Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Futbalové podvody vynášajú ako obchod so zbraňami či drogami

Vyštudoval Akadémiu policajného zboru, diplomovú prácu písal na tému korupcie v športe a vždy sa túžil venovať tejto problematike aj profesionálne. Jakub Čavoj (27), pracovník oddelenia integrity futbalu na Slovenskom futbalovom zväze, sa špecializuje na takzvaný match-fixing, čo je čoraz rozšírenejšia manipulácia s futbalovými výsledkami a nelegálnymi stávkami.

07.03.2018 09:38
debata (1)
Jakub Čavoj. Foto: Roman Ferstl
Jakub Čavoj Jakub Čavoj.

Vyštudoval Akadémiu policajného zboru, diplomovú prácu písal na tému korupcie v športe a vždy sa túžil venovať tejto problematike aj profesionálne. Jakub Čavoj (27), pracovník oddelenia integrity futbalu na Slovenskom futbalovom zväze, sa špecializuje na takzvaný match-fixing, čo je čoraz rozšírenejšia manipulácia s futbalovými výsledkami a nelegálnymi stávkami.

Prečo zväz zriadil post, ktorý sa zaoberá bojom s podvodmi v stávkovaní?

Tento proces iniciovala UEFA. Nielen u nás. Prispieva aj finančne, aby na zväzoch členských krajín pôsobil pracovník, ktorý sa venuje boju s korupciou.

Urýchlila tento proces aj kauza s nelegálnymi stávkami v slovenskom futbale v roku 2013?

Požiadavka obsadiť túto funkciu vznikla už skôr. SFZ sa venoval týmto problémom od roku 2011. Ja sa nimi intenzívne zaoberám viac ako dva roky. Organizujeme školenia pre hráčov všetkých vekových kategórií a vravíme im o riziku, ktoré súvisí s manipuláciou výsledkov. Na začiatku roka sme spustili veľký projekt, ktorý práve vrcholí, školili sme 34 prvoligových tímov do 15 rokov a tiež všetkych hráčov druholigových klubov. Predtým školenie absolvovali tímy najvyššej súťaže i prvej ligy do 17 i 19 rokov.

Na čo ich najmä upozorňujete?

Pripomínam im, že riešime obrovský problém, s ktorým bojuje šport na celom svete. Hovoríme o technikách, aké využívajú manipulátori, aby ich nahovorili na podvody a ako sa môžu tomu vyhnúť. Určite to nie je o rýchlom zbohatnutí. Dôsledky bývajú tvrdé. Na Slovensku dostali hráči zákaz činnosti na 25 rokov. Náš disciplinárny poriadok už umožňuje uložiť aj doživotné tresty a nie je ani potrebné zdĺhavé dokazovanie na súdoch, pokiaľ je vysoká miera pravdepodobnosti, že sa udialo niečo nekalé a existuje aj primerané množstvo relevantných dôkazov. Futbal si do istej miery môže stanoviť, koho vo svojich radoch chce a koho nie.

V poslednom čase sa zameriavate na čoraz mladších futbalistov. Sú ohrozenejší ako dospelí?

Taký je trend vo svete. Manipulátori oslovujú čoraz mladších futbalistov, je to zraniteľnejšia skupina. Chceme ich čo najskôr varovať a poskytnúť im rady, ako sa brániť. Podvodníkom je úplne jedno, v akej krajine a v akej lige pôsobia. Na nelegálnych ázijských trhoch sa dá tipovať na zápasy slovenskej ligy do 15 i 17 rokov. A aj na priateľské stretnutia dorastencov. To je na Slovensku zakázané.

Na ktoré zápasy sa nemôže na Slovensku tipovať?

V zákone sme presadili, že sa nemôžu tipovať zápasy súťaží do 18 rokov. Zatiaľ sa nám to nepodarilo v lige do 19 rokov, ktorú takisto vnímame ako mládežnícku, ale protiargument znie, že v nej už pôsobia dospelí futbalisti. V ponuke spoločností sú aj stretnutia nižších súťaží, čo nepovažujeme za vhodné.

Vo všeobecnosti platí, že čím nižšia súťaž, tým je pre podvodníkov zaujímavejšia, lebo nebýva natoľko sledovaná a je ľahšie manipulovateľná?

