Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Plač, triašky, samovražedné sklony. Aj futbalisti bojujú s neduhmi

Každý ich pohyb sledujú milióny párov očí. Dávajú pozor, či na futbalovom trávniku predvádzajú to, čo od nich verejnosť za nemalé peniaze očakáva. Fanúšikovia i papaláši striehnu na čo i len malé závahanie. Ak príde, okamžite svojich obľúbencov podrobia kritike.

22.03.2018 05:00
debata (1)
Per Mertesacker v drese Arsenalu Londýn. Foto: SITA/AP, Martin Rickett
Mertesacker Per Mertesacker v drese Arsenalu Londýn.

„Žijeme v bubline. Je nepredstaviteľné, akú obrovskú sumu zarábame v porovnaní s 99,9 percentami svetovej populácie. Dospeli sme k časom, keď je majiteľ dôležitejší ako diváci. Niektorí chlapci sa obliekajú ako rockové hviezdy, jazdia na drahých autách. Niekedy si ich treba vziať bokom a dohovoriť im. Milujem futbal a nepáči sa mi, že sa z neho stal biznis. Neprekážalo by mi, keby sme mali nižšie platy. Aspoň by to hráčom škodilo o niečo menej,“ povedal pred časom stredopoliar Manchestru United Juan Mata.

Futbalový chlebík neprináša iba sladké víťazstvá a góly, ale aj trpké prehry a zahanbujúce momenty. Niektorí tlak zvládajú s bravúrou. V bláznivom svete najrozšírenejšej hry sveta však existujú aj tí menej šťastní, ktorí kvôli sláve čelili existenčným problémom.

Nemá na práčku

Očakávania verejnosti či klubu, obrovské príjmy i svetlá reflektorov niektorí futbalisti nezvládajú najlepšie. Nie div, že ich problémy prerastú do závislosti na drogách, psychických problémov, bankrotu či snahe siahnuť si na život.

Jedným z nich je aj bývalý obranca Arsenalu Emmanuel Eboué. Za šesť rokov v londýnskom klube a ďalšie štyri ako hráč Galatasarayu Istanbul si zarobil niekoľko miliónov eur.

Kým niektorí jeho bývalí spoluhráči rozumne investovali do nehnuteľností, biznisu či vzdelania, bývalý reprezentant Pobrežia Slonoviny skončil na mizine. Zúfalý stav chcel vyriešiť spáchaním samovraždy.

„Prosím Boha, aby mi pomohol a vyhnal tieto myšlienky z mojej hlavy. Iba on je toho schopný,“ priznal v rozhovore pre Mirror.

Emmanuel Eboué (vľavo) v drese Galatasarayu... Foto: SITA/AP, Matt Dunham
Emmanuel Eboué Emmanuel Eboué (vľavo) v drese Galatasarayu Istanbul.

„Čelím exekúciám, ale nemôžem si dovoliť právnika. Musím si veci prať v rukách, nemám peniaze na práčku. Čo mám cez deň na sebe, večer vyperiem v rukách. Niekedy si doma radšej zhasnem svetlo, aby ľudia nevedeli, že som dnu. Bojím sa, aby neprišla polícia,“ hovorí v srdcervúcej spovedi o chvíľach úzkosti vo vlastnom dome na severe Londýna.

Sľubne rozbehnutý život sa mu začal rúcať ako domček z karát v roku 2015. Eboué vtedy nevyplatil agenta a Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) mu na rok a pol zastavila činnosť.

Bývalý krajný obranca však na prvé varovanie nereagoval. Bohatstvo rozhajdákal a po rozvode s manželkou, ktorá sa mu starala o financie, mu zostal iba dom. Ten je naďalej predmetom exekúcie.

„Veril som jej, veď bola moja žena. Keď mi povedala podpíš toto, nepremýšľal som nad tým. Kedysi mi moje tri deti zvykli zavolať, teraz už nie. V Turecku som zarobil osem miliónov eur. Kde sú?“ – kladie si rečnícku otázku.

