Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Iránky si kúpili lístky na derby, zadržali ich. Infantino dostal prísľub na zmenu

Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) očakáva, že Irán v blízkej budúcnosti umožní ženám vstup na futbalové zápasy.

03.03.2018 13:45
Gianni Infantino Foto: ,
Gianni Infantino.
debata

Pre nežnejšie pohlavie platí zákaz vstupu na štadióny od revolúcie v roku 1979. Iránsky prezident Hassan Rouhani ubezpečil šéfa svetového futbalu Gianniho Infantina, že to už nepotrvá dlho a dôjde k zrušeniu spomenutého pravidla.

„Povedal som prezidentovi Rouhanimu: ‚Prosím, zvážte možnosť, aby ženy v Iráne mohli prísť na štadióny.‘ Dostal som prísľub, že čoskoro dostanú takéto právo. Uvidíme, avšak dúfam, že táto skúsenosť pomôže mnohým ženám na celom svete,“ povedal Infantino.

V Teheráne vo štvrtok zadržali 35 žien, ktoré si zakúpili vstupenky a pokúšali sa dostať na tamojšie mestské futbalové derby medzi mužstvami Esteghlal a Persepolis (1:0). Na stretnutí bol prítomný aj prezident FIFA Infantino ako hosť iránskeho ministra športu Masouda Soltanifara.

Keď sa prítomný novinár politika opýtal, kedy budú môcť ženy v tejto krajine navštevovať futbalové zápasy, vypli zvuk z priameho prenosu a interview zrušili. Podľa hovorcu iránskeho ministerstva vnútra Seyyeda Salmana Samaniho polícia spomenuté ženy nezatkla, iba odviedla na „správne miesto“.

Infantino zároveň zdôraznil, že sa v prípade Iránu viac usiluje o konštruktívny dialóg než o uplatňovanie rôznych sankcií. "Neviem, čo má väčší účinok, či to, že budeme odsudzovať, kritizovať, obviňovať a trestať alebo to, že sa pokúsime presvedčiť priamo prezidenta krajiny. Rouhani mi povedal:

‚Viete, v krajinách ako je tá naša, niekedy podobné veci trvajú trošku dlhšie.‘ Záleží nám na mužoch aj na ženách. FIFA predsa rozvíja a podporuje aj ženský futbal, musíme sa predsa postarať o 50 % našej populácie," doplnil Gianni Infantino.

debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #Gianni Infantino #Hassan Rouhani