Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pán trofejí. Ševela má už šesť pohárov, Slovan o dva viac

Priemerný futbal, nedôstojná kulisa, veľa nechutností a jasný triumf futbalistov Slovana Bratislava. Také bolo finále 49. ročníka Slovenského pohára, ktorý už sedem rokov nesie názov Slovnaft Cup.

02.05.2018 15:13
debata (1)
Tréner Slovana Martin Ševela pred pohárovým... Foto: SITA, Martin Medňanský
Martin Ševela Tréner Slovana Martin Ševela pred pohárovým finále s Ružomberkom.

Ružomberok skóroval po 466 minútach

Slovan sa teší z 15. pohárového triumfu a z prémie 50-tisíc eur. V prvomájovom trnavskom finále dominoval (3:1). Zdalo sa, že by mu MFK Ružomberok mohol narobiť trochu starostí a narušiť jeho zápasový pokoj. Tento úsek hry však trval len dve minúty…

Finálový zápas vybočil z výsledkového stereotypu týchto dvoch súperov v aktuálnom ročníku. Slovan do utorka vyhral všetky tri stretnutia, ale len tesne o gól a navyše strelil Ružomberku len v jednom súboji dva góly (2:1, 1:0, 1:0).

Finále vyznelo futbalovo najjednoznačnejšie v prospech Slovana. Viacerí jeho hráči po ňom uznali, že viac sa zapotili vo štvrťfinále (Liptovský Mikuláš) a v semifinále (Trnava). Ružomberčania majú už dlhšie problémy so strelením gólu. V Trnave sa z neho v súťažnom stretnutí tešili po 466 minútach.

Zverenci Norberta Hrnčára sa síce usilovali o pozorné bránenie i protiútoky, ale jednoducho rozhodla vyššia kvalita, s ktorou si neporadili. Ružomberský tréner to uznal:

„Hráči Slovana majú kvalitu, my sme to mohli zvládnuť len obrovskými emóciami, fyzickým nasadením a s trochou šťastia. Napriek prehre vo finále budeme pohárovú púť v tomto ročníku hodnotiť pozitívne, zapíše sa do ružomberskej histórie ako úspešná. Bol to pre nás pekný zážitok, škoda, že s neúspešným záverom.“

Slovan sa opäť teší z triumfu v Slovenskom pohári Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Lopta a trofej pre víťaza pred finálovým...

Dôležitý triumf pre belasých

Pre Slovan bol zisk pohára dôležitý. Je náplasťou na nie príliš dobrú sezónu. Najmä v jej prvej polovici výrazne zaostal za svojimi možnosťami, ale v jej finiši sa zlepšuje a aj vďaka zaváhaniu súperov môže ešte myslieť aj na double. Naznačil to aj tréner Martin Ševela.

„Som šťastný, že sme získali trofej, keby sme zostali v sezóne bez nej, nebola by úspešná. Jednu trofej si vezieme do Bratislavy a matematicky by sme mohli aj v lige dosiahnuť viac ako tretie miesto,“ vravel bratislavský kouč.

Pre Ševelu to bol aj významný osobný úspech. V ére samostatnosti získal už šiesty pohár. Vyrovnal sa trénerským legendám Michalovi Vičanovi a Jozefovi Jankechovi, ktoré majú takisto po tri trofeje. Ševela sa z nej teraz premiérovo tešil na poste kouča belasých, predtým dva razy triumfoval s Trenčínom.

„Budem otvorený, keď niečo získate prvý raz, je to asi viac, to sú najkrajšie pocity. Tie ďalšie boli tiež pekné, prežíval som to aj teraz, boli aj slzičky šťastia, emócie, to patrí k tomu.“

Vybojoval tri poháre aj ako hráč v drese Interu, takže ich má v zbierke šesť. Belasí ich získali v ére samostatnosti osem. „Slovan má ďalšiu trofej a ja tiež, to nám už nik nezoberie. Nechcem, aby to vyznelo arogantne, ale ešte ich nemám dosť a rád by som v úspechoch pokračoval. Preto ma angažovali do Slovana, aby som získaval s mužstvom trofeje,“ doplnil.

Fanúšikovia Slovana opúšťajú svoj sektor po... Foto: TASR, Lukáš Grinaj
Slovan, fanúšikovia Fanúšikovia Slovana opúšťajú svoj sektor po výtržnostiach počas finále pohára proti Ružomberku.

Viac ako 20 minút sa nehralo

Vyčíňanie fanúšikov v bratislavskom sektore degradovalo nielen spoločenskú hodnotu finále, ale negatívne ovplyvnilo aj jeho úroveň. Ani v prvom polčase nebolo tempo vysoké, čo je dlhodobo vážny problém slovenského futbalu. V druhom úplne opadlo.

Rozhodca Patrik Hrčka ho musel dva razy prerušiť, hráči odišli do šatní a polícia vyľudnila bratislavský sektor. Nehralo sa viac ako dvadsať minút.

„Mrzí ma, že naši fanúšikovia boli vykázaní z hľadiska, mohli sme sa spolu potešiť. Mohla byť ďakovačka, mohli sme im ukázať pohár a darovať tričká. Verím, že sa naši fanúšikovia v budúcnosti vyvarujú podobných vecí a užijú si celý zápas až do konca,“ dúfa Ševela.

Slovenský futbalový zväz (SFZ) ako organizátor sa prihlásil k zodpovednosti za vážne narušenie finále a výtržnosti v ňom. Disciplinárna komisia bude mať opäť prácu. Trestala SFZ za nezvládnutie organizácie finále v roku 2014 na Myjave. Tesne pred ním sa početná skupina fanúšikov preháňala priamo na trávniku a zdalo sa, že zápas sa ani nezačne. Pokuta bola milosrdná – tritisíc eur.

Pred dvoma rokmi, keď sa vo finále Slovan – Trenčín odohrali na trnavskom štadióne rovnaké udalosti ako naposledy, dostali symbolické pokuty len oba kluby.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #Martin Ševela #Slovenský pohár vo futbale