Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ronaldo úradoval v nadstavení, Španieli nevyhrali v Nemecku už 83 rokov

Portugalský futbalista Cristiano Ronaldo si perfektnú streleckú formu z Realu Madrid preniesol aj do reprezentácie.

24.03.2018 08:19 , aktualizované: 10:59
Cristiano Ronaldo, Ahmed Hegazy, Foto: ,
Portugalský útočník Cristiano Ronaldo v súboji s Egypťanom Ahmedom Hegazym.
debata

Dvomi hlavičkovými zásahmi v nadstavenom čase v piatok zariadil víťazstvo úradujúcich majstrov Európy (2:1) v príprave nad Egypťanmi.

Na neutrálnej pôde vo švajčiarskom Zürichu viedol severoafrický tím od 56. min zásluhou kanoniera FC Liverpool Mohameda Salaha a zdalo sa, že si odnesie skalp „európskych Brazílčanov“. Lenže v druhej a štvrtej minúte nadstaveného času prišli chvíle Cristiana Ronalda a jeho dva góly na konečných 2:1.

„Necítime sa ako favoriti majstrovstiev sveta, ale ako mužstvo, ktoré sa v každom zápase snaží a bojuje o víťazstvo. Dôležití sú preto všetci hráči, aj ten najlepší Cristiano Ronaldo,“ uviedol tréner Portugalska Fernando Santos na tlačovej konferencii po stretnutí prostredníctvom videa na webe goal.com.

Tridsaťtriročný C. Ronaldo dosiahol 80. a 81. gól reprezentačnej kariéry, čím sa posunul na tretiu priečku najúspešnejších strelcov histórie v národnom drese. Aktuálne najlepší hráč planéty sa dostal pred Japonca Kunišigeho Kamamota, ktorý v rokoch 1964 – 1977 strelil 80 gólov.

Pred Ronaldom sú na pomyselnom pódiu už len legendárny Maďar Ferenc Puskás s 84 zásahmi za Maďarsko a Španielsko a zdanlivo neprekonateľný 109-gólový líder historického poradia Ali Daei z Iránu.

Rodák z Madeiry Ronaldo zaznamenal v tomto kalendárnom roku v 14 súťažných vystúpeniach na klubovej a reprezentačnej úrovni už 23 zásahov. Dovedna v sezóne 2017/2018 nasúkal 43 gólov. Portugalského kouča Fernanda Santosa však takáto produktivita neprekvapila. „Toto je Ronaldo, on a góly patria k sebe,“ doplnil 63-ročný rodák z Lisabonu.

„Je naším šťastím mať v tíme najlepšieho hráča na svete. Vďaka nemu sme zlomili zápas a dosiahli víťazstvo. Celé snaženie tímu vyvrcholilo jeho dvoma gólmi. ‚Cris‘ je hráč, ktorý robí rozdiel a to, že ho máme, je pre nás požehnaním. Bolo to víťazstvo celého kolektívu, odviedli sme tvrdú prácu a úspešne sme vstúpili do prípravného obdobia pred MS. Teraz máme ďalší zápas s Holandskom (v pondelok 26. marca v Ženeve, pozn.), bude to ‚skúška ohňom‘,“ myslí si portugalský gólman Beto, ktorý proti „faraónom“ odchytal celé stretnutie.

V 150. zápase Sergia Ramosa sa zrodila remíza

V piatkovom prestížnom prípravnom stretnutí medzi Nemeckom a Španielskom sa v Düsseldorfe zrodila remíza 1:1. Do súboja ostatných dvoch svetových šampiónov lepšie vstúpili hostia. Tí sa v 6. min ujali vedenia zásluhou kanoniera FC Valencia Rodriga Morena, ktorého peknou „uličkou“ za obranu našiel barcelonský špílmacher Andrés Iniesta. V 35. min sa postaral o vyrovnanie krásnou strelou spoza šestnástky útočník Bayernu Mníchov Thomas Müller.

