Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Wenger hovoril ako Inšpektor Clouseau. Futbalu dal novú tvár

Kvôli svojmu vzhľadu čelil viacerým posmeškom. Jeho lámavá angličtina mu na kredite nepridávali. Ostatný angažmán v nefutbalovom Japonsku vzbudzoval v radoch fanúšikov londýnskeho veľkoklubu mnoho nepokojných reakcií.

22.04.2018 14:08
Arséne Wenger Foto: ,
Arséne Wenger.
debata

Arséne Wenger je mužom mnohých tvári. Všetky negatívne reakcie premenil na obdiv futbalového sveta. Ten ho časom začal familiárne oslovovať profesor. Po neuveriteľných 22 rokoch opúšťa svoju obľúbenú triedu – Arsenal.

"Nastal môj čas,” uviedol v piatkovom stanovisku na oficiálnej stránke klubu. Aký teda bol Wengerov čas v severnej časti metropoly Anglicka? Sondu doň prinesú tri zaujímavé momenty z jeho pôsobenia na lavičke The Gunners.

Podivín navrhol opakovaný zápas

Fanúšikovia kanonierov si na jeseň roku 1996 mädlili ruky. Chceli, aby na lavičku zasadol legendárny Johann Cruyff a vytvoril na Highbury dynastiu. O to viac sa hnevali na vtedajšieho majiteľa klubu Petera Hilla-Wooda, že do ich milovanej kabíny priviedol muža, ktorý predtým dva roky trénoval v Japonsku.

"Kto je tento podivín?” alebo "Arséne kto?” pýtali sa anglické noviny. Narážali na vysokého, štíhleho francúzska s nie príliš vycibrenou angličtinou, strapatou hrivou a guľatými okuliarmi bez rámu.

"Vyzeral ako môj bývalý učiteľ zemepisu,” chichotal sa bývalý hráč Arsenalu Lee Dixon. Wenger si však z posmeškov aj náročných začiatkov nerobil ťažkú hlavu. Na ihrisku aj v kabíne vystupoval ako džentlmen. Snažil sa vedenie, fanúšikov aj hráčov spojiť dokopy. Najviac sa mu podarilo pred 19 rokmi vďaka "najkrajšiemu momentu, aký anglický futbal kedy zažil.”

Označenie viacerých svetových médií bolo oprávnené. Arsenal privítal v 5. kole FA Cupu Sheffieldu United. Za stavu 1:1 brankár hostí zakopol loptu, aby jeho spoluhráč mohol byť ošetrený. Následné gesto fair-play – vrátenie lopty súperovi – hráči Arsenalu nepochopili.

Parlour hodil loptu Kanuovi, ten vnikol pred šokovaného gólmana hostí a prihral Overmarsovi na druhý gól. Po výsledku 2:1 Arsenal postúpil a Sheffield neuveriteľne hromžil. Wenger sa rozhodol zasiahnuť.

"Nechceme takto postúpiť. Navrhujem, aby sa zápas opakoval,” vyhlásil šokujúco Wenger. Súper súhlasil, Anglická futbalová asociácia taktiež a tak sa hralo ešte raz. Arsenal opäť zvíťazil 2:1.

"Zmenil tvár futbalu a pritom stále od niekoho dostával niečo vyžrať. Od novinárov, fanúšikov, expertov. Toľko mu dlžíme,” vyhlásil po Wengerovom konci kouč Cardiffu Neil Warnock.

Všetci sa ich báli

Rodák zo Štrasburgu si postupne vybudoval rešpekt. Prichádzal s metódami, ktoré dovtedy hráči pôsobiaci v anglickej Premier League nepoznali. Zakázal im nočné potulky po krčmách. Svoj dôraz venoval výchove mládeže i videoanalýze súperov. Zaviedol cvičenia jogy.

