Talianska na majstrovstvách sveta 2006.

"Ahoj. Keď sa vrátiš domov, pozdrav všetkých v Parme. Navždy zostane v mojom srdci. A prečo som zostúpil? Lebo som myslel na takých, ako si ty. Vo futbale sa veľa rozpráva. Som však presvedčený, že v niektorých situáciach je lepšie slová nahradiť skutkami. Tie si zapamätajú generácie,” reagoval Buffon.

Futbalový superlatív

Len jeden ročník trvalo čierno-bielym, kým sa vrátili späť medzi taliansku futbalovú smotánku, o čo sa výrazne pričinil aj Buffon. A odvtedy získal s Juventusom 14 veľkých trofejí.

"Keď si s ďalšími legendami prišiel, bol som len dieťa s mnohými snami a veľkou snahou. Naučili ste ma, čo znamená nosiť dres Bianconeri. Vstúpili ste s ním do pekla, nikdy ste sa nevzdali a nakoniec ho doviedli späť do raja,” vrátil sa k zostupu Claudio Marchisio.

"Z množstva pohárov v bohatej klubovej vitríne sa na 30 % z nich nachádza aj tvoje meno. Ďakujeme, veľký Gigi,” povedal počas Buffonovej sobotňajšej rozlúčky po zápase s Veronou (2:1) prezident Juventusu Andrea Agnelli.

Gianluigi Buffon a jeho rozlúčka s Juventusom... Foto: Reuters, MASSIMO PINCA
SOCCER-ITALY-JUV-HEL/ Gianluigi Buffon a jeho rozlúčka s Juventusom Turín.

Štyridsaťročná hrajúca legenda prepustila v 63. minúte duelu miesto náhradníkovi Pinsogliovi. Zaplnený štadión Juventusu sa v slzách lúčil s ikonou. A ani ona sa objímajúc spoluhráčov, súperov i fanúšikov dojatiu nevyhla.

"Hral som s mnohými šampiónmi, ale Gigi je špeciálny. Na ihrisku aj mimo neho. Jeho odchod zanechá v Turíne prázdne miesto,” zamyslel sa stopér Medhi Benatia. "Líder a najlepší brankár histórie nám bude veľmi chýbať,” pridal sa jeho kolega z obrany Andrea Barzagli. "Gigi je futbalový superlatív,” komentoval tvorca hry Miralem Pjanič. "Bolo mi cťou spoznať ťa a bojovať po tvojom boku,” odkázal cez Instagram Alessandro Del Piero.

V bohatej zbierke chýba Buffonovi najprestížnejšia klubová trofej. Tú by rád získal aj Paríž Saint-Germain a podľa denníka Le Parisien poslal Buffonovi ponuku. Kontrakt na dva roky v hodnote 16 miliónov eur a kapitánsku pásku po Thiagovi Silvovi.

"6111 dní vášne, radosti, sĺz, prehier i víťazstiev. Ďakujem každému, kto k tomu prispel. Cesta je na konci. Kniha sa zatvára a otvorí sa nová,” uzavrel Buffon. Po zisku talianskeho double by mal v najbližších dňoch oznámiť, kam povedú jeho ďalšie futbalové kroky.

Bez gélu a náušnice

"Fantázia,” odpovedal Buffon v ďakovnom videu na otázku, čo mu prvé napadne pri mene Andrésa Iniestu. Aj on, podobne ako jeho súper a priateľ z Turína, má za sebou najťažšie futbalové rozhodnutie.

Emotívna rozlúčka Gianluigiho Buffona Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
Gianluigi Buffon a jeho rozlúčka s Juventusom...

Tridšaťštyriročný Iniesta sa rozlúčil s červeno-modrým dresom katalánskeho veľkoklubu. Je symbolom práce klubu i najslávnejšej éry, ktorú z ihriska dirigoval. „Legenda odchádza, ale jej odkaz pretrvá,“ napísalo oficiálne twitterové konto Barcelony.