„Keď vidím v štúdiu Thierryho Henryho ako experta, som na neho pyšný a zároveň sa za seba hanbím. Hovorím si, že som tam mohol byť aj ja. Nikomu neprajem to, čo sa stalo mne. Verím, že ostatní chlapci budú múdrejší a investujú do vzdelania,“ dodal Eboué.

Bojan Krkič v drese FC Barcelona. Foto: SITA/AP, Sergio Torres
Krkič Bojan Krkič v drese FC Barcelona.

Triaška a zvracanie

„Odmalička som sníval o tom, že budem svojou hrou tešiť tisíce ľudí. Raz sme však v Málage hrali proti Francúzom. Prišiel som na štadión a všetko sa zdalo byť v pohode. Keď som sa však išiel rozcvičiť, doľahlo to na mňa,“ spomína na priateľský duel Španielska proti Francúzsku spred deviatich rokov Bojan Krkič.

Odchovanec barcelonskej La Masie mal vtedy iba 18 rokov. Hovorilo sa o ňom ako o obrovskom talente, ktorý bude herne rásť po boku Casillasa, Iniestu či Xaviho. Krkič však slávu neuniesol. S jej tiažou mu museli pomáhať aj lieky.

„Bojovali sme o miestenky na Euro 2008. Nebol som na to pripravený. Musel som si vziať tabletku na upokojenie. Nedokázal som sa s tlakom vyrovnať, a tak som si na tie tabletky zvykol. Niekedy som bol mimo celý deň, inokedy som ho zasa prespal. Bolo to hrozné, dostávalo ma to mimo mojich hraníc,“ priznal Krkič.

S tlakom sa ťažko vyrovnával aj nemecký obranca Per Mertesacker. Pred domácimi majstrovstvami sveta 2006 boli očakávania fanúšikov obrovské.

„Okolo nás vypuklo neuveriteľné šialenstvo. Kvôli tlaku verejnosti som zvracal pred každým duelom. Mal som triašku, dostal som hnačku aj strach. Raz mi krátko pred výkopom vyhŕkli slzy. Keď sme napokon vypadli, polovica zo mňa ostala smutná. Tá druhá sa tešila, že je koniec,“ odhalil Mertesacker.

Jonathan Woodgate (vpravo) na tréningu... Foto: SITA/AP, TOM HEVEZI
Beckham Woodgate Jonathan Woodgate (vpravo) na tréningu anglickej reprezentácie s Davidom Beckhamom.

Zranenia z vás urobia samotára

Množstvo futbalistov vinou zdravotných problémov nikdy nedostalo šancu ukázať, čo v nich je. Svoje o tom vie aj bývalý anglický supertalent Jonathan Woodgate.

Bývalý stopér Newcastlu prestúpil v lete 2004 do Realu za takmer 19 miliónov eur. Potenciál však nedokázal vinou zranení naplniť. Za dva roky odohral na Santiago Bernábeu necelých 900 minút a vrátil sa späť na Britské ostrovy.

„Všetky zranenia pochádzali z toho, že môj chrbát nebol úplne v poriadku. Nikdy ma nebolel, ale spôsobil, že ostatné časti môjho tela trpeli. Bola to pre mňa nočná mora. Nezvládal som to psychicky, musel som navštíviť odborníkov. Podpísal som zmluvu s najlepším tímom na svete, ale nemohol som hrať v jeho drese. Zabíjalo ma to, mal som strach z ďalších zranení. Postupom času som sa už zmieril s tým, že keď vyzdraviem a začnem hrať, skôr či neskôr príde ďalší zdravotný problém,“ prezrádza Woodgate.

Nepríjemnú skúsenosť má s dlhou rekonvalescenciou aj bývalý brankár Barcelony Victor Valdés. „Vďaka dnešnému zmýšľaniu v bláznivom futbalovom svete sa z vás stane maród a samotár. Stále som sa bál, že sa z toho nedostanem a že v zápase pred toľkými ľuďmi niečo pokazím,“ priznáva terajší gólman Middlesbrough.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Juan Mata #Per Mertesacker #Bojan Krkič