Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kto získa Slovenský pohár? Ružomberok chce zaskočiť favorizovaný Slovan

Aktuálne všetko hovorí pre bratislavský Slovan. Vyšla mu generálka, vo vzájomných zápasoch je plusový a má lepšiu bilanciu aj v posledných stretnutiach ligovej súťaže. Nič z toho však nemusí platiť. Ružomberčania sa pokúsia favorita zaskočiť.

01.05.2018 10:45
SR Futbal FL 3. kolo skupina o titul  Slovan... Foto: ,
Kenan Bajrič (ŠK Slovan Bratislava) a vľavo Šimon Kupec (MFK Ružomberok) v súboji o loptu.
debata

Prvomájové finále Slovenského pohára – Slovnaft Cupu má výkop v utorok na Štadióne Antona Malatinského v Trnave o 17.25.

Ružomberčania čakajú na gól

Ružomberskému trénerovi Norbertovi Hrnčárovi robí problém najmä strelecká bilancia jeho zverencov. Aj naposledy v Žiline mali zopár dobrých šancí, ale podľahli hladko 0:3. „Absolútne sme zlyhali v zakončení, v dobrých situáciách sme netrafili ani bránku,“ povzdychol si.

Jeho tím nevyhral v lige už päť zápasov po sebe. Na začiatku mesiaca zdolal v prvom semifinále doma Žilinu (2:1), čo mu otvorilo cestu do finále, pretože v odvete diváci gól nevideli.

Ružomberčania neskórovali v súťažnom zápase 408 minút. Naposledy strelil ich gól Gešnábel v ligovom zápase so Žilinou 7. apríla. Na výhru nestačil, domáci podľahli 1:2.

Mimochodom, Gešnábel patrí medzi najúspešnejších strelcov ligy, dal 10 gólov. Do Ružomberka prišiel v zime ako strelecká posila, ale zatiaľ dal jediný, už spomenutý gól. Deväť predchádzajúcoch si pripísal na jeseň v drese Zlatých Moraviec.

Slovanista Moha a vpravo Ján Maslo (MFK... Foto: TASR, Martin Baumann
SR Futbal FL 3. kolo skupina o titul Slovan Ružomberok BAX Slovanista Moha a vpravo Ján Maslo (MFK Ružomberok) v akcii.

Favorit sa lepšie naladil

Slovanisti sa dostali do finále cez dve semifinálové remízy 1:1 a úspešný penaltový rozstrel s Trnavou. V lige podávali nevyrovnané výkony, ale v uplynulých dvoch stretnutiach zvíťazili (pred Trnavou zdolali Trenčín 3:1) a lepšie sa naladili na utorňajší pohárový vrchol.

Tím z Pasienkov vyhral všetky tri vzájomné zápasy tohto ročníka a inkasovali v nich jediný gól (skóre 4:1), ale vždy odohrali s Ružomberkom vyrovnané stretnutia (1:0, 1:0, 2:1).

„Najdôležitejší je vždy najbližší zápas a ním je finále pohára,“ zdôraznil slovanistický útočník Filip Hološko. „Sme radi, že sme sa dostali až do záverečného stretnutia o trofej a myslím si, že sme v ňom zaslúžene. Momentálne je to pre nás najkratšia cesta do Európy. Verím, že finále zvládneme.“

Na margo finálového súpera doplnil: „Mohli sme dostať zo semifinálovej dvojice Žilinu alebo Ružomberok. Priali sme si asi viac Ružomberok, s ktorým máme lepšiu bilanciu. Ale zápasy s ním nikdy neboli jednoduché. Ak sme aj vyhrali, tak vždy len tesne. Určite nás čaká ťažký zápas.“

Slovan Bratislava. Foto: SITA, Jana Birošová
Slovan Bratislava Slovan Bratislava.

Belasí majú 14 trofejí

Slovan má veľkú šancu vybojovať si miestenku do pohárovej Európy aj z ligovej súťaže. Naopak, Ružomberčania sú v lige na šiestom mieste a už na ňom aj zostanú. Šanca z nej na postup do európskej súťaže je malá. Preto má aj podľa Hološka súper veľkú motiváciu v utorňajšom súboji.

Hrnčárov tím v minulom ročníku skončil v ligovej súťaži na výbornom treťom mieste a zahral si aj v Európskej lige a tento sviatok by si rád zopakoval.

Obaja utorňajší súperi už Slovenský pohár získali. V ňom je Slovan najúspešnejším mužstvom. Je obhajcom trofeje, v zbierke má štrnásť trofejí a presnú polovicu z éry slovenskej samostatnosti. Z uplynulých ôsmich ročníkoch chýbal vo finále len dva razy. Ružomberčania sa prebojovali do finále tretí raz a vyhrali ho len v roku 2006, vtedy sa tešili aj z titulu. O pohár si zahrajú po dvanástich rokoch.

V prípade, že sa vo finále nerozhodne v riadnom čase, nasleduje predĺženie 2×15 minút a keď ani po ňom nebude známy víťaz, príde na rad penaltový rozstrel.

Finálový výsledok ovplyvní aj záver ligy

Utorkový finálový výsledok ovplyvní aj program v závere najvyššej súťaže. Ak získa pohár Ružomberok a vybojuje si tak miestenku do Európskej ligy, potom sa definitívne neuskutoční baráž v najvyššej súťaži o účasť v pohárovej Európe.

Ak však zvíťazí v utorok Slovan a skončí zároveň v lige do tretieho miesta, baráž sa bude konať. Po skončení ligy sa uskutočnia semifinálové zápasy, v ktorých sa stretnú štvrtý a siedmy tím (víťaz skupiny o záchranu) a piaty a šiesty tím tabuľky. Výhodu domáceho ihriska bude mať vyššie postavené mužstvo.

Víťazi dvoch semifinále sa stretnú o jedno miesto do Európskej ligy. Ak by Slovan v tabuľke spadol napríklad na štvrté miesto a preskočila by ho Žilina či Trenčín, potom sa takisto baráž neuskutoční. Slovensko bude v Európskej lige reprezentovať druhý a tretí tím a Slovan ako víťaz pohára.

debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #MFK Ružomberok #Slovenský pohár vo futbale