Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Ďalší škandál Spartaka. Svojich hráčov tmavej pleti označil za čokolády

Ruský futbalový majster Spartak Moskva sa stal terčom kritiky za príspevok s rasistickým podtextom na svojom oficiálnom účte na Twitteri. V ňom označil svojich hráčov tmavej pleti za "čokolády".

13.01.2018 22:00
Luiz Adriano, Fernando Foto: ,
Luiz Adriano (vpravo) so svojím spoluhráčom zo Spartaka Moskva Fernandom.
debata (1)

Spartak v sobotu zverejnil krátke video zo sústredenia v Dubaji. Sú na ňom nakrútení traja jeho hráči tmavej pleti, medzi nimi brazílsky útočník Luiz Adriano, pri cvičení na trávniku. „Pozrite, ako sa čokolády roztápajú na slnku,“ uvádza sa v popise videa so smajlíkmi.

Príspevok vyvolal vo svete rozruch. Okrem iného aj kvôli tomu, že Rusko tento rok hostí majstrovstvá sveta a otázkam rasizmu venujú veľkú pozornosť. „Nie je správne, keď najvýznamnejší ruský klub toleruje a oslavuje rasistické poznámky tohto typu,“ povedal pre BBC Piar Powar, šéf antidiskriminačnej organizácie Futbal proti rasizmu v Európe (Fare).

Spartak sa k rozruchu, ktorý vyvolal, priamo nevyjadril. V neskoršom tweete však brazílsky záložník Fernando vo videu hovorí: „V Spartaku nie je žiadny rasizmus. Sme jedna rodina.“

Moskovský Spartak mal s rasizmom na štadióne opakovane problémy a za diskriminačné správanie fanúšikov ho niekoľkokrát pokutovali. V decembri navyše UEFA začala disciplinárne konanie s jeho mladým hráčom Leonidom Mironovom, ktorý údajne počas zápasu Youth League rasisticky urážal liverpoolskeho Rhiana Brewstera.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Spartak Moskva #rasizmus