Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lepší ako Maldini? Trh spravil z Van Dijka najdrahšieho beka

S typicky širokým úsmevom a tradičnou dávkou humoru komentoval šialené dianie na futbalovom prestupovom trhu.

03.01.2018 12:00
Virgil Van Dijk Foto: ,
Virgil Van Dijk.
debata

Do svojho uštipačného hľadáčika si nemecký tréner Jürgen Klopp v júni 2016 vybral transfer Paula Pogbu z Juventusu do Manchestru United za 105 miliónov eur.

„Ak do mužstva privediete hráča za 100 miliónov alebo aj viac a on sa zraní, je to akoby ste peniaze pustili hore komínom. Mám to robiť inak? Vlastne, ja sa snažím robiť to inak a to aj v prípade, že by som si mohol dovoliť minúť také množstvo peňazí,“ povedal vtedy tréner Liverpoolu britským médiám.

Kloppova teória si vôbec nepotykala s praxou. V obrane horiaci Liverpoolčania nutne potrebovali vystužiť defenzívu. A tak o rok a pol po Pogbovom prestupe 50-ročný rodák zo Stuttgartu dôrazne apeloval na vedenie klubu, aby mu priviedlo kvalitného stopéra. V pondelok si na oficiálnom predstavení obliekol liverpoolsky dres najdrahší obranca v histórii – Virgil Van Dijk.

Zo Southamptonu prišiel za takmer 85 miliónov eur.

„Čiastka, za ktorú sme ho priviedli, je pre Southampton veľmi dobrá. Myslíte si, že kluby akceptujú 5 miliónov libier, aby za svojho hráča získali náhradu? Nie je to pekné, ale taký je trh, taký je svet. Musíme si naň zvyknúť. Mali sme šancu získať ho, a tak sa stal hráčom Liverpoolu. Či sa mi to páči? Nie, lebo cena zvyšuje tlak na všetko. Musíme ju ignorovať a dať mu čas na zlepšovanie sa a adaptáciu. Potom začne robiť ďalšie veľké kroky, podobne ako doteraz,“ obhajoval veľkú investíciu Klopp.

Nehodný takej sumy

Prestupová linka Southampton – FC Liverpool je v ostatných rokoch horúca. K rieke Mercy sa postupne sťahovali obrancovia Dejan Lovren a Nathaniel Clyne, stredopoliar Adam Lallana či krídelník Sadio Mané. Dvadsaťšesťročný rodák z Bredy Van Dijk bol v hľadáčiku The Reds a aj ostatných popredných anglických klubov niekoľko mesiacov. Cena, za ktorú si napokon zbalil kufre, má vo futbalovom svete viac odporcov ako priaznivcov.

Transparent na Anfield Road víta Virgila van... Foto: Reuters, PHIL NOBLE
Virgil Van Dijk Transparent na Anfield Road víta Virgila van Dijka.

"Southampton si mohol nadhodiť koľko chcel. Virgil je kvalitný stopér, ale za 85 miliónov? Nie, takú cenu nemá. Chápem, že ho Liverpool zúfalo potreboval, ale v žiadnom prípade nie je hoden toľkých peňazí. Keď sa Liverpool pokúsi získať brankára, ktorého taktiež veľmi potrebuje, príde k podobnej situácii,“ zamyslel sa bývalý anglický reprezentant Alan Shearer pre BBC Sport.

"Van Dijk sa stal najdrahším obrancom histórie. Je lepší ako Paolo Maldini alebo Rio Ferdinand? To sa nedá povedať, ale taký je dnes trh – zaplať alebo nezaplať. Tak to jednoducho chodí,“ vrátil úder svojmu konkurentovi kouč United José Mourinho, ktorý priviedol Pogbu na Old Trafford.

Van Dijkovu cenu ovplyvnilo viacero faktorov. Jeho zmluva v Southamptone mala vypršať až v lete 2022. Je v ideálnom futbalovom veku. Vo vzdušných súbojoch málokedy nájde premožiteľa. Vie solídne rozohrávať loptu, čo Klopp od svojich stopérov vyžaduje už od pôsobenia v Borussii Dortmund (Mats Hummels s Nevenom Subotičom).

„Je to skvelá posila pre Liverpool. Ešte Keita (krídelník Naby Keita z Lipska, ktorého prestup nadobudne platnosť 1. júla 2018, pozn.) a bude to vyzerať veľmi sľubne,“ napísal na twitter bývalý útočník Liverpoolu Michael Owen.

„Lepší vo vzduchu, rýchlejší aj vyrovnanejší vo svojich výkonoch ako ja. Dokonca si nedáva vlastné góly!“ žartoval na svoju adresu Owenov bývalý spoluhráč z klubu i anglickej reprezentácie Jamie Carragher. „Trh sa neuveriteľne zmenil, šokovalo ma to. Ale ak Liverpool začne lepšie zvládať tlak vo veľkých zápasoch, zlepší defenzívu a vyhrá trofeje, ľudia na peniaze zabudnú,“ pridáva sa Gary Neville.

Perfektná zhoda

Holandský reprezentant patril podľa špecializovaného webu transfermarkt.de do desiatky najdostupnejších stopérov sveta. Rebríček bol vytvorený z hráčov, ktorí nepatria najväčším svetovým veľkoklubom. Patrili do neho napríklad Grék Kostas Manolas z AS Rím či spoluhráč Mareka Hamšíka z SSC Neapol Kalidou Koulibaly.

„Je to výnimočný stredný obranca. Keď bude hrať šesť rokov na najvyššej úrovni, tak to bol lacný obchod. Keď sa mu však nebude dariť, bude to drahá investícia,“ povedal kouč Manchestru City Pep Guardiola. Aj on mal o 193-centimetrov vysokého stopéra záujem, ale vedenie Citizens svoj interes stoplo na sume prekračujúcej 60 miliónov libier.

Van Dijk prestúpil do najvyššej anglickej súťaže 1. septembra 2015 z Celticu za takmer 16 miliónov eur. „Má všetky vlastnosti, ktoré by ste vložili do profilu ideálneho stopéra,“ povedal šéf skautov škótskeho klubu Neil McGuinness. Nemýlil sa.

Jeho slávny objav sa po prestupe okamžite vypracoval na jednu z opôr priemerného Southamptonu. Už po pol roku ho začali pozorne sledovať najlepšie tímy Premier League. Bitku o neho vyhral klub, do ktorého chcel syn holandského otca a surinamskej matky prestúpiť niekoľko mesiacov. Rozhodujúcim faktorom bol tréner Klopp.

„Odkedy prišiel, pozdvihol Liverpool. Verím, že k tomu prispejem aj ja. Môže zo mňa urobiť lepšieho hráča. Teším sa na prácu pod jeho vedením. Sme blízko k tomu, aby sme začali získavať trofeje. V tíme je množstvo kvality. Veľkosť klubu, jeho kultúra, hráči, tréner a fanúšikovia z neho robia špeciálne miesto. História Liverpoolu a všetko okolo – to je skrátka perfektná zhoda pre mňa i moju rodinu Neviem sa dočkať, kedy to začne,“ povedal v jednej z prvých reakcií urastený stopér.

Všetky investované prostriedky na jeho príchod splatí iba lesk slávnych trofejí. Kedy sa ich Liverpool pod velením najdrahšieho obrancu v histórii dočká?

debata chyba
Viac na túto tému: #FC Liverpool #FC Southampton #Virgil van Dijk