Tak to funguje. Malý klub, menej významné zápasy, nevyplatené odmeny a mladí hráči. To všetko je pre manipulátorov zaujímavé. Majú pocit, že v takých stretnutiach sa všetko ľahšie ututle, nie sú na očiach, je minimum svedkov. Zdôrazňujem hráčom, že ak si majú podvodníci vybrať ich zápas alebo finále Ligy majstrov, zaujímavejšia je prvá možnosť. Na nej sa dá rovnako dobre zarobiť. Je úplne jedno, či stavia na Barcelonu, alebo slovenský dedinský klub, ak je kurz výhodný.

Aké vysoké sú sumy, ktoré prináša táto trestná činnosť?

V zahraničí len z jedného zápasu získajú organizátori aj päťdesiat tisíc eur, konkrétnym hráčom ponúkajú tisícky, ľahko podľahnú. Stávkové mafie zistili, že z takýchto nelegálnych aktivít môžu zarobiť rovnako ako z predaja drog či zbraní, a pritom nie sú natoľko sledovaní a nehrozia im až také obrovské tresty.

Jedna vec je osveta, ktorej sa venujete, iná zbieranie informácií o možných podvodoch. Aké máte zdroje?

Sú viaceré. Zaoberáme sa každým podnetom. Každý sa môže na nás obrátiť aj anonymne, využiť adresy korupcia@futbalsfz.sk, integrita@futbalsfz.sk i telefónne číslo 0907 808 007. Vy­užívame monitorovací systém UEFA, ktorý zabezpečuje spoločnosť Sportradar. Sleduje všetky stávky vo svete. O podozrivých dostávame informácie. Hoci to nie je úplne jednoduché, pretože vo svete pôsobí viac ako 20-tisíc stávkových kancelárií a najrizikovejšie – ázijské – robia všetko, aby zostali skryté.

Aké sú signály, že niečo nie je v poriadku?

O všetkých detailoch nechcem hovoriť. Sleduje sa množstvo stavených peňazí, nelogické stávky, ale najmä vývoj kurzov, či je očakávaný, alebo neštandardný. Pokiaľ je vyrovnaný zápas, ale odrazu 90 percent stávkujúcich tipuje víťazstvo jedného tímu, vzbudzuje to podozrenie.

Česko momentálne skúma podozrenie z manipulácie výsledkov v nižších súťažiach, namočené sú menšie kluby Mohelnice a Valašské Meziřičí. Stopa vraj vedie na Slovensko. Máte také poznatky?

Monitorujeme podozrivé skupiny, viaceré sú nám dobre známe. Vstúpili do niektorých českých klubov a predtým sa o to pokúsili aj na Slovensku. V našom prípade išlo o jeden prvoligový a jeden druholigový klub, do ktorých chceli finančne vstúpiť. Kluby to odmietli, hoci vtedy ešte netušili, o koho ide. Vzápätí sme upozornili na túto hrozbu všetky slovenské profesionálne kluby. Predstavili sme im schému, ako takíto ľudia pôsobia. Netúžime po tom, aby sa dostali do slovenského futbalu.

Jedna z podozrivých firiem, ktorá prenikla na český trh a predtým to skúšala na Slovensku, je čínsky Anping. Existuje nejaký zoznam podozrivých spoločností?

Máme k dispozícii internú databázu UEFA. Sú v nej aj hráči. To ešte neznamená, že niekto musel manipulovať nejaký zápas, ale signalizuje nám to, že sa už objavil vo viacerých podozrivých prípadoch.

Ako tieto spoločnosti vstupom do klubu ovplyvnia výsledky?

Prinesú si svojich hráčov, cez ktorých potom stretnutia manipulujú.

V slovenských kluboch výrazne pribudlo cudzincov, aj z futbalovo exotických krajín. Nepredstavujú zvýšené riziko?

Bolo by nekorektné, keby som to tvrdil, rovnako vysoké môže byť aj v súvislosti so Slovákmi. Cudzinec nemusí byť pochybná osoba, skôr upozorňujeme na riziko, že o mnohých legionároch nemajú kluby dostatočné informácie, nevedia nič o ich minulosti.

Aké sú vaše právomoci, ak zistíte podozrivé informácie?

