Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Kto získa Slovenský pohár? Ružomberok chce zaskočiť favorizovaný Slovan

Aktuálne všetko hovorí pre bratislavský Slovan. Vyšla mu generálka, vo vzájomných zápasoch je plusový a má lepšiu bilanciu aj v posledných stretnutiach ligovej súťaže. Nič z toho však nemusí platiť. Ružomberčania sa pokúsia favorita zaskočiť.

01.05.2018 10:45
SR Futbal FL 3. kolo skupina o titul  Slovan... Foto: ,
Kenan Bajrič (ŠK Slovan Bratislava) a vľavo Šimon Kupec (MFK Ružomberok) v súboji o loptu.
debata

Prvomájové finále Slovenského pohára – Slovnaft Cupu má výkop v utorok na Štadióne Antona Malatinského v Trnave o 17.25.

Ružomberčania čakajú na gól

Ružomberskému trénerovi Norbertovi Hrnčárovi robí problém najmä strelecká bilancia jeho zverencov. Aj naposledy v Žiline mali zopár dobrých šancí, ale podľahli hladko 0:3. „Absolútne sme zlyhali v zakončení, v dobrých situáciách sme netrafili ani bránku,“ povzdychol si.

Jeho tím nevyhral v lige už päť zápasov po sebe. Na začiatku mesiaca zdolal v prvom semifinále doma Žilinu (2:1), čo mu otvorilo cestu do finále, pretože v odvete diváci gól nevideli.

Ružomberčania neskórovali v súťažnom zápase 408 minút. Naposledy strelil ich gól Gešnábel v ligovom zápase so Žilinou 7. apríla. Na výhru nestačil, domáci podľahli 1:2.

Mimochodom, Gešnábel patrí medzi najúspešnejších strelcov ligy, dal 10 gólov. Do Ružomberka prišiel v zime ako strelecká posila, ale zatiaľ dal jediný, už spomenutý gól. Deväť predchádzajúcoch si pripísal na jeseň v drese Zlatých Moraviec.

Slovanista Moha a vpravo Ján Maslo (MFK... Foto: TASR, Martin Baumann
SR Futbal FL 3. kolo skupina o titul Slovan Ružomberok BAX Slovanista Moha a vpravo Ján Maslo (MFK Ružomberok) v akcii.

Favorit sa lepšie naladil

Slovanisti sa dostali do finále cez dve semifinálové remízy 1:1 a úspešný penaltový rozstrel s Trnavou. V lige podávali nevyrovnané výkony, ale v uplynulých dvoch stretnutiach zvíťazili (pred Trnavou zdolali Trenčín 3:1) a lepšie sa naladili na utorňajší pohárový vrchol.

Tím z Pasienkov vyhral všetky tri vzájomné zápasy tohto ročníka a inkasovali v nich jediný gól (skóre 4:1), ale vždy odohrali s Ružomberkom vyrovnané stretnutia (1:0, 1:0, 2:1).

„Najdôležitejší je vždy najbližší zápas a ním je finále pohára,“ zdôraznil slovanistický útočník Filip Hološko. „Sme radi, že sme sa dostali až do záverečného stretnutia o trofej a myslím si, že sme v ňom zaslúžene. Momentálne je to pre nás najkratšia cesta do Európy. Verím, že finále zvládneme.“

Na margo finálového súpera doplnil: „Mohli sme dostať zo semifinálovej dvojice Žilinu alebo Ružomberok. Priali sme si asi viac Ružomberok, s ktorým máme lepšiu bilanciu. Ale zápasy s ním nikdy neboli jednoduché. Ak sme aj vyhrali, tak vždy len tesne. Určite nás čaká ťažký zápas.“

Slovan Bratislava. Foto: SITA, Jana Birošová
Slovan Bratislava Slovan Bratislava.

Belasí majú 14 trofejí

Slovan má veľkú šancu vybojovať si miestenku do pohárovej Európy aj z ligovej súťaže. Naopak, Ružomberčania sú v lige na šiestom mieste a už na ňom aj zostanú. Šanca z nej na postup do európskej súťaže je malá. Preto má aj podľa Hološka súper veľkú motiváciu v utorňajšom súboji.

Hrnčárov tím v minulom ročníku skončil v ligovej súťaži na výbornom treťom mieste a zahral si aj v Európskej lige a tento sviatok by si rád zopakoval.

Obaja utorňajší súperi už Slovenský pohár získali. V ňom je Slovan najúspešnejším mužstvom. Je obhajcom trofeje, v zbierke má štrnásť trofejí a presnú polovicu z éry slovenskej samostatnosti. Z uplynulých ôsmich ročníkoch chýbal vo finále len dva razy. Ružomberčania sa prebojovali do finále tretí raz a vyhrali ho len v roku 2006, vtedy sa tešili aj z titulu. O pohár si zahrajú po dvanástich rokoch.

V prípade, že sa vo finále nerozhodne v riadnom čase, nasleduje predĺženie 2×15 minút a keď ani po ňom nebude známy víťaz, príde na rad penaltový rozstrel.

Finálový výsledok ovplyvní aj záver ligy

Utorkový finálový výsledok ovplyvní aj program v závere najvyššej súťaže. Ak získa pohár Ružomberok a vybojuje si tak miestenku do Európskej ligy, potom sa definitívne neuskutoční baráž v najvyššej súťaži o účasť v pohárovej Európe.

Ak však zvíťazí v utorok Slovan a skončí zároveň v lige do tretieho miesta, baráž sa bude konať. Po skončení ligy sa uskutočnia semifinálové zápasy, v ktorých sa stretnú štvrtý a siedmy tím (víťaz skupiny o záchranu) a piaty a šiesty tím tabuľky. Výhodu domáceho ihriska bude mať vyššie postavené mužstvo.

Víťazi dvoch semifinále sa stretnú o jedno miesto do Európskej ligy. Ak by Slovan v tabuľke spadol napríklad na štvrté miesto a preskočila by ho Žilina či Trenčín, potom sa takisto baráž neuskutoční. Slovensko bude v Európskej lige reprezentovať druhý a tretí tím a Slovan ako víťaz pohára.

debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #MFK Ružomberok #Slovenský pohár vo futbale