Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Hamšík zostal na tróne. Ale za ním je už Škriniar

Slovenským futbalovým kráľom je opäť Marek Hamšík. Tridsaťročný reprezentant a kapitán SSC Neapol vyhral prestížnu anketu Pravdy a Slovenského futbalového zväzu o najlepšieho futbalistu roka piaty raz za sebou a celkovo siedmykrát. Cenu mu odovzdala šéfredaktorka Pravdy Nora Slišková a syn slovenského futbalistu storočia Ján Popluhár ml.

19.03.2018 21:30
Marek Hamšík, Milan Škriniar Foto: ,
Marek Hamšík s cenou pre Futbalistu roka 2017, vľavo druhý Milan Škriniar.
debata (1)

Mladíci vytlačili Škrtela na štvrté miesto

Jubilejný 25. ročník ankety priniesol dôležitú zmenu. Hamšík už nemá v pätách kapitána reprezentácie Martina Škrtela, ktorý sa stal futbalistom roka štyri razy a v uplynulých štyroch rokoch skončil vždy za ním na druhom mieste. Teraz sa musel uspokojiť až so štvrtým miestom.

Z medailového stupienka ho vytlačila dvojica mladíkov. Druhý skončil Milan Škriniar, ktorý na jeseň žiaril v drese milánskeho Interu a tretí Stanislav Lobotka, ktorý sa obdivuhodne rýchlo uchytil v Celte Vigo a pravidelne nastupuje v najvyššej španielskej súťaži.

„Škriniar a Lobotka sú hráči, ktorí ma nahradia na čele poradia,“ predpovedá úspešnú budúcnosť dvojici talentovaných futbalistov rekordér Hamšík.

Futbalista roka 2017 Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Najlepšia futbalistka 2017 Dominika Škorvánková.

Zatiaľ však na slovenskom futbalovom tróne sedí pevne a rád by sa na ňom udržal aj v najbližšom období.

Víťaz bol 28-krát prvý

Len raz z Hamšíkových siedmich prvenstiev bol jeho náskok pred druhým výraznejší ako teraz – bolo to v roku 2017, keď zdolal Škrtela o 64 bodov. Teraz unikol Škriniarovi o 38 bodov. Pamätný bol Hamšíkov súboj so Škrtelom v roku 2011, keď ich delili len tri body…

Aj v 25. ročníku rozhodlo o poradí 33 expertov, trénerov a zástupcov médií. Hamšíka dalo na prvé miesto 28 hlasujúcich (piati na druhé miesto), Škriniar sa objavil najvyššie tri razy a dve prvenstvá si pripísal obranca, ktorý sa rozlúčil nedávno s reprezentačným dresom – Ján Ďurica.

V 24. ročníku vyhral Hamšík najsuverénnejšie, pretože ho na prvé miesto dali takmer všetci hlasujúci – s výnimkou jedného. Rodákovi z Banskej Bystrice pred rokom chýbal jediný bod k absolútnemu zis­ku.

Aj v roku 2015 bolo Hamšíkovo víťazstvo suverénne, vtedy mal 33 prvých miest, ale hlasovalo 35 expertov. Rovnaký počet prvých miest sa ušlo v roku 2006 Róbertovi Vittekovi, tri prvenstvá mu chýbali k stopercentnému zásahu.

Traja nováčikovia v desiatke

Škriniar sa už v minulom ročníku dostal do prvej desiatky. Obsadil v nej posledné miesto. Lobotka je v nej vôbec prvý raz. A hneď na medailovom stupienku. V dvoch predchádzajúcich ročníkoch získal dovedna 16 bodov (najvyššie bol trinásty), teraz ich má 249.

Okrem Lobotku sa prvý raz ocitol v desiatke aj ďalší mladík – Albertovi Rusnákovi patrí 10. priečka. Tretím nováčikom je skúsený Adam Nemec, ktorý predtým bodoval v štyroch ročníkoch, ale konečne sa dostal medzi najlepších. V 32 rokoch je piatym najstarším nováčikom v elitnej desiatke.

Na treťom mieste skončil Stanislav Lobotka. Foto: Pravda, Robert Hüttner
Stanislav Lobotka Na treťom mieste skončil Stanislav Lobotka.

V porovnaní s predchádzajúcim rokom vypadli z desiatky skúsení Vladimír Weiss, Tomáš Hubočan a Matúš Kozáčik, prví dvaja z tejto trojice v nej mali stabilné miesto v uplynulých šiestich rokoch za sebou.

Na všetkých 33 anketových lístkoch sa objavili mená štyroch hráčov – Hamšíka, Škriniara, Lobotku a Škrtela. Ďurica chýbal na dvoch a Pekarík na troch.

Hamšík je najlepší aj za štvrťstoročie

Marek Hamšík si v pondelok na futbalovej slávnosti v Senci prevzal aj ďalšiu mimoriadnu trofej. Doteraz najväčšia odborná porota, v ktorej bolo 65 hlasujúcich, trénerov (vrátane tých, ktorí v samostatnej ére viedli reprezentačný tím), zástupcov médií, ale aj dvanásť doterajších víťazov (všetci s výnimkou Dubovského), rozhodla o tom, že mu patrí pocta najlepšieho slovenského futbalistu štvrťstoročia (1993 – 2017).

