Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chráni FIFA Rusov? Neviem, prečo vyšetrovanie trvá tak dlho, vraví exšéf WADA

Majstrovstvá sveta 2018 v Rusku bez futbalistov Ruska či veľké množstvo tamojších reprezentantov so zákazom činnosti? Bolo by to možné, keby Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) pracovala efektívnejšie.

20.12.2017 10:23
Vladimir Putin, Gianni Infantino Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) so šéfom FIFA Giannim Infantinom.
debata (20)

Podľa niekdajšieho šéfa Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) Dicka Pounda by sa doping medzi ruskými futbalistami dal zistiť aj rýchlejšie.

FIFA začiatkom decembra oznámila, že čoskoro môže mať k dispozícii dôkazy z databázy moskovského laboratória o dopingu v ruskom futbale. Medzi 34 podozrivými hráčmi figurujú aj účastníci MS 2014.

Málo dôveryhodné výsledky?

Niektoré zahraničné médiá dokonca špekulovali, že medzi podozrivými sa nachádza kompletný menoslov hráčov, ktorí boli súčasťou ruského mužstva na ostatnom „mundiale“ v Brazílii, čo by znamenalo, že sú medzi nimi aj mnohí súčasní reprezentanti.

„Ťažko povedať, prečo to tak dlho trvá,“ povedal Pound v interview pre Mail of Sunday. Podľa 75-ročného funkcionára, ktorý momentálne pôsobí v Medzinárodnom olympijskom výbore (MOV), budú výsledky tohto prípadu, ktoré poskytne FIFA, málo dôveryhodné.

Dick Pound. Foto: SITA/AP, Brennan Linsley
Dick Pound Dick Pound.

„Majú súbory so všetkými potrebnými údajmi. Je úplne jednoduché povedať, kto dopoval a kto nie,“ dodal Pound.

WADA v novembri vyhlásila, že disponuje databázou zo spomenutého laboratória vrátane kompletných výsledkov testovaní od januára 2012 do augusta 2015. Nové dokumenty môžu napomôcť pri vyšetrovaní tisícok zničených vzoriek. Tie zlikvidovali 13. a 14. decembra 2014 po tom, ako nemecká televízia odvysielala dokumentárny film o ruskom dopingu.

Prezident FIFA Gianni Infantino sa, zdá sa, ocitol „medzi dvoma mlynskými kameňmi“. Jeho kroky k objasneniu pravdy môžu na jednej strane zdecimovať ruský tím pod vedením trénera Stanislava Čerčesova, na druhej strane môžu dospieť ku konfliktu medzi strešnou organizáciou svetového futbalu a hostiteľom najbližšieho turnaja MS.

Mutko zostáva šéfom organizačného výboru MS

Na zamyslenie je tiež skutočnosť, že kým MOV označil bývalého ruského ministra športu Vitalija Mutka označil za doživotne nežiaducu osobu pod piatimi kruhmi, spomenutý ruský vicepremiér je naďalej šéfom organizačného výboru MS 2018.

„FIFA sa bez ohľadu na situáciu nebude podieľať na žiadnych špekuláciách,“ stroho skonštatoval Infantino, keď ho požiadali, aby sa vyjadril k téme súvisiacej s ruským dopingom. Zároveň dodal, že rozhodnutie MOV nepovoliť ruským športovcom štart na ZOH v Pjongčangu pod vlajkou svojej krajiny neovplyvní budúcoročný futbalový šampionát.

Ruský vicepremiér Vitalij Mutko je naďalej... Foto: Reuters, SERGEI KARPUKHIN
Vitalij Mutko Ruský vicepremiér Vitalij Mutko je naďalej šéfom organizačného výboru MS 2018.

Dick Pound si myslí, že FIFA sa momentálne správa, akoby nemohla urobiť nič bez pomoci WADA. Argumentuje, že vyšetrovania sú dlhé, zložité a vyžadujú si technickú podporu, a preto potrebuje kooperáciu s WADA. Proces by mohol nabrať na dynamike v polovici januára, keď sa doňho má zapojiť aj MOV.

Viac svetla do prípadu by zaiste vniesol aj bližší kontakt medzi FIFA a WADA. Funkcionári prvej menovanej organizácie oznámili, že sa s WADA pokúsili spojiť. Podľa zástupcov WADA však k žiadnemu takémuto pokusu nedošlo, čo je ďalšia okolnosť, ktorá neprispieva k utvoreniu pozitívneho obrazu okolo dôležitého vyšetrovania vo futbalových kruhoch.

Ako vyhlásil Pound, kroky zo strany FIFA sú „sklamaním, ale nie prekvapením“. FIFA ubezpečuje, že bude spolupracovať s WADA a ak získa dostatočné dôkazy, že došlo k porušeniu antidopingových pravidiel, pristúpi k primeraným sankciám.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #WADA #Vitalij Mutko #MS 2018 vo futbale #Gianni Infantino #Dick Pound