Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Slávny strelec dostal po polstoročí svoj pamätný dres

Najslávnejší slovenský futbalový strelec Jozef Adamec má po neuveriteľných 50 rokoch opäť svoj dres, v ktorom nastúpil na jeden z najpamätnejších zápasov československej histórie. Prinesol mu veľké uznanie futbalového sveta, pretože strelil do siete skvelých virtuózov Brazílčanov hetrik. Len ako druhý muž planéty.

19.04.2018 09:00
Jozef Adamec, Tadeáš Procházka, Rudo Procházka Foto:
Slávny futbalový kanonier Jozef Adamec (vľavo) a jeho pamätný dres. Vedľa mladý futbalista Tadeáš Procházka a bývalý novinár Rudo Procházka.
debata

ČSSR zdolala Brazíliu na Tehelnom poli

Pred včerajším pohárovým derby Trnava – Slovan mu po polstoročí už trochu ošumelý dres, ktorý má však historickú hodnotu, vrátil dvanásťročný Tadeáš Procházka.

Talentovanému futbalistovi, ktorý vyrastá v bratislavskej Karlovej Vsi, ho venoval jeho dedo, bývalý novinár Rudo Procházka, ktorý ho dostal 23. júna 1968 v prestávke stretnutia priamo od legendárneho kanoniera.

Osud dresu je rovnako pozoruhodný ako história výnimočného stretnutia ČSSR – Brazília (3:2). Československí futbalisti v tomto zápase, ktorý sa hral na nabitom Tehelnom poli pred 60-tisíc divákmi, vyhrali len druhý a zároveň posledný raz nad Brazílčanmi, s ktorými sa do rozdelenia federácie stretávali pomerne často.

Bola to výnimočná udalosť aj preto, že brazílske selecao sa na slovenskom štadióne predstavilo vtedy prvý a zároveň posledný raz. Súper hral bez Pelého, ktorý do Európy s mužstvom nepriletel, ale s mnohými hviezdami – Felixom, Carlosom Albertom, Tostaom, Jarzinhom, Rivelinom, Gersonom, Eduom… O dva roky sa toto mužstvo stalo tretí raz majstrom sveta.

Futbalisti sa v prestávke prezliekali

Pozoruhodné je, že Adamec, ktorý mal najmä povestnú ľavačku, dal každý gól inak – pravou i ľavou nohou a napokon aj hlavou, čo bolo u neho úplne výnimočné.

Jozef Adamec páli na bránku Brazílie v... Foto: Archív Jozefa Adamca
Jozef Adamec Jozef Adamec páli na bránku Brazílie v legendárnom zápase, v ktorom dal tri góly. Vľavo Brito, vpravo kapitán Carlos Alberto.

Natal strelil vedúci gól šampiónov už v 4. minúte, ale trnavský bombardér hneď v nasledujúcej vyrovnal a tak sa skončil aj prvý polčas. Po prestávke hostia opäť viedli – gól dal ich kapitán Carlos Alberto v 52. minúte. Adamec však dvoma presnými zásahmi otočil zápas.

„Mal som vtedy nadštandardné vzťahy nielen s Adamcom, ale aj ďalšími reprezentantmi z Trnavy i Slovana. Dostal som sa v prestávke zápasu do slovenskej šatne. Práve oznamovali hráčom, že si musia prezliecť dresy. Zápas vysielala televízia, vtedy boli ešte obrazovky čiernobiele a hráči sa nedali dobre rozoznať. Keď si Jožo Adamec dával dole dres, požiadal som ho, či mi ho môže venovať. Bez problémov mi ho podal. Odvtedy sme ho päťdesiat rokov opatrovali ako rodinný poklad,“ popisoval Procházka.

V bielom drese s tradičnou desiatkou a československým štátnym znakom odohral Adamec prvý polčas. Keďže biela a žltá, v ktorej hrali kanárici, ako sa Brazílčanom vravelo, splývala, zverenci Jozefa Marka si na druhý polčas vzali červené dresy.

Dres skončí v Sieni slávy

Bola to milá situácia, keď futbalovej legende na trnavskom trávniku venoval dres možno budúci reprezentant.

Jozef Adamec v časoch najväčšej futbalovej slávy. Foto: Archív Jozefa Adamca
Jozef Adamec Jozef Adamec v časoch najväčšej futbalovej slávy.

Adamca potešilo, že opäť vidí svoj dres, v ktorom nastúpil proti Brazílii. Pred polstoročím mal 26 rokov a nepripisoval tejto situácii veľký význam. Ba dokonca ani hetriku Brazílii. Až história ukázala, že to bol úplne výnimočný zápas i výkon.

„Dať tri góly v národnom drese sa vždy cení. A keď ich dáte Brazílčanom a vďaka tomu vyhráte, je to o to krajšie. Dodnes mám z toho radosť a teší ma, že som takto dokázal potešiť fanúšikov. A možno vďaka tomuto kúsku mi vtedy nejakí aj pribudli,“ zaspomínal si Adamec. Dodal, že si pamätá nielen na zápas, ale aj na situáciu, ktorá sa odohrala v šatni.

„V tom okamihu mi na drese príliš nezáležalo. Teraz som rád, že ho mám späť,“ vravel bývalý reprezentant, ktorý v ankete o najlepšieho slovenského futbalistu storočia obsadil druhé miesto.

Potvrdil, že si ho nechce nechať pre seba. „Na novom trnavskom štadióne budujú Sieň slávy a myslím si, že tento dres do nej patrí, venujem ho tam,“ vyhlásil.

Na Štadióne Antona Malatinského ju v týchto dňoch budujú a otvoriť by ju mali 1. júna.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jozef Adamec