Hamšík, ktorého predtým v januári zvolili za najlepšieho futbalistu v samostatnej slovenskej ére aj fanúšikovia (hlasovalo ich viac ako 15-tisíc), sa stal víťazom tejto ankety úplne jednoznačne. Zdolal o 57 bodov druhého v poradí Petra Dubovského, víťaza prvého ročníka. Tretí skončil Ľubomír Moravčík, ktorý sa stal v roku 2001 najstarším víťazom ankety. Skvelý špílmacher sa z rovnakej pocty tešil aj vo federálnej ankete (1992).

V ankete o futbalistu štvrťstoročia dostalo hlasy 13 futbalistov, pričom okrem Hamšíka už len dvaja sú stále aktívnymi hráčmi – štvrtý Škrtel a ôsmy Vittek.

Medzi trénermi dvaja víťazi

Štvornásobný víťaz ankety o najlepšieho futbalistu roka Ján Kozák vyhral aj piaty raz. Došlo však ku kurióznej situácii, lebo tréner slovenských reprezentantov nazbieral rovnaký počet bodov ako kouč dvadsaťjednotky Pavel Hapal, ktorý sa už medzitým posadil na lavičku pražskej Sparty. Obaja získali 60 bodov.

Kategória Tréner roka mala dvoch víťazov. Ján... Foto: Pravda, Robert Hüttner
Ján Kozák, Pavel Hapal Kategória Tréner roka mala dvoch víťazov. Ján Kozák (vpravo) a Pavel Hapal získali po 60 bodov.

Tento výsledok potvrdzuje skutočnosť, že momentálne sa viac darí dvom prvým slovenským reprezentačným výberom. Kluboví koučovia skončili až na ďalších miestach.

Tretí bol Adrián Guľa, ktorý v minulosti už túto anketu vyhral. Bolo to v roku 2012, keď ešte viedol futbalistov Trenčína. Tentoraz mu nepomohol ani fakt, že vlani v lete sa tešil zo svojho prvého trénerského titulu – na lavičke MŠK Žilina.

Do Siene slávy vstúpilo päť legiend

Na pondelňajšej slávnosti uviedli do Siene slávy slovenského futbalu päť ďalších legiend, ktoré písali históriu najpopulárnejšej hry. Skvelú spoločnosť doplnili legendárny trnavský tréner Anton Malatinský, strieborný medailista z MS 1962 v Čile a účastník MS 1970 Andrej Kvašňák, majster Európy 1976 Marián Masný, strelec dvoch gólov na MS 1970 Ladislav Petráš a kapitán strieborného tímu na OH 1964 Anton Urban.

Najlepší futbalista 2017
1. Marek Hamšík SSC Neapol 325
2. Milan Škriniar Inter Miláno/Sampdoria 287
3. Stanislav Lobotka Celta Vigo/Nordsjælland 249
4. Martin Škrtel Fenerbahce 228
5. Ján Ďurica Trabzonspor 145
6. Adam Nemec Dynamo Bukurešť 131
6. Peter Pekarík Hertha BSC Berlín 70
8. Róbert Mak PAOK Solún/Zenit 70
9. Juraj Kucka Trabzonspor/AC Miláno 41
10. Albert Rusnák Real Salt Lake 36

Ďalšie poradie: 11. Martin Dúbravka (Sparta Praha) 34, 12. Matúš Kozáčik (Viktoria Plzeň) 31, 13. Patrik Hrošovský (Viktoria Plzeň) 24, 14. Tomáš Hubočan (Trabzonspor/O­lympique Marseille) 23, 15. Vladimír Weiss (Al Gharaffa) 21, 16. Ondrej Duda (Hertha BSC Berlín) 17, 17. Boris Godál (Spartak Trnava) a Tomáš Kóňa (FC Nitra) po 5, 19. Matúš Bero (Trabzonspor) a Ján Greguš (FC Kodaň) po 4, 21. Lukáš Hroššo (FC Nitra) 2, 22. Erik Pačinda (DAC Dunajská Streda) a Michal Škvarka (MŠK Žilina) po 1 bode.

Najlepší futbalista štvrťstoročia (1993 – 2017)
1. Marek Hamšík 274
2. Peter Dubovský 217
3. Ľubomír Moravčík 173

Ďalšie poradie: 4. Martin Škrtel 155, 5. Marek Mintál 50, 6. Dušan Tittel 45, 7. Miroslav Karhan 31, 8. Róbert Vittek 15, 9. Szilárd Németh 4, 10. Vladimír Kinder 5, 11. Róbert Tomaschek 3, 12. Miroslav König 2, 13. Vratislav Greško 1. Hlasovalo 65 vybraných expertov, zástupcovia médií, trénerov, doterajší tréneri reprezentácie, všetci doterajší víťazi.

Najlepší tréner 2017
1. Pavel Hapal reprezentácia SR 21 60
. Ján Kozák reprezentácia SR A 60
3. Adrián Guľa MŠK Žilina 44
Najlepšia futbalistka 2017
1. Dominika Škorvánková Bayern Mníchov 74
2. Mária Mikolajová Partizán Bardejov 24
3. Alexandra Bíróvá SKN St. Pölten 22

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Marek Hamšík #Futbalista roka #Futbalista roka 2017