Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Ronaldinho ničil futbalové dogmy. S úsmevom na tvári

November 2005. Štadión Santiaga Bernabeua praská vo švíkoch. Teší sa na ďalšie pokračovanie najslávnejšieho derby v dejinách futbalu. Po záverečnom hvizde smúti i tlieska najväčšej hviezde nenávideného súpera.

17.01.2018 09:16 , aktualizované: 20:52
debata
Ronaldinho v drese FC Barcelona. Foto: SITA/AP, MANU FERNANDEZ
Ronaldinho Ronaldinho v drese FC Barcelona.

Ronaldinho už podobný moment nikdy nezažije. Jeden z mála bývalých futbalistov Barcelony, ktorému v stoji tlieskal vypredaný štadión Realu Madrid, v utorok ukončil kariéru. Nič nedokáže lepšie charakterizovať Brazílčanov prínos pre futbal ako tento aplauz.

„Dokázal veci, ktoré prinútili futbalovú loptu rozprávať,“ povedal na jeho adresu Eidur Gudjonhsen. „Sledovať jeho hru je pastva pre oči. Droga, ktorej sa nechcete vzdať,“ pridal sa Ruud van Nistelrooy. „Robil rozdiel medzi kvalitnými tímami a tými nezabudnuteľnými,“ pokračoval Frank Rijkaard. „Nechápem, ako sa môže toľké množstvo talentu sústrediť v jednom tele,“ neveriacky krútil hlavou Kevin-Prince Boateng.

Vždy dobre naladený a žoviálny špílmacher sa podobných komplimentov od súperov i spoluhráčov zo zelených trávnikov už nedočká. V utorok jeho brat a manažér v jednej osobe oznámil futbalovému svetu smutnú správu: „Je koniec. Ronaldinho končí s futbalom,“ povedal Roberto Assis pre O Globo.

„Najlepší hráč v histórii? Ronaldinho. Keď bol na vrchole, nikto sa k nemu ani len nepriblížil,“ uviedol. „Je doživotnou záruka kvality,“ pridal sa Zinedine Zidane.

„Keď som proti nemu hral, hovoril som si: tento chlap je z inej planéty ako my ostatní,“ skonštatoval Frank Lampard. „Nikdy nebol normálny. Žije v magnetickom spektre. Je pokojnejší ako odborník na likvidáciu bômb. S úsmevom na tvári ničil futbalové dogmy,“ rozplýval sa Ray Hudson.

Tridsaťsedemročný rodák z Porto Alegre vstúpil do veľkého futbalu v drese Paríža Saint-Germain. Ligue 1 rýchlo prerástol a vybral sa na najkrajšie i najúspešnejšie dobrodružstvo. S Barcelonou dvakrát vyhral španielsku ligu i Ligu majstrov.

V bordovo-modrom drese získal Zlatú loptu (2005) i titul najlepšieho hráča od UEFA (2006). Nasledovali angažmány v AC Miláno, Flamengu, Atléticu Mineiro, FC Querétaro a Fluminense.

„Pretvoril Barcelonu na svoj obraz. Keď prišiel, bolo to zlé, ale potom ho všetci začali milovať. Bez Ronaldinha by sme nikdy neboli tam, kde teraz,“ pridal sa jeden z najlepších futbalistov súčasnosti a Ronaldinhov bývalý spoluhráč z katalánskeho veľkoklubu Lionel Messi.

„Keď sme boli zúfalí a nevedeli čo robiť, dali sme mu loptu a on nás dostával do šancí,“ pritakával Deco. Ronaldinho momentálne plánuje rozlúčkové zápasy. A v budúcnosti chce robiť to, čo ešte prednedávnom na trávniku. Pomáhať slabším…

debata chyba
Viac na túto tému: #ronaldinho #AC Miláno #fc barcelona