Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Česku hrozila hanba. UEFA mu pohrozila, že prevezme kontrolu nad futbalom

Zástupcovia medzinárodných futbalových federácií UEFA a FIFA v úvode mimoriadneho valného zhromaždenia Futbalovej asociácie ČR v Nymburku, na ktorej bolo nakoniec zvolené nové vedenie na čele s predsedom, pohrozili prevzatím kontroly nad FAČR.

12.12.2017 12:26
Česko, futbalisti Foto: ,
Základná jedenástka Česka pred zápasom v Severnom Írsku.
debata (4)

FIFA plánuje vyslať do Česka normalizačnú komisiu, ktorá by v prípade, že asociácia nezmení stanovy, mohla prevziať funkciu výkonného výboru, čo je futbalová vláda.

Medzinárodná federácia tlačí na zmenu stanov preto, aby vo voľbách nenastávali patové situácie ako pri júnovom valnom zhromaždení v Prahe. Nový predseda po Miroslavovi Peltovi sa vtedy nezvolil ani v troch kolách, pre Martina Malíka bola česká komora a pre Petra Fouska moravská. V utorok nakoniec FAČR zvolila predsalen Malíka.

Česko vs. Morava

Výkonný výbor už pred časom schválil návrh úpravy, ktorá by pridala ešte štvrté kolo, v ktorom by rozhodol jednoduchý súčet hlasov bez rozdielu komôr. Moravská komora ale s touto úpravou nesúhlasí.

„Je potrebné vniesť zmeny do stanov s princípmi UEFA a FIFA. Ak sa nepodriadite v stanovenej lehote, FIFA bude nútená posúdiť vytvorenie komisie pre normalizáciu, ktorá by prevzala funkciu výkonného výboru,“ povedal delegátom v Nymburku podpredseda UEFA Hrihorij Surkis.

Takáto situácia by podľa neho mala neblahé finančné dôsledky pre rozvoj FAČR a ohrozila by účasť asociácie na projektoch, ktoré sú financované FIFA a UEFA.

Podpredsedu UEFA Česi vysmiali

Niektorí delegáti na Surkisov prejav reagovali smiechom či piskotom, takže s podobnou hrozbou neskôr vystúpil aj riaditeľ oddelenia národných asociácií FIFA Bjorn Vassallo.

„Nemôžem akceptovať, že niektorí ľudia to neberú vážne. FIFA si želá stabilitu a rozhodli sme sa, že nech už bude akýkoľvek výsledok voľby, tak takzvaná normalizačná komisia príde a dohliadne na miestne fungovanie,“ uviedol Vassallo.

„Deje sa to bežne po celom svete. Máme normalizačné komisie v Afrike, Ázii, nedávno v Grécku. Potom čo odišla, máme aktuálne v Grécku monitorovaciu komisiu. Myslím si, že vy toto nechcete,“ dodal Vassallo.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #UEFA #český futbal #Miroslav Pelta