Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ako Neo v Matrixe. Ali Chásif vygumoval hviezdy Realu Madrid

Prirovnávajú ho ku Keanu Reevesovi, ktorý v Matrixe - v úlohe Nea - zastavoval guľky z pištolí. Kvôli nemu vytvorili nový obal počítačovej hry Fifa 18, na ktorom je ilustrovanou postavou. Zobrazili ho po boku brankárskych es Gianliugiho Buffona, Ikera Casillasa či Manuela Neuera. Alebo ako hlavný prestupový cieľ rozradosteného šéfa slávneho Realu Madrid - Florentina Péreza.

14.12.2017 15:52
debata
Proti Ali Chásifovi neuspel ani Cristiano Ronaldo. Foto: Reuters, AMR ABDALLAH DALSH
ronaldo Proti Ali Chásifovi neuspel ani Cristiano Ronaldo.

Zatienili šejkov

Ešte pred niekoľkými desiatkami hodín bol Ali Chásif neznámym brankárom klubu Al-Džazíra. Momentálne je najväčšou senzáciou pre svetové médiá i sociálne siete.

Lanský šampión Spojených arabských emirátov Al-Džazíra mal byť len jednoduchou prekážkou pri ťažení španielskeho giganta za ďalšou trofejou – tentoraz pre víťaza majstrovstiev sveta klubov. Omyl.

Madridčania 50 minút, po ktorých musel Chásif striedať kvôli zraneniu, nedokázali nájsť gólovú odpoveď na prekvapujúce vedenie súpera. Napokon veľkého favorita zachránili od potupy Cristiano Ronaldo a Gareth Bale. Real zvíťazil v semifinále 2:1.

„Al-Džazíra na čele s brankárom si zaslúži neuveriteľný rešpekt. Ukázali svetu, kde sa na futbalovej mape nachádza ich krajina. Podarilo sa im to viac, ako každému jednému bohatému šejkovi, ktorý napumpoval svoje bohatstvo do niektorého z európskych klubov. Real Madrid prišiel do Abú Zabí, videl, ale rozhodne neplienil. Z jednoduchého duelu bolo trápenie a po záverečnom hvizde si mnoho z hviezd pred sobotňajším finále s Grémiom Porto Alegre odfúklo od uvoľnenia,“ napísal Peter Staunton z goal.com.

Žarty bokom

Tridsaťročný gólman chytil počas úvodnej polhodiny minimálne 5 vyložených šancí Realu. Keď sa už zdalo, že obe mužstvá dokončia bezgólový polčas, z jedinej akcie domáceho mužstva udrel gólový blesk z jasného neba. Rýchly protiútok zakončil peknou strelou Romarinho.

„Je neuveriteľné, čo dokázal chytiť. Boli to fantastické kúsky. Na lavičke náhradníkov sme si z neho dokonca robili žarty. Potom však museli ísť bokom, situácia bola čoraz vážnejšia,“ priznal Bale.

V 51. minúte musel hlavný hrdina oduševneného outsidera – na jeho víťazstvo bol kurz 1 ku 48 – opustiť ihrisko. Zranený stehenný sval mu nedovolil pokračovať v zápase svojho života. Po stretnutí bol smutný, jeho mužstvo niekoľko sekúnd po jeho odchode inkasovalo a napokon súperovi podľahlo. Na druhej strane – neuveriteľným spôsobom si zachoval nepriestrelnosť proti najslávnejšiemu futbalovému klubu planéty.

„Veľmi nám to skomplikovali. Mali sme množstvo šancí, ale nedokázali sme ich využiť. Zaslúžia si obdiv, hoci sme duel kontrolovali celých 90 minút. Bojovali do konca. Verím, že sa z toho poučíme a finále zvládneme lepšie,“ konštatoval Bale.

„Vedeli sme, že to bude náročné. Súper mal šancu a využil ju. Kým sme premenili tie naše, nesmierne sme trpeli,“ pridal sa najlepší hráč duelu Luka Modrič. „Bolo to utrápené víťazstvo,“ doplnil kouč Realu Zinedine Zidane.

Choďte a zabavte sa

Tréner Al-Džazíry Henk Ten Cate bol aj napriek prehre na svojich hráčov hrdý.

„Vo futbale je možné všetko, ale nie vždy sa stane ozajstný zázrak. Som šťastný, keď som videl, ako hrá môj tím. Bránili, napádali, boli agresívni i sebavedomí. Súper bol lepší, ale brankár nás držal v hre. Napriek prehre sme zviditeľnili Spojené arabské emiráty,“ vravel po zápase Ten Cate.

Šesťdesiattri­ročnému rodákovi z Amsterdamu bolo jeho zverencov aj ľúto.

„Samozrejme, bolelo to ich aj mňa. Pred zápasom som im povedal: choďte tam, zabavte sa a užite si to. Nie sme zvyknutí hrať na takejto úrovni, ale nestratili sme sa. Po záverečnom hvizde boli chlapci veľmi unavení,“ dodal Ten Cate.

Na jeho zverencov čaká zajtra súboj o tretie miesto. Súperom domácich bude mexická Pachuca. Real sa v ten istý deň predstaví vo finále s brazílskym Grémio Porto Alegre.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Real Madrid #Al-Džazíra #MS klubov