Odchovanec slávnej akadémie La Masia udivoval technickou vyspelosťou a inteligenciou už v mládežníckom veku. Natoľko, že si o ňom šepkali hráči prvého tímu Barcelony už pred viac ako dvoma dekádami na jednom z turnajov dorasteneckého výberu Blaugranas.

„Vidíš toho chlapca s číslom štyri?“ opýtal sa Pep Guardiola spoluhráča Xaviho v roku 1999. Drobný 15-ročný chlapec obliekajúci Guardiolovo číslo štyri prehľadom v hre a správnymi rozhodnutiami deklasoval konkurenciu. Vo vlastnom tíme i medzi súpermi. „Ty prekonáš mňa, ale on prekoná nás oboch,“ veštil terajší kouč Manchestru City.

Tréner, nechajte to tak

Guardiola sa nemýlil. Časom sa s Iniestom spriatelili a v sezóne 2008/2009 sa odohral moment, na ktorý vtedajší kormidelník Barcelony nevie zabudnúť. Jeden z favoritov na titul vstúpil do nového ročníka vlažne. Z dvoch duelov získal jediný bod a Iniestu čakal pohovor s trénerom Guardiolom. Namiesto oduševnenej reči temperamentného kouča hovoril viac Iniesta.

Pozdrav fanúšikom. Foto: Reuters, ALBERT GEA
Andres Iniesta Pozdrav fanúšikom.

„Nemajte obavy, pane. Sme na správnej ceste. Nechajte to tak. Hráme dobre, užívame si tréning. Prosím, nič nemeňte. Všetko funguje veľmi dobre,“ vyblafol na trénera Iniesta a Guardiola prekvapujúco poslúchol. Urobil dobre. Barcelona vyhrala treble. „Keby to nebol Iniesta, povedal by som si, čo si to ten hráč dovoľuje. On je však veľmi múdry. Musím mu poďakovať. Veľa som sa od neho naučil,“ uznanlivo konštatuje Guardiola.

Hoci Iniesta rád hovorí, že ho nezaujímajú štatistiky, niekoľko čísel je pozoruhodných. V Barcelone pôsobil 22 rokov. Odohral viac ako 46-tisíc minút. V 675 zápasoch strelil 57 gólov a zaznamenal 142 asistencií. Rozhodca ho iba 61-krát napomenul žltou kartou, červenou ani raz. Získal 32 trofejí a rešpekt futbalového sveta. Nielen kvôli futbalovému kumštu, ale svojej osobnosti.

"Neuveriteľne technický,” skonštatoval Gary Lineker. "Génius, génius, génius,” chválil Pavel Nedvěd. "Nasledovaniahodný príklad pre mnohých futbalistov,” nechal sa počuť Franck Ribéry. "Chlapci si môžu lepiť jeho plagát na stenu. Vyhral všetko – bez náušnice v uchu a gélu vo vlasoch,” pridal sa Guardiola. "Ten, ktorému musíte tlieskať, hoci ste jeho súperom,” uzavrel komplimenty Fabio Capello.

Všetci na konci videa prstami naznačili pre Iniestu typické číslo osem a prevrátili ho o 90 stupňov, čím naznačili jeho nekonečný odkaz na Nou Campe. K milému gestu sa pridal aj klub. V budúcej sezóne bude na jeho drese vyobrazená ležiaca osmička na Iniestovu počesť.

Plačúci Andrés Iniesta oznamuje svoj koniec v... Foto: SITA/AP, Manu Fernandez
Barcelona Iniesta Futbal Plačúci Andrés Iniesta oznamuje svoj koniec v FC Barcelona.

„On je tvárou klubu. Škoda, že vo futbale neexistuje tradícia vyraďovania čísel. Ak by to fungovalo ako v NBA, nikto by si už jeho osmičku v Barcelone neobliekol,“ skonštatoval pivot Memphisu Grizzlies Marc Gasol.