Stretnutie sa napokon mohlo skončiť triumfom ktoréhokoľvek tímu, ale obidvaja brankári, Marc-André ter Stegen aj David De Gea, predviedli viacero kvalitných zákrokov. Nerozhodný výsledok znamená, že Nemecko aj Španielsko natiahli svoje série bez prehry, ktoré sa začali ešte vo vyraďovacej fáze ME 2016 vo Francúzsku.

Nemci pred vlastným publikom neprehrali so Španielmi siedmy zápas po sebe. Ostatný raz na nich doma nestačili ešte 12. mája 1935, duel v neďalekom Kolíne nad Rýnom sa vtedy skončil výhrou „La Furie Roja“ 2:1.

„Nemecko je fyzicky silnejšie a rýchlejšie mužstvo, má plynulejší prechod do útoku. V úvodných 30 minútach sme dokázali hru protivníka eliminovať, keďže sme hrali v rýchlosti a využívali šírku ihriska. Nemci dokážu veľa nabehať, vtedy sú nebezpečnejší. Napriek tomu sme mali šancu na strelenie druhého gólu,“ vyhlásil španielsky tréner Julen Lopetegui.

Päťdesiatjedenročný Bask bol po ťažkej previerke pred MS 2018 spokojný s hrou svojho mužstva. „Pre divákov to bolo príjemné stretnutie na pozeranie. Každý tím hral svojím štýlom, na trávniku sa objavilo mnoho dobrých hráčov. Hrať proti najlepším na svete je veľmi pekná výzva. Ani jedno mužstvo nebralo tento duel ako priateľský, ale som istý, že na svetovom šampionáte by to vyzeralo inak,“ doplnil účastník MS 1994 v USA, kde sa zúčastnil v pozícii tretieho brankára.

Lopetegui proti Nemecku postavil až šiestich hráčov Realu Madrid. Jeden z nich, kapitán Sergio Ramos, nastúpil na jubilejný 150. zápas v reprezentácii a pomaly dobieha rekordéra Ikera Casillasa (167). Tridsaťjedenročný Andalúzan si pri dosiahnutí tohto míľnika spomenul na niekdajšieho, už nebohého, trénera Španielska Luisa Aragonésa, pod ktorého vedením v roku 2005 debutoval, a taktiež bývalého spoluhráča z FC Sevilla Antonia Puertu, ktorý v roku 2009 skonal počas ligového zápasu s Getafe.

„Rád by som osobitne poďakoval Luisovi. Antonio je tu vždy so mnou. Keď som si pred trinástimi rokmi prvýkrát obliekol reprezentačný dres, bolo to niečo neuveriteľné. Nastúpiť za Španielsko 150-krát je ako sen. Je to zásluha všetkých – trénerov, spoluhráčov aj fanúšikov,“ povedal podľa webu denníka Marca Sergio Ramos, ktorý priznal, že jeho cieľom je prekonať terajšie maximum Casillasa.

Aj nemecký kormidelník Joachim Löw bol spokojný s predvedenou hrou svojich zverencov, avšak zároveň dodal, že do začiatku „mundialu“ ešte vidí veľký priestor na zlepšenie.

„Myslím si, že to bol skvelý test pre oba tímy. Z tohto zápasu sa môžeme mnohé naučiť. Preto chceme hrať proti najlepším mužstvám ako Španielsko či Brazília. Stále máme čo zlepšovať, ani jeden zo súperov nevytiahol všetky ‚esá z rukáva‘,“ povedal 58-ročný Löw podľa oficiálnej stránky Nemeckého futbalového zväzu (DFB).

Zarmútilo ho zranenie kapitána Samiho Khediru, ktorý v úvode druhého polčasu musel nútene prepustiť miesto na trávniku Ilkayovi Gündoganovi.

Stredopoliar Nemcov Toni Kroos sa domnieva, že remíza v dueli futbalových superveľmocí je v poriadku. „Z celkového pohľadu je to spravodlivý výsledok. Bol to dobrý zápas, naše výkone začínajú naberať solídne parametre,“ skonštatovala hviezda Realu Madrid.

debata chyba
Viac na túto tému: #Cristiano Ronaldo #Mohamed Salah #portugalskí futbalisti #egyptskí futbalisti