Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na Slovensku brankár ešte nikdy nevyhral

V doterajších 24 ročníkoch ankety Pravdy a SFZ sa futbalistom roka stal najčastejšie obranca - desaťkrát, najmä vďaka šesťnásobnému víťazovi Marekovi Hamšíkovi sa v ôsmich prípadoch dostal na čelo stredopoliar a šesťkrát sa tešil útočník.

04.12.2017 09:00
Ladislav Molnár Foto:
Ladislav Molnár bol v roku 1995 druhý.
debata

Jediný post, ktorý ešte nemal medzi víťazmi zastúpenie je – brankár. A nebude sa tešiť ani o niekoľko týždňov, keď budú organizátori vyhlasovať výsledky 25. ročníka.

Pritom v slovenskej ére mal futbal niekoľko špičkových brankárov. Na jej začiatku to bol najmä Alexander Vencel, ktorý však rozbiehal svoju kariéru ešte vo federálnej ére. Vynikol nielen doma, ale mnohé roky pôsobil vo Francúzsku. V prvom ročníku ankety obsadil siedme miesto, čo bolo jeho najlepšie umiestnenie.

Z brankárov sa v ankete roka dostali najvyššie traja muži. Ladislav Molnár bol druhý v roku 1995, Miroslav König o tri roky neskôr. Prvého zdolal obranca Dušan Tittel a druhého útočník Jozef Majoroš, obaja získali trofej s jasným náskokom. Molnár i König figurujú aj v nominácii 25 futbalistov, ktorí sa uchádzajú aj o titul Futbalistu štvrťstoročia, o poradí teraz hlasujú fanúšikovia na www.pravda.sk/futbalista25, ale aj odborníci.

Z brankárov mal najbližšie k víťazstvu v ankete Kamil Čontofalský, ktorý ako tretí gólman obsadil druhé miesto. Bolo to v roku 2005 a na rozdiel od svojich predchodcov šliapal víťazovi na päty. Marek Mintál sa vtedy stal druhý raz víťazom, ale iba so 17-bodovým náskokom.

Na medailovej priečke sa ocitol aj Ján Mucha. V roku 2009 sa výrazne pričinil o postup slovenských futbalistov na svetový šampionát do Afriky. Skončil tretí za Marekom Hamšíkom a Stanislavom Šestákom, ktorý sa stal najlepším strelcom v úspešnej kvalifikácii.

Súčasná brankárska jednotka reprezentácie Matúš Kozáčik, ktorú v tomto roku trápili zdravotné problémy, bola najvyššie v roku 2014 – na piatom mieste.

debata chyba
Viac na túto tému: #Futbalista štvrťstoročia