"Hráči sa po jeho príchode pýtali, čo to ten muž, ktorý rozpráva ako Inšpektor Clouseau z Ružového Pantera, do pekla robí? Zmenil toľko vecí. Bol natoľko napred oproti vtedajším časom, až z toho ide hrôza,” priznal Paul Merson hráč Arsenalu v rokoch 1985–97. "Bolo to pre nás úplne niečo nové. Zo začiatku sme mali pochybnosti. Potom však prišli výsledky a z nedôvery sa stala dôvera,” pridal sa Martin Keown.

Keown bol členom kádra, ktorému sa v sezóne 2003/2004 podaril husársky kúsok. Arsenal vtedy pod vedením Wengera stanovil nový rekord anglickej najvyššej súťaže. Londýnčania neprehrali ani jediný duel v sezóne (26 víťazstiev a 12 remíz) a zaslúžene dokráčali k titulu. "Bol to najlepší tím, proti ktorému som kedy hral. Jeho futbal nútil ostatné tímy prispôsobiť sa hre Arsenalu,” priznal bývalý obranca Manchestru United Gary Neville. "Spojil mix hráčov z rôznych kútov sveta do jednej rodiny. To je najlepší dôkaz o tom, akou bol osbnosťou,” chválil Wengera jeho vtedajší zverenec Lauren. "Vytvoril z Arsenalu uznávaný klub. Jeho dedičstvo zostane nedotknuté,” doplnil Thierry Henry.

Od kaviáru ku klobáse

Už od začiatku svojho pôsobenia v Arsenale si získal novinárov viacerými zaujímavými prirovnaniami a zábavnými hláškami. Jedna z nich z roku 1999 by sa skvele dala uplatniť na situáciu, v ktorej sa Wengerov životný klub momentálne nachádza.

"Ľudia, ktorí jedia kaviár, sa neradi vracajú ku klobáse,” zaperlil po remíze už vtedy hviezdneho Arsenalu proti Middlesbrough 1:1.

Wenger stále drží rekord v počte získaných FA Cupov (7) a na svojom konte má aj tri ligové tituly. V ostatných rokoch však vo vitríne Arsenalu nepribudlo množstvo trofejí. Skôr naopak. Fanúšikovia si preto žiadali Wengerovu hlavu už dlhší čas. Akoby zabudli, že práve 68-ročná legenda urobila z klubu svetovú značku. S veľkými investíciami do mládeže a prestížnou akadémiou, ktorá pravidelne zásobuje A-tím kvalitnými odchovancami. A nádherným štadiónom, ktorý nahradil slávne ale už nedostačujúce Highbury.

"Fanúšikovia rýchlo zabúdajú a to je smutné. O Wengerovi sa však budú točiť dokumenty. Aj keď ľudia zabudnú, história nikdy,” zložil poklonu svojmu súperovi kouč FC Burnley Sean Dyche.

"Vyhral tri ligové tituly a sedem FA Cupov spôsobom, ktorý bavil. Nech sme mali akékoľvek rozbroje, stále má môj rešpekt, lebo pre futbal urobil veľa,” pridal sa José Mourinho, ktorého Wenger v októbri 2014 postrčil počas súboja Arsenalu proti Chelsea.

"Bezpochyby je jedným z najlepších trénerov Premier League. Som hrdý na to, že som sa stal rivalom, kolegom a priateľom tohto veľkého muža,” dodala ikona Manchestru United Alex Ferguson.

V šialenej dobe prestupových čiastok sa Arsenal nedokázal finančne vyrovnať najbohatším klubom v područí boháčov z Ruska či Blízkeho východu. Klub sa však po veľkých investíciách udržal na pevných nohách.

V kádri s Mesutom Özilom, Pierrom-Emerickom Aubameyangom či Henrikom Mchitarjanom môže skôr či neskôr získať druhú európsku trofej do jagavej zbierky. Možno sa to podarí Arsenalu už tento rok. Musí však v semifinále Európskej ligy vyradiť Atlético Madrid a uspieť aj vo finále.

„To by bol nádherný koniec francúzskeho trénerského mága na lavičke klubu svojho srdca na lyonskom štadióne,“ pripomína goal.com.

debata chyba
Viac na túto tému: #Arséne Wenger #Arsenal Londýn