Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hlas fanúšikov: Futbalistom štvrťstoročia je Hamšík

Fanúšikovia rozhodli. Slovenským futbalistom štvrťstoročia (1993 - 2017) sa stal s veľkým náskokom Marek Hamšík. Špílmacher slovenskej reprezentácie a kapitán SSC Neapol nazbieral vo veľkom hlasovaní čitateľov Pravdy 42 421 bodov a takmer o šesťtisíc predstihol Petra Dubovského. Na treťom mieste skončil Ľubomír Moravčík.

17.01.2018 16:28
Italy Soccer Foto: ,
Marek Hamšík.
debata (1)

Banskobystrický rodák, ktorý vlani v lete oslavoval tridsiatku, šesťkrát vyhral anketu Pravdy a SFZ o najlepšieho futbalistu roka. Triumf obhajuje aj za rok 2017.

Aj druhý v poradí Dubovský patril k výnimočným talentom, anketu o futbalistu roka vyhral v premiérovom ročníku (1993) ako vôbec najmladší doteraz, ale jeho kariéru prerušilo obrovské nešťastie – tragicky zahynul krátko po svojich 28. narodeninách.

Tretí Moravčík je jediným slovenským futbalistom, ktorý vyhral federálnu i slovenskú anketu, pričom najlepší na Slovensku bol až na sklonku bohatej kariéry vo veku 36 rokov a stále je najstarším víťazom ankety. Hlasovanie odborníkov rozhodlo o tom, že sa v roku 2002 stal aj slovenským futbalistom desaťročia.

V prvej desiatke obsadili teraz štyri miesta stále aktívni hráči. Za stupňom víťazov na štvrtej priečke skončil súčasný kapitán slovenskej reprezentácie Martin Škrtel, ktorý sa tešil z titulu futbalista roka štyri razy. A fanúšikovské hlasy pretlačili medzi najlepších aj Pekaríka a Ďuricu, v závere prvej desiatky práve ich dvoch delil najmenší bodový rozdiel.

Prvých sedem miest patrí doterajším víťazom ankety, v prvej jedenástke sú deviati. Dovedna sa tešili z titulu v dvadsiatich ročníkoch. Ďalší štyria víťazi (cennú trofej získalo iba 13 futbalistov) sa umiestnili až v druhej polovici rebríčka. Hlasujúci vyberali z 25 mien hráčov, ktorí v histórii prestížnej ankety za jej 25 ročníkov získali najviac bodov.

Vysoký počet bodov si pripísali aj futbalisti, ktorí anketu nikdy nevyhrali, ale v histórii samostatného slovenského futbalu im patrí významné miesto. Najvyššie z nich sa vyšvihol Pekarík, stále aktívny hráč Herthy Berlín, ktorému patrí ôsma priečka.

Futbalová anketa sa stretla s veľkým ohlasom a zapojilo sa do nej 15 215 hlasujúcich. O poradí najlepších slovenských futbalistov rozhodujú v týchto dňoch aj odborníci, poprední tréneri a zástupcovia médií, nechýbajú medzi nimi ani doterajší tréneri slovenskej reprezentácie a všetci doterajší víťazi ankety o futbalistu roka. Je to doteraz najväčšia futbalová porota. Výsledok ich hlasovania bude známy v marci.

Futbalista štvrťstoročia

(Poradie fanúšikov)

  • 1. Marek Hamšík 42 421
  • 2. Peter Dubovský 34 620
  • 3. Ľubomír Moravčík 28 711
  • 4. Martin Škrtel 16 950
  • 5. Miroslav Karhan 14 375
  • 6. Marek Mintál 10 456
  • 7. Dušan Tittel 9 360
  • 8. Peter Pekarík 6 036
  • 9. Ján Ďurica 6 022
  • 10. Szilárd Németh 5 979
  • 11. Róbert Vittek 4 297
  • 12. Vratislav Greško 3 967
  • 13. Ladislav Molnár 3 184
  • 14. Stanislav Šesták 2 967
  • 15. Marek Sapara 2 787

Fanúšikovia rozhodli o poradí a vyhrali ceny

Vyše pätnásťtisíc hlasov rozhodlo o poradí v ankete fanúšikov o Futbalistu štvrťstoročia. Redakcia vyžrebovala pätnástich, ktorí dostanú zaujímavé ceny.

Na koho sa usmialo šťastie a čo vyhral?

Pobyt v Jasnej si užije Matej Stroka z Prešova. Unikátne Futbalové atlasy sveta (Ottovo nakladateľstvo) dostanú Ľubomír Bernik z Liptovského Mikuláša, Martin Lauko z Bratislavy a Milan Gajdošík z Prievidze. Poukážku na Slovakia Ring využijú Marián Martinický zo Žiliny, Ján Jacoš z Prešova, Lukáš Frank z Klátovej Novej Vsi a Milan Novák z Trebišova. Holiace strojčeky získali Michal Janočko z Malej Idy, Milan Pilip z Bratislavy a Ladislav Hochel zo Serede. Slovenské futbalové reprezentačné dresy s podpisom víťaza ankety o Futbalistu štvrťstoročia Mareka Hamšíka potešia Jaroslava Daňa z Dubnice nad Váhom a Jozefa Záhradníka z Popradu. Futbalové lopty takisto s Hamšíkovým podpisom pošleme Miroslavovi Francisimu z Veľkého Krtíša a Jozefovi Mydliarovi z Liptovskej Lúžnej.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Marek Hamšík #Futbalista štvrťstoročia