Rozhodnutie je vždy na kluboch. Musia si zvážiť, či chcú riskovať spojenie so spoločnosťami a ľuďmi, ktorí majú pochybnú povesť. Zväčša ide o osoby a skupiny, ktoré sú síce podozrivé, ale neboli v nijakej krajine odsúdené. Preto nemôžeme nikoho obviňovať. My podnety zbierame a analyzujeme a pokiaľ sa javia ako závažné, spolupracujeme s políciou. Našou hlavnou úlohou je prevencia, podieľame sa na úpravách predpisov i zmenách v legislatíve.

Aké vysoké je riziko manipulácie u nás?

Také riziko sa nedá úplne presne definovať. V rámci nášho projektu som navštívil Dánsko, kde v spoločnosti prakticky korupcia neexistuje, ale vo futbale také snahy registrujú. Predstavuje živnú pôdu na nelegálne obohatenie sa. Aj preto sa všade usilujú, aby v súťažiach bolo čo najmenej stretnutí, v ktorých sa o nič nehrá. Neexistuje ani priama úmera, podľa ktorej športovci zarábajúci veľké peniaze, sa menej uchyľujú k podvodom. Známy je prípad Francúza Karabatica, ktorý patrí medzi najlepších hádzanárov sveta a podieľal sa na manipulácii zápasov.

Podobné aféry sa nevyhli ani vyspelým športovým krajinám, ale niekde – v Anglicku či vo Francúzsku – akoby ich bolo menej…

Aj preto, že investujú veľké prostriedky do prevencie. Majú monitorovacie systémy a venuje sa im množstvo ľudí. Mnohé veci zachytávajú a trestajú v zárodku. Známy futbalista Joey Barton dostal zákaz činnosti na rok a pol, lebo stávkoval na zápasy v súťaži, v ktorej pôsobil. Nemanipuloval ich, stačilo, že tipoval. Stávkovanie hráčov je vec, ktorá sa začala trestať v celom svete. Ak sa to totiž deje, vzniká aj väčšia pravdepodobnosť manipulácie.

Ako je to u nás?

V predpisoch sme stanovili, že všetci, ktorí pôsobia v kluboch, majú zakázané tipovať svoje zápasy, ale aj iné v ich lige.

Dá sa to ustrážiť?

Je to náročné, stávkovanie športovcov je rozšírené. Robíme kroky, aby sme to dokázali monitorovať. Hráči nielenže nemôžu tipovať, ale nesmú ani zneužívať informácie, ku ktorým majú prístup. Napríklad niekto zavolá kamarátovi, že jeho tím ma zranených päť opôr, aby natipoval proti jeho mužstvu. To je neprípustné.

Máte poznatky, že aj v súčasnosti sa manipulujú výsledky na Slovensku?

Ak by to reálne nehrozilo, nemala by zmysel ani naša práca. Nepopierame to a netvárime sa, že nás sa to netýka. Monitorujeme podozrivé zápasy. Sledujeme aj ponuky stávkových kancelárií. Dajú sa tipovať napríklad počty gólov, ktoré padnú v zápase. Štatistiky hovoria, že v priateľských ich býva podstatne viac. Pre hráčov a možno aj pre kluby je to šanca zarobiť veľké peniaze v stretnutiach, v ktorých sa o nič nehrá.

Riešite teda nejakú konkrétnu kauzu?

Monitorujeme dennodenne zápasy a podozrivé informácie z prostredia futbalu. Platí, že oddelenie integrity SFZ nevyšetruje, ale najmä zhromažďuje informácie a materiály ku všetkým podnetom. Ďalšie kroky podniká v spolupráci s políciou alebo disciplinárnou komisiou. Keď sa niečo preukáže, budeme o tom po dohode s políciou informovať.

Máte pocit, že kauza v roku 2013 a tresty, ktoré nasledovali, boli výstrahou a situácia sa zlepšila?

Máme skúsenosti – aj zo zahraničia – že po podobnej kauze sa pohnú ľady a viac sa na takýto problém zamerali nielen futbalové, ale aj štátne orgány. U nás to bol jediný väčší podvod, ktorý sme odhalili, preto stále prevláda názor, že v tejto oblasti sa príliš veľa nerobí. V prípade, že odhalíme ďalšie, budeme vynášať prísne tresty. Nechceme, aby vznikol dojem, že sme vyriešili jeden škandál, uspokojili sa a tejto problematike sa dostatočne nevenujeme.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #stávkovanie #Slovenský futbalový zväz #Jakub Čavoj