Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Legendárny Pelé pre Pravdu: Ak sa uzdraví Neymar, môžeme byť majstri sveta

V poslednom období ho prenasledujú zdravotné problémy. Futbalový kráľ Pelé (77), ktorý jediný vlastní tri tituly majstra sveta, je napriek tomu stále aktívny a často cestuje.

11.03.2018 05:00
Pelé Foto: ,
Pelé.
debata

Verí, že sa bude môcť zúčastniť aj na svetovom šampionáte v Rusku, ktorý sa začne o 96 dní. Slávny Brazílčan poskytol v Sao Paulo exkluzívny rozhovor Pravde. Hovorí v ňom nielen o svojom zdravotnom stave, o prípadnej návšteve Slovenska, ale aj o šanciach Brazílčanov na MS.

Nedávno vystrašili futbalový svet zábery zo žrebovania skupín MS v Moskve, na ktorých vás bolo vidieť na invalidnom vozíku. Ako sa teraz cítite?

Bohužiaľ, je pravda, že v poslednom čase ani mňa neobchádzajú zdravotné komplikácie. Po operácii bedrového kĺbu som prežíval obdobie, keď som sa rýchlo unavil a potreboval som si vypomôcť aj takýmto spôsobom. Bral som to však ako realitu a žartom som vravel, že ďakujem Bohu aj za také „nohy“ (smiech).

Neustále lietate po svete, nezastavili vás ani zdravotné problémy. Nenastal ešte čas skončiť s týmto náročným spôsobom života a oddychovať?

V tomto živote to už asi nestihnem… (smiech). Som zvyknutý byť v neustálom pohybe, mám svoj rytmus, tempo, životný štýl. Navyše mi zostalo stále veľa zmluvných povinností, ktoré nerád odriekam, chcem ich všetky stihnúť. Keď Pelé dá slovo, tak to je ako sväte písmo, hoci život prináša aj nepredvídateľné situácie.

Tretíkrát ste sa oženili a máte krásnu a mladú manželku. Ste teda spokojný a šťastný človek?

Ďakujem Bohu, že drží nado mnou ochrannú ruku. U nás sa hovorí, že človek je úplne šťastný a spokojný len vtedy, keď to platí aj o jeho rodine a všetkých blízkych. Keď sa naruší čo len jeden dôležitý článok, negatívne to pociťujú všetci. Takže šťastie a spokojnosť je veľmi relatívny pojem. Trápi ma, že žijeme až v prehnane materialistickom svete bez zásad, etiky a morálky. Všetko ovládajú peniaze a korupcia. Nie je problém hocikoho beztrestne krivo obviniť, pošpiniť, šliapať po jeho dôstojnosti a zničiť tak jeho život. Je to zlé smerovanie sveta.

Aj váš milovaný FC Santos, v ktorom ste vyrastali a zažili obrovské úspechy, prechádza veľkou krízou. Ako vnímate túto realitu? Chodíte na jeho zapasy?

Áno, Santos má veľké problémy. Nedávno predal svoje esá, reprezentantov Olivieru a Lucasa Limu, no nedokázal ich nahradiť. Santos má však veľmi mladé mužstvo s veľkou budúcnosťou. Taktiež má od decembra nového prezidenta. Veríme, že Jose Carlos Pires, bohatý a vplyvný podnikateľ zo Sao Paula, dá klubu nové a progresívne smerovanie, ako to bolo za starých čias. Bohužiaľ, na zápasy Santosu sa v poslednom čase dostanem len zriedka.

Brazílska legenda Pelé. Foto: SITA/AP, SERGEI KARPUKHIN
žreb Brazílska legenda Pelé.

V Brazílii nedávno operovali Neymara. Celá krajina tuhne, či stihne blížiace sa MS v Rusku a pomôže selecau po zranení nohy…

Podľa prognóz lekárov by sa mal do polovice, respektíve konca mája celkom uzdraviť. Nikto neočakáva komplikácie. Keby však náhodou nastali, čo nikdy nie je vylúčené, mal by národný tím veľmi vážny problém. Neymar je kľúčovou osobnosťou, lídrom selecaa. Každopádne, jeho zranenie prišlo v tom najhoršom čase, krátko pred MS, určite to zamáva aj psychikou samotného hráča i mužstva.

Mnohí sa domnievajú, že Neymara mali operovať hneď po zranení a stanovaní diagnózy, čím by získal čas. Jeho otec však brzdil celý proces a nedal okamžitý súhlas na zákrok…

Mal na to plné právo, veď v prvom rade ide vždy o zdravie jeho syna a až potom o športovú rovinu tohto problému. Zásah do tela každého človeka je vážna vec a treba sa rozhodovať citlivo. Kým to človek nezažije na vlastnej koži, ani len netuší vážnosť situácie. Viem, o čom hovorím.

Ako vidíte šance brazílskej reprezentácie na zisk šiesteho titulu na šampionáte v Rusku?

Keď sa Neymar vráti včas a bude v poriadku, určite máme šancu.

Koho považujete za najväčších favoritov a súperov Brazílie?

Treba rátať s Nemeckom, Francúzskom i Argentínou. Ale prekvapiť, ako to často býva, môžu aj iní.

Na budúci rok uplynie 25 rokov od vašej historickej návštevy Slovenska. Existuje pri tejto príležitosti ešte reálna šanca, že sa na Slovensko vrátite?

Úprimne poviem, rád by som ešte zavítal do Košíc a na Slovensko. Mám krásne spomienky. Pamätám si úžasnú atmosféru na štadióne i obrovskú autogramiádu, na ktorej sa zúčastnilo asi päťtisíc ľudí. Na Slovensku som bol jediný raz. Na to sa nedá zabudnúť. Slovenský prezident Michal Kováč mi vtedy na slávnostnej recepcii pošepol do ucha, že vďaka Pelého návšteve sa v tom čase ešte veľmi mladé a neznáme Slovensko na pár dní dostalo na mapu sveta. Veľmi ma to dojalo. Je známe, že aj v minulosti už boli pokusy zopakovať moju návštevu, ale z rôznych dôvodov to nevyšlo. Preto hovorím, že nech sa naplní Božia vôľa a ja sa jej podriadim… (úsmev).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Neymar #pelé #brazílski futbalisti