Nedodrží doživotnú zmluvu

Hernú i ľudskú kvalitu rodáka z Fuentealbilly, kde už má sochu v nadživotnej veľkosti, ocenil aj najväčší rival. V novembri 2015 Barcelona rozobrala Real Madrid na jeho štadióne 4:0. Debakel režíroval práve Iniesta, ktorého počas striedania v 77. minúte vyprevadil na striedačku potlesk v stoji od domácich fanúšikov na Santiago Bernabéu. Predtým sa podobnej pocty dostalo iba Diegovi Maradonovi a Ronaldinhovi.

„Ďakujem fanúšikom súpera. Bolo to krásne gesto. Futbal má byť zábavou pre vás. Všetci na ihrisku sa o to snažíme,“ ďakoval divákom súpera po zápase. „Je ako Harry Potter. Raz, dva, tri, abrakadabra a je fuč! Obišiel ďalšieho hráča akoby mávol čarovným prútikom,“ rozplýval sa tréner Luis Enrique.

„Jedna vec ma na ňom obzvlášť fascinuje. V jednom momente sa vám zdá, že už-už mu idete vziať loptu, ale nepodarí sa vám to. Aj napriek tomu, že nie je veľmi rýchly, má schopnosť využívať telo ako zbraň,“ zamyslel sa Lionel Messi.

Iniesta už v apríli so slzami v očiach oznámil, že nebude v klube pokračovať. Rozhodol sa, že po sezóne odíde a to aj napriek tomu, že v októbri lanského roka podpísal s Barcelonou doživotnú zmluvu. Svoj krok Iniesta vysvetlil tak, ako mu je vlastné. So srdcom a skromne.

Barcelonská rozlúčka s Andresom Iniestom Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Fanúšikovia Barcelony pred posledným zápasom...

„Zrelo to vo mne dlhý čas. Poradil som sa s rodinou, zvážil som všetky okolnosti. Bolo mi cťou obliekať dres najlepšieho klubu na svete toľké roky. Viem však, koľko mám rokov a som si vedomý, že zostať na vrchole bude pre mňa čoraz obtiažnejšie. Nechcem, aby klub môjho srdca preto trpel. Nemohol by som mu to urobiť. Povedať môjmu domovu a životu zbohom je veľmi komplikované. Nemám však na výber,“ vravel.

Zostala po ňom diera

Symbolické zavesenie kopačiek na klinec však nechystá. Rád by ešte odohral zopár sezón. Kde to bude, neuviedol. Potvrdil však, že nebude pokračovať v niektorom z európskych klubov. Bohaté mužstvá z Kataru, Číny i americkej Major League Soccer tak o neho rozpútali neľútostný boj. Paradoxne ho vyhral japonský Vissel Kobe.

„Bolo by skvelé, keby prišiel k nám,“ reagoval ešte pred potvrdením informácie útočník Visselu Lukas Podolski.

„Nech bude hrať kdekoľvek, jeho odkaz nikdy nezanikne a dieru, ktorá po ňom na Nou Campe zostala, už nikto nezapláta. Je vzorom futbalistu i človeka,“ pridal sa Xavi.

Jeho veľký kamarát z klubu i reprezentácie má pred sebou ďalší veľký cieľ. Po ôsmich rokoch by rád získal so Španielskom titul majstra sveta.

„Každý deň sa musíte snažiť o to, aby bol vaším najlepším. Pomôže vám to byť silný. Viem, že to nepotrvá večne, hoci by som chcel. Mám preto pred sebou jednu z posledných výziev. Rád by som si užil svetový šampionát v Rusku čo najdlhšie,“ uzavrel Iniesta.

„Futbal už nikdy nebude ako predtým,“ myslí si Lineker po rozlúčkach futbalových ikon so svojou druhou kožou.

Niečo na tom bude. Veď nevidieť Iniestovo ani Buffonovo meno v základnej jedenástke Barcelony či Juventusu bude po toľkých rokoch zvláštne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Juventus Turín #fc barcelona #Gianluigi Buffon #Andrés Iniesta