Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Exšéf ázijského futbalu priznal, že za pridelenie MS Nemecku dostal úplatok

Bývalý šéf ázijskej futbalovej konfederácie a niekdajší člen výkonného výboru FIFA Mohammed bin Hammám priznal, že od nemeckých organizátorov majstrovstiev sveta v roku 2006 dostal úplatok vo výške 6,7 milióna eur. Vyhlásil to v rozhovore pre televíznu stanicu ZDF.

13.01.2018 15:34
debata (5)
Mohammed bin Hammám (vľavo) v roku 2010 s... Foto: SITA/AP, Osama Faisal
Mohammed bin Hammám Mohammed bin Hammám (vľavo) v roku 2010 s vtedajším šéfom FIFA Seppom Blatterom.

Nemecký futbalový zväz totiž čelí obvineniu, že v roku 2000 si peniazmi z čiernych fondov zaistil štyri hlasy pri voľbe usporiadateľa, v ktorej porazil Juhoafrickú republiku 12:11.

Tajný fond údajne založil dnes už zosnulý bývalý šéf spoločnosti Adidas Robert Louis-Dreyfus a malo na ňom byť práve 6,7 milióna eur. Zväz doteraz nedokázal vtedajšie finančné toky vierohodne vysvetliť.

„Tie peniaze išli na môj účet, áno,“ povedal šesťdesiatosemročný katarský funkcionár. „Ale rád by som vedel, prečo by ma Nemci podplácal potom, čo už majstrovstvá dostali. Suma totiž prišla až po hlasovaní,“ pridal Bin Hammám, ktorý už v roku 2012 dostal za korupciu pri kandidatúre na predsedu FIFA doživotný zákaz.

Na otázku, či vie, za čo peniaze dostal, Bin Hammám odpovedal, že áno. „Samozrejme, že to viem,“ vyhlásil. „Ale ospravedlňte ma, jediný, koho to zaujíma, ste vy. Nikoho iného,“ dodal.

Bin Hammám tiež odmietol obvinenia, že pomohol zmanipulovať aj voľby usporiadateľov šampionátov v rokoch 2018 a 2022, keď uspelo Rusko, respektíve Katar. Kvôli tomu ho stále vyšetrujú. „Tým sa vôbec nezaoberám. Sú to len prázdne obvinenia,“ uviedol.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecký futbalový zväz #Mohammed bin Hammám